Τσαβούσογλου προς Κοτζιά: Πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι

Το ότι ο ‘Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το λέει και ο ίδιος δημόσια πως είναι στην ίδια γραμμή με Έλληνα Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο είναι καλό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: “Λένε πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο Νίκος Κοτζιάς μιλάει προκλητικά και επέκρινε την δήλωσή του πως ‘ακόμη και αν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ήθελε, δεν μπορούσε να ανέβει στα Ίμια’. Αν η αποστολή του ήταν να ανέβει, θα ανέβαινε. Να μην ξεχνούν πως όταν χρειάστηκε να ανεβούμε, ανεβήκαμε εκεί που έπρεπε”, είπε ο Τούρκος Υπουργός. Για τον χαρακτηρισμό του Έλληνα Υπουργού “νευρική δύναμη’ για την Τουρκία, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “δεν ταιριάζει σε ένα Υπουργό Εξωτερικών να προσδιορίζει χώρες με τέτοιες ψευδείς, λανθασμένες εκφράσεις”

Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε επίσης την Ελλάδα και για το θέμα των ‘οχτώ’ και διερωτήθηκε “με ποια αντίληψη δικαιοσύνης και δικαίου, ποιες σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας ταιριάζει η παρεμπόδιση από την Ελλάδα της εκδίκασης των προδοτών του πραξικοπήματος για τα εγκλήματα που διέπραξαν;” Όπως είπε δεν τους έχει εκπλήξει η στάση της Ελλάδας. “Κάποτε η Ελλάδα είχε προστατεύσει τον αρχηγό του ΡΚΚ που σήμερα βρίσκεται στην φυλακή και τον έκρυψε στην πρεσβείας της στο Ναϊρόμπι”, ανέφερε.

Για την απόφαση της κυπριακής βουλής για την ‘Ενωση ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η βάση των προβλημάτων στην Κύπρο από το 1960 βρίσκεται στο όνειρο της Ένωσης με την Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα στην συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “δυστυχώς ο Κοτζιάς μιλάει προκλητικά. Είπε πως ‘ακόμη και αν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ήθελε δεν μπορούσε να ανέβει στα Ίμια’. Αν η αποστολή του ήταν να ανέβει, θα ανέβαινε. Να μην ξεχνούν πως όταν χρειάστηκε να ανεβούμε, ανεβήκαμε εκεί που έπρεπε”. 

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού για την ικανότητα του τουρκικού στρατού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι προτείνει στον Έλληνα Υπουργό να παρακολουθεί πιο στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα. “Του προτείνω ιδιαίτερα να μην κάνει λανθασμένες αξιολογήσεις σχετικά με την ικανότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στη Γενεύη του είχα πει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να ασχολείται με θέματα που δεν αφορούν τα δικά του καθήκοντα. Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά”, ανέφερε.

