Τη σημασία της συνεργασίας τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά την τετραμερή στη Σερβία

"Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις, τις διεθνείς συνθήκες, όπως είναι η Συνθήκη της Λοζάνης, που είναι ο θεμέλιος λίθος των χωρών στην ευρύτερη περιοχή, μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να κινηθούμε σε μία προοπτική ευημερίας, ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των κρατών μας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι.

"Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι εξελίξεις δύσκολες, εξελίξεις που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση, εντείνονται οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και της διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Την ίδια στιγμή, συνολικά ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις, κάποιες χώρες που θεωρούν ότι αυτές οι εξελίξεις επιβάλουν την εθνική περιχαράκωση, την επιστροφή σε κάθε είδους εθνικισμούς, να υψώνουμε φράκτες και τείχη, να οδηγούμαστε σε ψυχροπολεμικές λογικές" σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο "είναι καταστροφικό για το μέλλον μας και το μέλλον της Ευρώπης".

Οι συνομιλίες με γείτονες είτε είναι δύσκολες είτε είναι εύκολες είναι αναγκαίες
Με αφορμή ένα έγγραφο του 1884 του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών William Gladstone, ο οποίος έλεγε 133 χρόνια πριν ότι η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία πρέπει στα Βαλκάνια να έχουν μια πολύ στενή σχέση συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι χώρες της περιοχής να συνομιλούν "είτε αυτό είναι εύκολο, είτε είναι δύσκολο", όπως χαρακτηριστικά είπε. "Σήμερα δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποιον υπουργό 'μεγάλης δύναμης' να μας το υποδείξει αυτό, πρώτα απ' όλα γιατί δεν υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις με την έννοια που γνωρίζαμε παλιά, που θα μας πάρουν από το χέρι και θα μας καθοδηγήσουν, θα μας δείξουν τον ορθό δρόμο για την περιοχή μας" αλλά πρέπει "να συνειδητοποιήσουμε από μόνοι μας την ανάγκη αυτής της συνεργασίας, της ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας για να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη το επόμενο διάστημα "να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι -και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας ξεχωριστά με τους γείτονες του- να μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό" και πρόσθεσε: "Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Είτε δύσκολο, είτε εύκολο, είναι αναγκαίο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς, στα χέρια μας, το μέλλον των χωρών μας, των λαών μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας". "Από μόνοι μας να χαράξουμε το μέλλον" σε σταθερές βάσεις συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα κοινά πρότζεκτ που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου, τα οποία μπορούν να προωθήσουν την οικονομική, εμπορική συνεργασία και να χαράξουν το μέλλον των τεσσάρων χωρών σε σταθερές βάσεις συνεργασίας. "Από μόνοι μας να χαράξουμε το μέλλον, να πάρουμε στα χέρια μας τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή των πολιτών μας γιατί η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν πουθενά." σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Ας διδαχθούμε από την πλούσια Ιστορία της Βαλκανικής για να χαράξουμε το μέλλον μας σε ένα διαφορετικό δρόμο, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και συνανάπτυξης. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι τέσσερις εδώ και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα βρει πολύ μεγάλη απήχηση και στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στους υπόλοιπους γείτονές μας".
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ζητήματα της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι "ήδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ" και σημείωσε πως "υπάρχουν και σκέψεις στο μέλλον και για άλλους αγωγούς που θα περάσουν και θα φέρουν φυσικό αέριο" λέγοντας πως "είναι όλες αυτές οι ιδέες ευπρόσδεκτες από την Τουρκία προς την Ελλάδα". Σημείωσε ακόμη ότι "προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμας επαναϋγροποίησης φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη", η οποία μπορεί να είναι ένας κόμβος ενεργειακός, καθώς θα προχωρήσει, όπως είπε, και η κατασκευή του κάθετου άξονα, του IGB, που θα διανσυδέει τον ΤΑΡ και φυσικά τον LNG και θα δίνει τη δυνατότητα, αυτός ο κάθετος άξονας να πάει φυσικό αέριο προς τη Βουλγαρία.
"Ο λεγόμενος λοιπόν IGB, στον βαθμό που θα διασυνδεθεί με τους αγωγούς εκείνους που συνδέουν τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία και τη Σερβία μπορεί να αποτελέσει ένα πρότζεκτ πάρα πολύ ουσιαστικό που θα δίνει την προοπτική της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και την προοπτική της πολύ στενής συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών μας και συνολικότερα της περιοχής". Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο ακόμη σημαντικά πρότζεκτ που αφορούν τη σιδηροδρομική διασύνδεση των χωρών μας. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, στην Καβάλα, με τον κ. Μπορίσοφ και το οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, "μπορούμε να το επεκτείνουμε στη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, με το Μπουργκάς, το Ρούσε και από εκεί στο Βουκουρέστι, ουσιαστικά τη σιδηροδρομική διασύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη". Επίσης, ανέφερε ότι ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ στο οποίο "θα εργαστούμε από κοινού για να βρούμε χρηματοδότηση είναι ο εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης- Βελιγραδίου".

Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
Με αφορμή τη σημερινή δεύτερη Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως έχουμε πλέον "έναν νέο θεσμό εποικοδομητικό, δημιουργικό, ουσιαστικό για την κοινή πορεία των χωρών μας αλλά και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων". Επανέλαβε δε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη "η Ευρωπαϊκή Ενωση, πολύ σύντομα, να διορθώσει ένα μεγάλο λάθος που έχει τις ρίζες του στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε συνολικά αυτή η περιοχή των Βαλκανίων" και η Σερβία να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. "Δεν μπορεί η Σερβία να είναι έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια στον βαθμό που η πλειοψηφία των πολιτών της επιθυμεί να ενταχθεί σ' αυτήν" τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προεδρία της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή λνωση (ΕΕ) το α' εξάμηνο του 2018, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα είναι μια "βαλκανική προεδρία" και πως τον Μάιο του 2018, στη Σόφια, "μας δίνεται η ευκαιρία να αναζωογονήσουμε την ατζέντα του 2003", μια ατζέντα "που θα βασίζεται σαφώς στην αιρεσιμότητα αλλά και σ' ένα όραμα για το μέλλον της περιοχής μας".
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τη σημερινή τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι, σημειώνοντας ότι "όλα όσα κάναμε από κοινού σήμερα θα ωφελήσουν τους λαούς των χωρών μας".

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στο προεδρικό μέγαρο της Σερβίας με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, ο κ. Βούτσιτς τόνισε πως "συζητήσαμε κοινά πρότζεκτ που θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας και την περιοχή" και αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας στην περιοχή μας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρότζεκτ κατασκευής του κάθετου αγωγού που θα συνδέει τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα επεκτείνεται προς τη Σερβία λέγοντας πως είναι μείζονος σημασίας το πρότζεκτ αυτό (σ.σ. αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) "γιατί επιτρέπει σε περισσότερους αγωγούς να περνούν από την περιοχή μας και διασφαλίζεται η ενεργειακή μας ανεξαρτησία", ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου της περιοχής.

Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τους τρεις πρωθυπουργούς για τη στήριξη που παρέχουν στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Στην ενσωμάτωση της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. "Η οικογένεια της Ευρώπης θα γίνει πιο πλούσια με την ένταξη της Σερβίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Στην τετραμερή σύνοδο συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν τις χώρες της περιοχής σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, όπως είπε ο κ. Τουντόσε, ο οποίος και ανακοίνωσε πως η επόμενη σύνοδος θα γίνει στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου, στο Βουκουρέστι.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:50

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.