Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον συνεχάρη για την εκλογή του ως 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κάμαλα Χάρις ως μελλοντικής αντιπροέδρου.
«Για να γίνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο πολιτικά, πρέπει να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι ναι, έχουμε τις διαφορές μας. Τις είχαμε στο παρελθόν και τις έχουμε τώρα» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το νέο επεισόδιο παρεμπόδισης ελέγχου τουρκικού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης, έκανε λόγο για «από πολλές απόψεις προβληματική συμπεριφορά» της Τουρκίας.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται για την έρευνα γερμανικής φρεγάτας χθες το βράδυ στα ανοιχτά της Λιβυής επί ύποπτου τουρκικού πλοίου για μεταφορά οπλισμού, καταγγέλλοντας ότι έγινε χρήση βίας και πως δεν λήφθηκε άδεια από την Τουρκία για να πραγματοποιηθεί η έρευνα.
Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία απείλησαν σήμερα να επιβάλουν κυρώσεις σε όλους όσοι εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο, ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα αρχίσουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 μία ή δύο ημέρες αφότου λάβουν την έγκριση των υγειονομικών αρχών τον επόμενο μήνα, δήλωσε χθες Κυριακή ο Μόνσεφ Σλάουι, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβερνητικής ομάδας για τα εμβόλια.
Η G20 υποσχέθηκε να καταβάλει "κάθε δυνατή προσπάθεια" για να εξασφαλίσει τη δίκαιη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο και να υποστηρίξει τις φτωχές χώρες των οποίων οι οικονομίες έχουν καταστραφεί από την κρίση, στο τέλος της διαδικτυακής συνόδου κορυφής που οργάνωσε το Ριάντ.
Καθώς η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει, η Ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου υιοθέτησε έναν συναινετικό τόνο για τις προκλήσεις που έρχονται σε μια τελική δήλωση που δεν αναφέρει λεπτομέρειες για πολλά από τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής.
"Έχουμε κινητοποιήσει πόρους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης στον τομέα της παγκόσμιας υγείας για την υποστήριξη της έρευνας, της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής τεστ, ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών και εμβολίων κατά της Covid-19", επιβεβαίωσαν οι ηγέτες της G20 στο τελικό κείμενο.
"Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την προσιτή και δίκαιη πρόσβασή τους σε όλους", πρόσθεσαν.
Καθώς τα πλουσιότερα κράτη καταρτίζουν τα προγράμματα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους -- οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την έναρξη του εμβολιασμού ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου -- οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν εμπόδια που μπορεί να στερήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους από την πρώτη προστασία κατά του ιού.
Οι εκκλήσεις αυξάνονται συνεπώς ώστε η G20 να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να εγγυηθεί την πρόσβαση όλων στα τεστ, στις θεραπείες και στα εμβόλια.
Όπως και άλλοι ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι η κρίση του κορονοϊού είναι "ένα τεστ για την G20", τονίζοντας ότι "δεν θα υπάρξει καμιά αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία που δεν θα είναι παγκόσμια απάντηση".
Ωστόσο, το τελικό κείμενο δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του κολοσσιαίου κόστους που προϋποθέτει η διανομή των εμβολίων σε μεγάλη κλίμακα.
Είναι καθοριστικό ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα λόγω της Covid-19, τονίζει η G20
Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δήλωσαν σήμερα ότι ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικό όσο είναι τώρα λόγω της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής της G20, καθώς η Ομάδα των 20 δεσμεύτηκε να διατηρήσει τις αγορές ανοιχτές και να επιτύχει ένα δίκαιο και σταθερό εμπόριο και επενδυτικό περιβάλλον.
Η G20 κάλεσε επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να διερευνά πρόσθετα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μέλη του καθώς εξελίσσεται η κρίση.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς νησιών στο Αιγαίο, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί για Καστελόριζο δεν είναι ρεαλιστικοί. Ανέφερε ωστόσο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς όρους με την Ελλάδα.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια του Χάλιφαξ, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι “δυστυχώς στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπάρχουν κάποιες άλυτες διαφορές”. “Η ουσία αυτών των διαφωνιών αποτελούν οι υπερβολικοί και μονομερείς ισχυρισμοί της Ελλάδας και των Ε/Κ οι οποίοι "παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τ/Κ" ισχυρίστηκε προκλητικά και συνέχισε "Για παράδειγμα η Ελλάδα παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες υπονομεύοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών.
Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα απαιτεί έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων, κάνει λόγο για 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου. Αυτή είναι πρωτοφανής προσέγγιση και μόνο η Ελλάδα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα αυτό είναι και αφορμή για τις παραβιάσεις του λεγόμενου εναέριου χώρου. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες χώρες που παραδέχονται ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται με ασυνέπεια. Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, περίπου 2 χιλιάδων χλμ, στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλά η Ελλάδα και οι Ε/Κ προσπαθούν να επιβάλουν τις αξιώσεις τους για τα θαλάσσια όρια και γι αυτό προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία με ξεκάθαρο τρόπο στις δικές της ακτές. Επιπλέον η Ελλάδα απαιτεί απαιτεί 40 χιλιάδες υφαλοκρηπίδα για ένα μικρό νησί με έκταση μόλις 10 τ.χλμ. Αυτό τον νησί απέχει 600 χλμ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Είναι σαφές ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν είναι ούτε ρεαλιστικοί, ούτε δίκαιοι, ούτε αποδεκτοί. Στην πραγματικότητα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι ο χάρτης στον οποίο βασίζονται οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχει καμιά νομική αξία”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.
Ο Ακάρ υποστήριξε ότι “η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα οποιασδήποτε χώρας”. “Ωστόσο η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταθεί απέναντι στις προσπάθειες για παραβίαση τόσο των δικών της δικαιωμάτων και συμφερόντων όσο και των Τ/Κ. Πράγματι, ήμασταν πολύ υπομονετικοί και περιμέναμε πάνω από 10 χρόνια για να ξεκινήσουμε τις σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας η οποία έχει καταχωρηθεί στα ΗΕ από το 2004”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.
“Θέλω να υπογραμμίσω ότι παρά τις διαφορές ως Τουρκία ταχθήκαμε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων που δεν επιλύθηκαν, με σχέσεις καλής γειτονίας, της αμοιβαίας καλής πρόθεσης, του σεβασμού, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Γι αυτό τον λόγο καλωσορίσαμε με ικανοποίηση τον μηχανισμό πρόληψης των συγκρούσεων του ΝΑΤΟ και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες τις Γερμανίας”, ανέφερε.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα για όλα τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν χωρίς προϋποθέσεις”. “Η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιδείξει την καλή της πρόθεση με διπλωματικές πρωτοβουλίες. Οι διερευνητικές συνομιλίες, η έκκληση για ίσο διαμοιρασμό των εισοδημάτων στην Κύπρο και η ιδέα για περιφερειακή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο είναι συγκεκριμένες προτάσεις που υποβάλαμε. Το μόνο που ζητούμε από τους φίλους και συμμάχους μας είναι να εξετάσουν τους ισχυρισμούς και τις πρακτικές της Ελλάδας υπό το φως λογικών και αντικειμενικών κριτηρίων χωρίς αυταπάτες ή προκαταλήψεις, να τις συγκρίνουν με τις νόμιμες και λογικές προσεγγίσεις της Τουρκίας”, υποστήριξε.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού θα σταλούν αεροπορικώς στις αναπτυσσόμενες χώρες την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο μιας «επιχείρησης μαμούθ», τόνισε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), καθώς αρκετοί ηγέτες σε διεθνές επίπεδο δεσμεύονται πλέον να εξασφαλίσουν δίκαιη κατανομή των σωτήριων αυτών σκευασμάτων.
Η UNICEF εξήγησε πως καταρτίζει σχέδιο σε συνεργασία με 350 αερομεταφορείς και εταιρείες μεταφοράς φορτίων για να εξασφαλιστεί ότι θα παραδοθούν εμβόλια και 1 δισεκατομμύριο σύριγγες σε φτωχές χώρες, από το Μπουρούντι ως το Αφγανιστάν και την Υεμένη, στο πλαίσιο του COVAX, του παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού εναντίον του SARS-CoV-2 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Αυτή η ανεκτίμητη συνεργασία (...) θα εξασφαλίσει πως θα έχουμε επαρκείς δυνατότητες μεταφοράς στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής επιχείρησης μαμούθ», τόνισε η Ετλέβα Καντίλι, διευθύντρια του τμήματος προμηθειών της UNICEF, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της.
Το πρόγραμμα COVAX, του οποίου ηγούνται η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Συμμαχία για τις Καινοτομίες στην Προετοιμασία για την Αντιμετώπιση Επιδημιών, έχει σκοπό να αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις από το να επιδοθούν στη συσσώρευση εμβολίων, να δοθεί αντιθέτως έμφαση στον όσο το δυνατόν ταχύτερο εμβολιασμό των ομάδων του πληθυσμού που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σε κάθε χώρα.
Στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου, πολλοί ηγέτες δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν τη δίκαιη κατανομή των εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού, των φαρμάκων και των τεστ, ώστε οι φτωχότερες χώρες να μη μείνουν χωρίς μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ήδη πολύ προτού ξεσπάσει η πανδημία, η πρόσβαση στα εμβόλια διεθνώς ήταν φοβερά άνιση, με περίπου 20 εκατομμύρια βρέφη να μη λαμβάνουν εμβόλια που θα μπορούσαν να τα σώσουν από σοβαρές ασθένειες, τον θάνατο, την αναπηρία και χρόνια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Τους χρειαζόμαστε όλους καθώς ετοιμαζόμαστε να διανείμουμε δόσεις εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού, σύριγγες και μέσα ατομικής προστασίας σε εργαζομένους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε όλη την υφήλιο», σημείωσε η Καντίλι της UNICEF, διευκρινίζοντας πως θα υπάρξει στενή συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας.
Ο κεντρικός ρόλος που ανέλαβε η UNICEF στο πρόγραμμα COVAX οφείλεται στο γεγονός πως είναι ο οργανισμός που αγοράζει τα περισσότερα εμβόλια στον πλανήτη.
Χειρίζεται την προμήθεια 2 και πλέον δισεκατομμυρίων εμβολίων σε ετήσια βάση για την ανοσοποίηση και την αντίδραση σε ξεσπάσματα επιδημιών για λογαριασμό σχεδόν 100 χωρών.
Φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού. Ευρείας κλίμακας κλινικές δοκιμές αρκετών υποψηφίων εμβολίων, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer Inc και BioNTech ενδέχεται να εξασφαλίσει άδεια κυκλοφορίας με διαδικασίες κατεπείγοντος από τους ελεγκτικούς φορείς των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον επόμενο μήνα, καθώς τα οριστικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό κατά το 95% χωρίς να παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες.
Από την πλευρά της, η Moderna Inc έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ευρείας κλίμακας του δικού της υποψηφίου εμβολίου, που υποδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματικό κατά το 94,5%.
Τα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα των δύο εμβολίων, που βασίζονται στη συγκριτικά νέα τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), εγείρουν ελπίδες πως πλησιάζει το τέλος της πανδημίας η οποία έχει στοιχίσει ως εδώ τη ζωή σε πάνω από 1,3 εκατ. ανθρώπους κι έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και την καθημερινή ζωή.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Οριστικοποιήθηκε επίσημα χθες Κυριακή το τέλος της συνεργασίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συνθήκης Ανοικτών Ουρανών, περίπου έξι μήνες αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωνε πως θα αποσυρόταν από τη συμφωνία αυτή, που έχει σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης επιτρέποντας σε κάθε χώρα-συμβαλλόμενο μέρος να επιθεωρεί τις στρατιωτικές κινήσεις και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της άλλης.
Η συνθήκη, που συνήφθη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, επέτρεπε στα 34 κράτη που την έχουν κυρώσει, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων. Οι άλλες 33 χώρες έχουν καταστήσει σαφές πως σκοπεύουν να συνεχίσουν να την τηρούν.
«Σήμερα, συμμορφούμενες προς την ειδοποίηση που είχαν επιδώσει προηγουμένως, οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών με άμεση ισχύ. Η Αμερική είναι πλέον ασφαλέστερη με την κίνηση αυτή, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της» δυνάμει της συμφωνίας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι η Μόσχα επιβάλλει περιορισμούς στη συμφωνία, ειδικά στον εναέριο χώρο του Καλίνινγκραντ, θύλακα μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας.
Η Μόσχα έχει δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις πτήσεις στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει πως η αποχώρηση της Ουάσινγκτον δεν καθιστά αυτόματα τη συμφωνία ανώφελη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε πως το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, εξηγώντας πως παραμένει κλειδί στο πλαίσιο της προσπάθειας να ελεγχθούν οι εξοπλισμοί.
«Λυπούμαστε βαθιά που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να λάβουν το μέτρο αυτό και τώρα το εφαρμόζουν», τόνισε ο Μάας με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ αξίωσε να λάβει γραπτές εγγυήσεις από τις υπόλοιπες χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών και κράτη μέλη του NATO ότι δεν θα μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγουν με τις ΗΠΑ στο εξής.
