Ελληνικό και κυπριακό άρωμα η διαστημική αποστολή

Από τις στέπες του Καζακστάν και το μεγαλύτερο και παλαιότερο κοσμοδρόμιο του κόσμου εκτοξεύθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ μεταφέροντας τρεις αστροναύτες, ένας εκ των οποίων είναι ο γνωστός στην Κύπρο Ιταλός αστροναύτης Πάολο Νέσπολι.

Η αποστολή έχει ελληνικό άρωμα αφού της δόθηκε το όνομα Βορέας, από τον θεό του βόρειου ανέμου της ελληνικής μυθολογίας, ενώ ήδη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκεται ένας ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης.  

Ο 60χρονος Πάολο Νέσπολι είναι γνωστός στην Κύπρο καθώς τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε συνδεθεί ζωντανά από τη Γη με μαθητές από επτά αγγλόγλωσσα σχολεία της Κύπρου σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος.

Ο Νέσπολι και οι άλλοι δύο αστροναύτες που εκτοξεύθηκαν σήμερα, ο αστροναύτης της ΝΑΣΑ Ράντι Μπρέσνικ και ο κοσμοναύτης της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος (ROSCOSMOS) Σεργκέι Ριαζανσκγι αναμένεται να φθάσουν σε λίγες ώρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, όπου θα τους υποδεχθούν οι άλλοι τρεις αστροναύτες που βρίσκονται ήδη εκεί, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Φιόντορ (Θεόδωρος) Γιουρτσίχιν, ο οποίος πραγματοποιεί την Πέμπτη του αποστολή στο διάστημα.

Ο Φίοντορ Γιουρτσίχιν θεωρείται ήρωας της Ρωσίας και είναι ελληνικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, πριν αναχωρήσει για το διάστημα, ο Ιταλός αστροναύτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργο Δανό, ο οποίος του ευχήθηκε καλή επιτυχία και ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα λιγοστά άτομα που θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αστροναύτη, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης αποστολής του.

Πριν την αναχώρησή τους όσοι αστροναύτες επιθυμούν δέχονται τις ευλογίες ιερέα της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία αποστολή στο διάστημα για τον Πάολο Νέσπολι.

Μετά από εννέα λεπτά το Σογιούζ βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εάν όλα πάνε καλά, τότε εντός έξι ωρών θα έχει φθάσει στο Διαστημικό Σταθμό όπου θα τους υποδεχθούν οι υπόλοιποι τρεις αστροναύτες, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος ελληνικής καταγωγής.

Σημειώνεται ότι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διεξάγονται πειράματα που προετοιμάζουν το έδαφος για τις μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές της ανθρωπότητας σε αστεροειδείς, στο φεγγάρι αλλά κυρίως στον πλανήτη Άρη.

Ο διαστημικός σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικρό-βαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας. Εκεί, μελετώνται οι επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας στην ανθρώπινη υγεία,  καλλιεργούνται λαχανικά, ενώ γίνονται σημαντικές μελέτες για την θεραπεία ασθενειών.

Ταξιδεύει  με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη καθημερινά. Θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Το ιστορικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ
--------------------------
Το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ αποτελεί σήμερα το μοναδικό διαστημικό κέντρο από το οποίο μπορούν να εκτοξευθούν διαστημόπλοια για προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

'Ενεκα του γεγονότος ότι το διαστημόπλοιο Σογιούζ είναι ρωσικό, οι αστροναύτες από όλο τον κόσμο που εκτοξεύονται στο διάστημα εντός του Σογιούζ οφείλουν να μάθουν τη ρωσική γλώσσα.

Κάποιοι εκ των αστροναυτών δήλωσαν κατά καιρούς δημόσια ότι η εκπαίδευση που έτυχαν για να επιλεγούν τελικά ως αστροναύτες ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν ήταν η εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας.

Το ιστορικό κοσμοδρόμιο του Καζακστάν, το Μπαικονούρ, κατασκευάστηκε από τους Σοβιετικούς το 1955. Κατέχει τεράστια έκταση 75 χιλιόμετρα από βορά προς νότο και 90 από την ανατολή προς τη δύση.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και παλαιότερο κοσμοδρόμιο του κόσμου.

Είναι από το Μπαϊκονούρ που εκτοξεύθηκε ο πρώτος δορυφόρος στο διάστημα ο Sputnik 1 το 1957, ενώ από εκεί εκτοξεύθηκε ο πρώτος άνθρωπος στο σύμπαν, ο Γιούρι Γκανγκάριν το 1961.

Το 1960 όμως γράφτηκε η πιο τραγική σελίδα στην ιστορία του κοσμοδρομίου. Κατά την εκτόξευση ενός πυραύλου προκλήθηκε έκρηξη σκοτώνοντας 100 άτομα.

Το Μπαικονούρ βρίσκεται περίπου 2,100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Μόσχα.

Μετά την ανεξαρτησία του Καζακσάν από τη Σοβιετική 'Ενωση, η Ρωσία εκμισθώνει το κοσμοδρόμιο για 115 δολάρια το χρόνο.  Σύντομα όμως η Μόσχα θα αποκτήσει εναλλακτική επιλογή αφού αναβαθμίζει το διαστημικό κέντρο του Πλεσέτσκ από το οποίο θα μπορούν να εκτοξεύονται τα επανδρωμένα διαστημόπλοια.

Η ΝΑΣΑ, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή προς το παρόν για να στείλει τους αστροναύτες της στο Διαστημικό Σταθμό εξαρτάται από τους Ρώσους. Κάθε θέση αστροναύτη στο Σογιούζ στοιχίζει στη ΝΑΣΑ 82 εκ. δολάρια.

Σύντομα, όμως, ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες όπως η Space X και η Boeing θα προσφέρουν εναλλακτική στη ΝΑΣΑ.

 Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:48

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.