Τσίπρας - Πενς: Συζήτηση για Κυπριακό

Οι περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ συζητήθηκαν στη σημερινή 50λεπτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.



Το Κυπριακό τέθηκε από ελληνικής πλευράς, με σύντομη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ επαναλήφθηκε η σημασία της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Σ.Α.. Τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών υπογράμμισαν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο η συζήτηση δεν πέρασε σε λεπτομέρειες.

Παρόντες από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος, ο διευθυντής  του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο πρέσβης στις ΗΠΑ, Χάρης Λαλάκος και από αμερικανικής ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και σύμβουλοι για θέματα εθνικής ασφαλείας του αντιπροέδρου Πενς.

Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ, στη σημερινή συνομιλία με τον αντιπρόεδρο Πενς εισήλθαν σε περισσότερες λεπτομέρειες στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Σε σχέση με την Τουρκία, επαναλήφθηκε η στήριξη από μέρους της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή της προοπτική, επισημάνθηκε ωστόσο ότι αυτό δεν συνάδει με την παραβατική συμπεριφορά προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο. Από ελληνικής πλευράς δόθηκε στους Αμερικανούς φάκελος με το σύνολο των τουρκικών αεροναυτικών παραβιάσεων, από το 2013 μέχρι σήμερα.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι από αμερικανικής πλευράς υπάρχει ανησυχία σε διάφορα επίπεδα για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία και τις πολιτικές της επιλογές σε γεωπολιτικό επίπεδο, θεωρώντας ακόμη πιο σημαντικό το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.
Από μέρους του κ. Κοτζιά έγινε ενημέρωση για το επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου επισημάνθηκε από ελληνικής πλευράς ο ρόλος της Ελλάδας στη στήριξη της ευρωπαϊκής τους πορείας.

Για το Σκόπια ειδικά, από ελληνικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα συνεννόησης για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρω-ατλαντική τους πορεία. Σημειώθηκε επίσης ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ ώστε να πειστούν να κάνουν βήματα στο ζήτημα της ονομασίας. Από πλευράς Αμερικανών επιβεβαιώθηκαν οι πάγιες θέσεις τους.
Η συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια κάλυψε και την Αλβανία.

Όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η οικονομική σταθερότητα που παγιώνεται στην Ελλάδα και η εξωστρέφεια της οικονομίας της σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, δίνουν γεωστρατηγική αξία στη χώρα, κάτι που αναγνωρίζεται από μέρους των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του παρακάθονται σε γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες στο Blair House, που παραθέτει το Business Council for International Understanding. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται απόψε με ομιλία του Πρωθυπουργού στη δεξαμενή σκέψης Brookings Institution.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:58

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Τίτλοι Ειδήσεων: Tετάρτη 17 Απριλίου 2024
22:04
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:10
Διχασμένη η Ισραηλινή κοινωνία – Αντίθετη η πλειοψηφία των πολιτών στο ενδεχόμενο να ξεσπάσει και δεύτερος πόλεμος
18:45
Τα ζητήματα μετανάστευσης και τη στήριξη της οικονομίας θεωρούν ως πιο σημαντικά ενόψει των ευρωεκλογών οι Κύπριοι
18:09
"Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή προς το παρόν δεν έδειξαν να έχουν κάποιες επιπτώσεις στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο"
18:06
Αποφυγή έκθεσης στη σκόνη συστήνουν οι πνευμονολόγοι ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες
17:29
Ικανοποίηση υπουργείου Οικονομικών για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία
17:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.