Τόνισε επίσης ότι οι βάσεις των ΗΠΑ στο έδαφος της Ευρώπης δεν θα εξαιρεθούν από τις ρωσικές πτήσεις παρατήρησης.
Η συμφωνία αυτή είχε συναφθεί ώστε «να αποφεύγονται εκπλήξεις» χάρη στη «συνεργασία», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έκαναν ένα βήμα προς την παράταση για πέντε χρόνια της συνθήκης για τον πυρηνικό αφοπλισμό New START, με το Κρεμλίνο να λέει σήμερα ότι "χαιρετίζει" τη σχετική πρόταση του Τζο Μπάιντεν.
"Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την πολιτική βούληση να παραταθεί αυτό το έγγραφο", μερικές ημέρες πριν από τη λήξη του στις 5 Φεβρουαρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε ωστόσο ότι "όλα θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες της πρότασης αυτής", που θα πρέπει ακόμη να "μελετηθούν", καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε επιδιώξει να επισυνάψει όρους σε μια ενδεχόμενη ανανέωση της συνθήκης.
Όμως "δεν συμφωνούμε πλήρως με έναν ορισμένο αριθμό αυτών των όρων, επομένως θα λάβουμε κατ΄αρχάς γνώση αυτού που προτείνουν οι Αμερικανοί και θα κάνουμε στη συνέχεια ένα σχόλιο", επέμεινε ο Πεσκόφ.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε χθες, Πέμπτη, την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, την παράταση για πέντε χρόνια αυτής της συνθήκης-κλειδί για τον πυρηνικό αφοπλισμό ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.
Η συνθήκη New START είναι "προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και μια παράταση είναι ακόμη πιο αναγκαία καθώς οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι τεταμένες", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε συνέντευξη Τύπου.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε δεχθεί μόνο μια υπό όρους παράταση ενός έτους ώστε να διαπραγματευθεί μια ευρύτερη συμφωνία που θα περιελάμβανε την Κίνα, όμως οι συνομιλίες με τη Μόσχα, όπως και με το Πεκίνο, δεν κατέληξαν.
Η συνθήκη, που υπογράφηκε το 2010, είναι η τελευταία υφιστάμενη μεγάλη συμφωνία για τη μείωση των εξοπλισμών ανάμεσα στους δύο πρώην αντιπάλους του Ψυχρού Πολέμου, οι οποίοι σήμερα κατηγορούν ο ένας τον άλλον ότι τροφοδοτεί μια νέα κούρσα των εξοπλισμών.
Αφού εξελέγη με την υπόσχεση μιας πιο αυστηρής στάσης απέναντι στη Ρωσία από τον προκάτοχό του, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε ωστόσο παράλληλα από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών "μια παγκόσμια εξέταση" της πρόσφατης γιγαντιαίας κυβερνοεπίθεσης που αποδόθηκε στους Ρώσους και ενδεχόμενης "ανάμιξης" στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές.
Η ανάλυση αυτή αναμένεται επίσης να επικεντρωθεί σε πληροφορίες που εμφανίστηκαν στον αμερικανικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία κατέβαλε "πριμ" σε ταλιμπάν προκειμένου να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Πεσκόφ απέρριψε αυτά τα δύο θέματα και εκτίμησε πως "πολλά χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων" έχουν δαπανηθεί προκειμένου να κατηγορηθεί, χωρίς επιτυχία, η Ρωσία.
Η ρωσική διπλωματία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι προσβλέπει σε μια "πιο εποικοδομητική" εργασία με τον Τζο Μπάιντεν για την παράταση της New START, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε εξαπολύσει "εκστρατεία" για την καταστροφή του ελέγχου των εξοπλισμών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τρεις διεθνείς συμφωνίες-κλειδιά: εκείνην για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από τη συνθήκη για χερσαίους πυραύλους μέσου βεληνεκούς INF και από τη συνθήκη Ανοικτών Ουρανών για την επαλήθευση των στρατιωτικών κινήσεων και του περιορισμού των εξοπλισμών.
Οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις είναι στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, λόγω επίμονων διαφωνιών σε πολλά διεθνή θέματα και των αμερικανικών κατηγοριών για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές ή για κυβερνοεπιθέσεις μεγάλου εύρους.
