Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η Ελλάδα

Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ολοκληρώσουν τη νομοθέτηση και υλοποίηση των προαπαιτούμενων που ορίστηκαν από το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ως τις 11 Ιανουαρίου, οπότε και συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των 19 Υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (EWG- euro working group) για να προετοιμάσουν το Εurogroup της 22ας Ιανουαρίου (το πρώτο υπό την προεδρία Μάριο Τσεντένο), ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, αναφέρουν από τις Βρυξέλλες αρμόδιες για το ζήτημα πηγές της ΕΕ.

Το EWG της 11ης Ιανουαρίου θα είναι το τελευταίο υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ, που συνταξιοδοτείται (στα 64) και από τον επόμενο μήνα αναλαμβάνει ο Χανς Φλάιμπριφ (Ολλανδός συνεργάτης του πρώην Προέδρου Γερούν Ντάισελμπλουμ).
Του Εurogroup θα πρέπει να προηγηθεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης που συντάσσει η Κομισιόν, από κοινού με τον ESM και εν γνώση της ΕΚΤ, η οποία θα πιστοποιεί πως “ότι συμφωνήθηκε στο staff level agreement - SLA, έχει εκτελεστεί”, μέσω ανταλλαγής των νομικών και τεχνικών κειμένων.
Στη συνέχεια και δεδομένης μιας θετικής αποδοχής της έκθεσης συμμόρφωσης στο EWG και το Εurogroup, θα πρέπει να μεσολαβήσει η υπερψήφιση των συμπερασμάτων από έξι εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και του γερμανικού και να ληφθεί η τελική απόφαση σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM.
Το Εurogroup που θα δώσει το “ΟΚ” στην έκθεση συμμόρφωσης θα πάρει και την απόφαση για το ύψος της δόσης. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν περί τα 18 δις από συνόλου περίπου 33 δις ευρώ που έχουν μείνει στο καλάθι του ESM (και η χώρα θα λάβει άλλη μια δόση το καλοκαίρι), το ύψος της δόσης θα βρίσκεται κοντά στα 10 δις και θα περιλαμβάνει ένα ποσό για κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών στο εσωτερικό. Το κομμάτι για τα ληξιπρόθεσμα (arrears) θα εκταμιευθεί, στη βάση του σχετικού κανονισμού, μόλις πιστοποιηθεί ότι η χώρα δαπάνησε το προηγούμενο ποσό των 1,8 δις συμβάλλοντας και κατά το προβλεπόμενο ποσοστό με εθνικούς πόρους.
Αν όλα τα παραπάνω δε συμβούν στο χρονοδιάγραμμα της 22ας Ιανουαρίου (για εκταμίευση τον Φεβρουάριο), τότε ο προγραμματισμός μετακινείται κατά ένα μήνα, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, μόλις γίνει η εκταμίευση, η ευρωζώνη θα ξεκινήσει μια εσωτερική προετοιμασία για δύο ζητήματα: 1) την δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και 2) τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά την 20 Αυγούστου 2018.
Σε σχέση με την αναδιάρθρωση, η απόφαση προβλέπει πως μετά την 20 Αυγούστου και δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, η ευρωζώνη και ειδικότερα ο ESM θα εφαρμόσουν μια σειρά από μέτρα με συνολικό όφελος περί τις 20 μονάδες επί της συνολικής αξίας του χρέους (κεφάλαιο και τόκοι). Η πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης ολοκληρώθηκε μέσα στο 2017 και απομείωσε τη συνολική αξία του χρέους κατά 25 μονάδες (5 περισσότερες από το αναμενόμενο).
Ανάμεσα στα πιθανά μέτρα της 2η φάσης αναδιάρθρωσης βρίσκεται και η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, όμως η τελική κατανομή και η τελική επιλογή των διαφόρων επιμέρους μέτρων δεν θα ανακοινωθεί τώρα.
Σε ό,τι αφορά τη μελλοντική στήριξη της οικονομίας και την επακόλουθη εποπτεία, τα δεδομένα είναι τα εξής:
- πρώτα (κατά δήλωση Μοσκοβισί) η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα “ελληνικής εμπνεύσεως και ιδιοκτησίας” πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα (3 ή 4 χρόνια).
- σε αυτό το πρόγραμμα θα ενταχθούν και οι μεταρρυθμίσεις του τρέχοντος προγράμματος που τυχόν δεν έχουν ολοκληρωθεί, ή πρέπει να επαναξιολογηθούν, ή να ενταθούν σε ακόλουθες φάσεις.
- η Ελλάδα θα ελέγχεται σε εξαμηνιαία βάση, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό οικονομικό εξάμηνο και το προληπτικό σκέλος του συμφώνου σταθερότητας.
Η Ελλάδα θα ελέγχεται ως προς τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και θα οφείλει να διορθώνει ό,τι της υποδεικνύεται από το Εurogroup για όσο διάστημα υπάρχουν ανισορροπίες, (π.χ. μέχρι να φτάσει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ), ενώ ταυτόχρονα θα τρέχει και ένας δεύτερος έλεγχος “μετά το πρόγραμμα - post program surveillance” μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων.
Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα, ούτε το ύψος της προληπτικής στήριξης σε κεφάλαια (πιθανόν από τα υπόλοιπα των 86 δις) ούτε και αν θα υπάρχει κάποιου άλλου είδους επιπλέον τακτική επιτήρηση. Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων από τώρα και ως το καλοκαίρι.
Τέλος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως για την ενεργοποίηση ή όχι του “επί της αρχής προγράμματος χρηματοδότησης”, δεδομένου ότι προς το παρόν ο σκόπελος του γερμανικού κοινοβουλίου έχει ξεπεραστεί. Από την άλλη κανείς δεν αποκλείει το ετήσιο επί της αρχής πρόγραμμα του ΔΝΤ να ενεργοποιηθεί μετά τις 20 Αυγούστου, απλά και μόνο ως πιστοποίηση της διαγωγής της χώρας στο διάστημα της εξόδου τις αγορές και πάλι χωρίς να εκταμιεύσει απαραιτήτως και τα χρήματά του. Αυτό το σενάριο δεν είναι προτιμητέο, σύμφωνα με τις πηγές της ΕΕ.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βέλγιο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:27

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.