Με αντιπαραθέσεις η ένταξη παιδιών προσφύγων στο ελληνικό σχολικό πρόγραμμα

Στη Βουλή των Ελλήνων έφτασε το θέμα της άρνησης δύο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στα βορειοδυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου, να χρησιμοποιηθούν οι χώροι των σχολείων των παιδιών τους και από παιδιά προσφύγων, απειλώντας, μάλιστα, με κατάληψη των σχολικών κτιρίων σε περίπτωση που δεν γίνει σεβαστή η απόφασή τους.

Μετά από παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, την Παρασκευή, γνωστοποίησε ότι σχεδόν το 90% των παιδιών των προσφύγων στο Ωραιόκαστρο είναι εμβολιασμένα και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει βιβλιάριο υγείας σε όλα τα παιδιά των προσφύγων.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε σήμερα το πρωί, έχουν εγκλωβιστεί συνολικά 60.079 πρόσφυγες. Εξ αυτών οι 13.185 βρίσκονται σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς έφτασαν στη χώρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και αναμένουν απάντηση στο αίτημα χορήγησης ασύλου που έχουν καταθέσει. Οι διαδικασίες αργούν πολύ με αποτέλεσμα στα νησιά να βρίσκονται περίπου διπλάσιοι πρόσφυγες και μετανάστες από τις 7.450 θέσεις που προβλέπονται και η κατάσταση να είναι εκρηκτική.
Στην ελληνική ενδοχώρα σε τουλάχιστον 44 οργανωμένες δομές φιλοξενίας διαμένουν περίπου 47.000 πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών, σημαντικός αριθμός παιδιών τα οποία σε μεγάλο βαθμό είχαν ξεκινήσει το σχολείο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Στο πλαίσιο προσπάθειας σταδιακής ένταξής τους στη σχολική διαδικασία, θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και δημοτικό και γυμνάσιο εντός των δομών φιλοξενίας. Τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου θα παρακολουθούν, κάθε πρωί, σχολικό πρόγραμμα στη μητρική τους γλώσσα που έχει εκπονηθεί από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ υπό την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το απόγευμα, για ένα τετράωρο, θα μεταφέρονται με λεωφορεία στα ελληνικά σχολεία της περιοχής προκειμένου σταδιακά να αρχίσουν να μαθαίνουν και ελληνικά και να ενταχθούν στην ελληνική εκπαιδευτική διαδικασία.
Η ανακοίνωση των δύο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων και φορέων αλλά και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Με αφορμή βίντεο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά ΜΜΕ στο οποίο εμφανίζεται ο Δήμαρχος της πόλης του Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης να προτρέπει εμμέσως τους κατοίκους σε μη νόμιμες πράξεις προκειμένου να αποτραπεί η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία της περιοχής και να δρομολογηθεί η μετεγκατάστασή τους, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε στον αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, με σκοπό να διαπιστωθεί, αν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας.
Για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου έθεσε και ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο ΙΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε κατοίκου αυτής της χώρας με οποιαδήποτε ιδιότητα να έχει ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση και καταγγέλλει κάθε προσπάθεια που αντιστρατεύεται τη βασική θέση του Συλλόγου ενάντια στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Καλεί δε την Πολιτεία να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη δείχνοντας το σεβασμό και την ανθρωπιά που επιβάλλεται στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται κανένα υγειονομικό θέμα από την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα ελληνικά σχολεία έδωσε και η Unicef αλλά και ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας Νικήτας Κανάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά μαζί με ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, έχουν επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας και ότι όλα τα παιδιά των προσφύγων έχουν δεχτεί τη δέουσα περίθαλψη και υγειονομική φροντίδα ενώ παιδίατρος βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό τους.

Στις ανακοινώσεις των δύο Συλλόγων Γονέων είχε αντιδράσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος, με ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο twitter, τόνιζε: «Η Ελλάδα είναι το πρόσωπο της αλληλεγγύης της Ευρώπης προς τους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους. Η αντίδραση κάποιων Συλλόγων Γονέων και του Δημάρχου Ωραιοκάστρου δεν συνάδουν με τη στάση της χώρας μας και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:13

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.