Η συνθήκη New START, που υπογράφηκε το 2010, περιορίζει τα οπλοστάσιο των δύο πυρηνικών δυνάμεων σε 1.550 κεφαλές το πολύ για την κάθε μία χώρα, δηλ. μια μείωση 30% σε σχέση με το προηγούμενο όριο που είχε καθοριστεί το 2002.
Περιορίζει επίσης τον αριθμό των εκτοξευτών και των βαρέων βομβαρδιστικών σε 800, που αρκούν για να καταστραφεί η Γη πολλές φορές.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Στις διεργασίες για την ίδρυση του νέου Κόμματος της Πατρίδας (Memleket Partisi) από το πρώην στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζέ αναφέρεται σήμερα η φιλοκυβερνητική στην Τουρκία εφημερίδα "Γενί Σαφάκ".
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το δημοσίευμα γράφει ότι μετά τις πληροφορίες ότι κάποιοι βουλευτές του CHP ετοιμάζονται να ενταχθούν στις τάξεις του κόμματος, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κόμμα θα ενταχθούν και βουλευτές του Καλού Κόμματος (İyi Partisi).
Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ιντζέ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Ισμαήλ Οκ και τον Ισμαήλ Κοντζούκ, οι οποίοι αποχώρησαν από το Καλό Κόμμα αλλά και σε διαβουλεύσεις με άλλους, νυν βουλευτές του Καλού Κόμματος.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Ιντζέ αναμένεται να υποβάλει την ιδρυτική αναφορά του κόμματος στο Υπουργείο Εσωτερικών εντός Μαρτίου.
Η "Γενί Σαφάκ" γράφει επίσης ότι ο Μουσταφά Σαριγκιούλ, ο οποίος επίσης αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για να ιδρύσει το Κόμμα Αλλαγής της Τουρκίας (Τürkiye Değişim Partisi -TDP) τον περασμένο Δεκέμβριο άφησε την πόρτα ανοιχτή αναφορικά με το αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.
«Το κόμμα μας είναι τόσο δημοκρατικό που όταν έρθει εκείνη η μέρα, θα συζητήσει λεπτομερώς με την κεντρική του επιτροπή και θα λάβει την απόφασή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα συμμετάσχει σε κάποια πολιτική συμμαχία για τις εκλογές, είπε πως γίνονται διαβουλεύσεις και ότι η κάθε ψήφος του κόμματος είναι πολύτιμη και ότι το TDP θα έχει τον δικό του υποψήφιο.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Από 0,8 έως 1 υπολογίζεται πως κυμαίνεται πλέον η τιμή R του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις νεότερες εβδομαδιαίες εκτιμήσεις της επιστημονικής επιτροπής R που συμβουλεύει την Κυβέρνηση Τζόνσον.
Την περασμένη εβδομάδα ο ρυθμός μετάδοσης ήταν 1,2-1,3. Η σημαντική μείωση αποδίδεται στο καθολικό απαγορευτικό που τέθηκε σε ισχύ από τις 4 Ιανουαρίου και πιστεύεται ότι πλέον έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Τα κρούσματα πιστεύεται ότι έχουν πλέον ρυθμό αύξησης μεταξύ -4% και -1%. Την προηγούμενη εβδομάδα ο ρυθμός αύξησης ήταν μεταξύ 2% και 5%.
Την ίδια ώρα, τα νεότερα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για λογαριασμό του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS) επιβεβαιώνουν ότι την εβδομάδα έως και τις 16 Ιανουαρίου είχε υπάρξει έστω μικρή μείωση της διασποράς του ιού.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ένας στους 55 κατοίκους της Αγγλίας εκτός γηροκομείων και νοσοκομείων ήταν φορέας του ιού εκείνη την εβδομάδα.
Πρόκειται για βελτίωση από την αντίστοιχη αναλογία τους ενός στους 50 που είχε καταγραφεί προ δύο εβδομάδων.
Το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη διασπορά του ιού, που είχε προσβάλει έναν στους 35 κατοίκους της πρωτεύουσας εκείνη την εβδομάδα. Και εδώ, ωστόσο, έχει καταγραφεί βελτίωση, καθώς στην προηγούμενη μέτρηση οι φορείς ήταν ένας στους 28.
Αύξηση καταγράφηκε στα κρούσματα στη ΒΑ Αγγλία, από έναν φορέα ανά 60 κατοίκους σε έναν φορέα ανά 40 κατοίκους.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ συζήτησαν για το μηχανισμό αποφυγής ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην έδρα της συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.
