Τζανακόπουλος: Ισορροπημένη και βιώσιμη η συμφωνία

Ισορροπημένη και βιώσιμη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Η συμφωνία έχει ουδετέρο δημοσιονομικό αποτελέσμα, επέμεινε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παρά την αρχική απαίτηση του ΔΝΤ, η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς συμφωνήθηκε η τροποποίηση του δημοσιονομικού μείγματος με 1% περιοριστικά μέτρα και 1% μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης για 2019 και 2020, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα για το 2019 στοχεύουν στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και το 2020 στην εξοικονόμηση 1% από την μείωση του αφορολόγητου.

Για τις συντάξεις είπε ότι η μεγαλύτερη μείωση δεν θα ξεπερνά το 19% ακόμη κι αν υπάρχει μεγαλύτερη προσωπική διαφορά. Το αφορολόγητο πέφτει στα 5.900 ευρώ.

Ως προς τα αντίμετρα ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε τα εξής:

    Επιδότηση ενοικίου, με μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο σε 600.000 οικογένειες.
    Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και του δεύτερου παιδιού, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων.
    Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε δημοτικά και γυμνάσια, ώστε να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των μαθητών.
    Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών για να καλύψουν το 1/3 των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
    Το μέτρο της μείωσης στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό και όχι μόνο τους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
    Αναπτυξιακό πακέτο ύψους 250 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας,
    Αντίστοιχο πακέτο θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
    Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% - Μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%.
    Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατομμύρια, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
    Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης: μηδενίζεται για όσους έχουν έσοδα μέχρι 30.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους προβλέπεται μείωση συντελεστή.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα, εφόσον το 2018 επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τα θετικά μέτρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων, «ώστε κόμματα και βουλευτές να μπορούν να τα υπερψηφίσουν».

Πότε θα ψηφιστούν τα μέτρα

Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, θα εισαχθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αναμένεται να ψηφιστεί μέτα την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο, στις 16 Μαΐου.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την αναλυτική παρουσίαση της συμφωνίας και τον προγραμματισμό των επόμενων πρωτοβουλιών. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για το χρέος

Για τις συζητήσεις για το χρέος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι κεντρική επιδίωξη είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι συζητήσεις για λίγες ημέρες ακόμη μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου και η τελική συμφωνία να οριστικοποιηθεί σε ένα έκτακτο Eurogroup.

Εκτίμησε ότι η τελική συμφωνία θα είναι τοσο γενική ώστε να μη δημιουργεί πρόβλμα στο Βερολίνο και τόσο ειδική ώστε να μπορεί το ΔΝΤ να ολοκληρώσει τη θετική μελέτη για το χρέος και να επιτρέπει την ένταξη της χώρας στο QE.

Πηγή:in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:46

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (5)
21:26
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ: ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ; (4)
21:25
ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ (3)
21:24
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (2)
21:23
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (1)
21:19
37η Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας & Εκλογική Συμπεριφορά
21:13
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο σημερινός Χίτλερ
20:31
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (6)
16:07
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.