Κληθείς από το Ανατολού να σχολιάσει δήλωση Κοτζιά ότι βρίσκεται πάντοτε στην ίδια γραμμή με τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, ο Τούρκος Υπουργός είπε: “Αυτό το βλέπαμε αλλά το ότι το λέει και ο ίδιος δημόσια είναι καλό. Λένε πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι”. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να θέλει να επωφεληθεί από την αδυναμία της Ελλάδας στο θέμα της οικονομίας. “Αν η Τουρκία ήταν μια χώρα που ήθελε να επωφεληθεί από τις οικονομικές αδυναμίες της Ελλάδας τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Αν σκεφτόμασταν έτσι δεν θα προτείναμε κάθε χρόνο να πηγαίνουν ένα εκατομμύριο Τούρκοι στην Ελλάδα. Παρά τις προκλήσεις δεν θα περιορίζαμε τις δραστηριότητές μας στο Αιγαίο. Αυτές οι δηλώσεις απέχουν πολύ από το να εκφράσουν ευγνωμοσύνη και αποτελούν ένα λανθασμένο μήνυμα στην ιστορία”, είπε. 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολλά θέματα που συνδέονται μεταξύ τους στη θάλασσα του Αιγαίου, προσθέτοντας ότι δεν είναι ορθές οι δηλώσεις Κοτζιά σχετικά με διακοπή των διερευνητικών επαφών μεταξύ των πλευρών. “Σε μας υπάρχει συνέχεια στο κράτος. Εγώ δεν θα κάνω όπως έκανε εκείνος και δεν θα δώσω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτών των επαφών. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το σημείο στο οποίο βρίσκονται και ποιος έκανε τι. Αλλά αν είναι αυτό που θέλει, ούτε και θα αποφύγω τέτοια συζήτηση. Το είπαμε, πάντοτε, στο Αιγαίο υπάρχουν πολλά ζητήματα που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Κάποιο μέρος αυτών πηγάζει από την λανθασμένη ερμηνεία κάποιων συνθηκών.  Εμείς χωρίς καμιά εξαίρεση τα συζητάμε όλα με την Ελλάδα αυτά τα προβλήματα. Το κάνουμε με στόχο την επίλυσή τους με ειρηνικό τρόπο. Εμείς αυτές τις συνομιλίες δεν τις κάναμε υλικό για εσωτερική κατανάλωση και δεν τις κάνουμε. Να μην τις κάνει ούτε ο Κοτζιάς. Είναι σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα και δεν πρέπει να γίνονται θέματα σε συνεντεύξεις στις εφημερίδες. Το κράτος ας δείξει τη σοβαρότητά του”. 

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Έλληνα Υπουργού πως αν ήξεραν ποιοι ήταν μέσα στο ελικόπτερο των 8 δεν θα τους επέτρεπαν να προσγειωθούν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:

“Λένε πως αν ήξεραν ποιοι ήταν μέσα στο ελικόπτερο που μετέφερε τους προδότες που δραπέτευσαν στην Ελλάδα δεν θα τους επέτρεπαν να προσγειωθούν. Έλεγαν ότι ήταν και εναντίον του πραξικοπήματος αλλά ότι δεν μπορούσαν να παρενέβουν στο δικαστήριο”. 

“Κάνω αυτή την ερώτηση: Με ποια αντίληψη δικαιοσύνης και δικαίου, ποιες σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας ταιριάζει η παρεμπόδιση από την Ελλάδα της εκδίκασης των προδοτών του πραξικοπήματος για τα εγκλήματα που διέπραξαν;”

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως δεν τους έχει εκπλήξει η στάση της Ελλάδας. “Κάποτε η Ελλάδα είχε προστατεύσει τον αρχηγό του ΡΚΚ που σήμερα βρίσκεται στην φυλακή και τον έκρυψε στην πρεσβείας της στο Ναϊρόμπι. Στην ελληνική πρωτεύουσα περιπολούν οι τρομοκράτες του DCKP C που προσπαθούν να βλάψουν την Τουρκία. Δεν αναφέρομαι στα πιο παλιά ζητήματα (ΑΣΑΛΑ/17 Νοέμβρη). Το μητρώο της Ελλάδας στο θέμα της τρομοκρατίας είναι γνωστό και όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύει”, ανέφερε.

Για την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο έχει χαρακτηρίζει λάθος την πολιτική της Ελλάδας για το θέμα. 

Για την απόφαση της Κυπριακής Βουλής για το θέμα του εορτασμού της Ένωσης, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η βάση των προβλημάτων στην Κύπρο από το 1960 βρίσκεται στο όνειρο της Ένωσης με την Ελλάδα. “Στην βάση για όλο το αίμα που χύθηκε, όλο τον πόνο βρισκόταν το όνειρο της Ένωσης. Ενώ η κατάσταση είναι αυτή, η προσπάθεια του Κοτζιά να το υποβαθμίσει αυτό και η δήλωσή του ότι η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες εξελίξεις για να συνεχίσει την στρατιωτικής της παρουσία στο νησί, είναι και ψέμα και δείχνει με ποια νοοτροπία εκπροσωπείται η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, είπε

Πηγή: Άννα Ανδρέου, ΡΙΚ Τουρκία

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.