Στα 98,089,877 ανέρχονται τα περιστατικά COVID διεθνώς με βάση την τελευταία καταμέτρηση του Worldometers και στα 2,100,404 οι θάνατοι, ενώ υπολογίζεται ότι 70,467,972 άτομα έχουν αποθεραπευτεί.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή την ευθύνη για τη χθεσινή διπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 32 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 110 σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης.
Για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ελλάδας και της Κύπρου, δεσμεύτηκε να εργαστεί αν επικυρωθεί ο διορισμός του από τη Γερουσία ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που προκάλεσε σήμερα μεγάλες καταστροφές στο Serum Institute of India, της μεγαλύτερης μονάδας παρασκευής εμβολίων στον κόσμο που βρίσκεται στη δυτική Ινδία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
"Πέντε άνθρωποι είναι νεκροί" από την πυρκαγιά, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Πούνε, Μουρλιντχάρ Μοχόλ και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αντάρ Πουναουάλα απηύθυνε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Πηγή: ΑΠΕ
Η βελτίωση και η κανονικοποίηση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και ειδικότερα με τα κράτη μέλη, με αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπάτου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ξεκίνησε στις 11:30 τοπική ώρα Βρυξελλών.
Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ σημείωσε ότι χαίρεται που καλωσορίζει τον Υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και θα συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός.
Συγκεκριμένα, ο Ζ.Μπορέλ δήλωσε ότι "είμαι πολύ ευτυχής που καλωσορίζω εδώ στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τον συνάδελφο και φίλο μου, τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Θα αφιερώσουμε χρόνο για να αποτιμήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και θα συζητήσουμε την πορεία προς τα εμπρός".
"Το περασμένο έτος ήταν μια περίπλοκη χρονιά για αυτές τις σχέσεις. Πρόσφατα, έχουμε δει, και από τα δύο μέρη, μια βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα και μερικά σημαντικά βήματα. Και αυτή η συνάντηση σήμερα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναζήτησης αμοιβαίων στρατηγικών συμφερόντων, της ανάπτυξης μιας συνεταιριστικής και αμοιβαίας σχέσης βασισμένης σε κοινές αξίες και αρχές".
"Ένα άλλο καλό βήμα είναι η ανακοινωμένη επανέναρξη άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας", επεσήμανε.
"Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν. Οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες", τόνισε ο Μπορέλ.
"Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών [Αντόνιο] Γκουτέρες για επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση της Κύπρου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Δεσμευόμαστε πλήρως να υποστηρίξουμε την ταχεία επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων", τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
"Επιθυμούμε έντονα να δούμε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή", ανέφερε.
"Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε περισσότερο έναν ουσιαστικό διάλογο για να ενισχύσουμε τη σημασία των πολιτικών διαδικασιών που σχετίζονται με τις περιφερειακές συγκρούσεις, είτε στη Λιβύη, τη Συρία είτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ", σημείωσε.
"Θα μιλήσουμε επίσης με πλήρη σεβασμό ο ένας για τον άλλο, και με ειλικρίνεια και ανοιχτό τρόπο, για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και τις προοπτικές προσχώρησης".
"Είμαστε σίγουροι ότι η ζωντανή τουρκική κοινωνία θα καταδείξει την ανάγκη για διάλογο. Παραμένουμε ανήσυχοι για την κατάσταση στην Τουρκία από την άποψη [του κράτους δικαίου και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων] επειδή είναι ένας σημαντικός γείτονας και θέλουμε να οικοδομήσουμε με την Τουρκία ένα κοινό και κοινό μέλλον".
Aπό την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσφώνησε τον κ. Μπορέλ ως αξιότιμο φίλο του, λέγοντας ότι χαίρεται που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. "Είμαι εδώ μετά από πρόσκληση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ. Θα έχουμε πολύ γεμάτο πρόγραμμα σήμερα και αύριο. Το 2020 ήταν ένα προβληματικό έτος για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου ήταν μια θετική εξέλιξη για τη δημιουργία μιας πιο θετικής ατμόσφαιρας. Ευνόησε την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκάλεσε τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Σήμερα, φυσικά, θα έχουμε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Έχουμε υποβάλει μια πολύ λεπτομερή πρόταση για τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Θα τα συζητήσουμε πάλι αυτά. Επίσης, θα συζητήσουμε τα βήματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Θα μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας τις προσδοκίες μας κατά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε σήμερα και αύριο. Ελπίζω όλες αυτές οι συναντήσεις να είναι θετικές".
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου