Εξαιρέσεις χωρών από την καραντίνα στο τέλος Ιουνίου μελετά το Λονδίνο

Οι λεπτομέρειες του μέτρου της καραντίνας των 14 ημερών για τις διεθνείς αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζονται το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων από την Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, εν μέσω έντονων διαφωνιών από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και από τους επαγγελματίες του βρετανικού τουριστικού τομέα.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 Ιουνίου, θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και θα ισχύει και για τους Βρετανούς που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό.

Περιλαμβάνει σε πρώτη φάση συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν αναγκαία προϊόντα, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές και πιθανότατα κορυφαίους αθλητές. Εξαιρούνται επίσης οι αφίξεις από την Ιρλανδία καθώς ανήκει σε κοινή ταξιδιωτική ζώνη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιέζουν είτε για αντικατάσταση της καραντίνας με άλλα μέτρα είτε κυρίως για τη θέσπιση «αεροπορικών γεφυρών» με χώρες που έχουν λίγα κρούσματα του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, μετά από τις πιέσεις κυβέρνηση προσανατολίζεται    στο να επιδιώξει την ισχύ τέτοιων εξαιρέσεων για συγκεκριμένες χώρες με την πρώτη επανεξέταση του μέτρου στο τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Telegraph, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον «προσωπικά υπέρ» της ιδέας.

Οι Times αναφέρουν ότι οι χώρες με τις οποίες θα επιδιωχθεί η σύναψη συμφωνίας για «αεροπορική γέφυρα» θα καθορίζονται με βάση ένα σύστημα πέντε σημείων αξιολόγησης. Αυτά τα σημεία θα αφορούν κυρίως την τιμή του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού R0 και τον συνήθη αριθμό των επιβατών, αλλά και την οικονομική σημασία της σύνδεσης των δύο χωρών για τη Βρετανία.  

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operator της Βρετανίας θεωρούν πολύ πιθανές τις εξαιρέσεις από την καραντίνα για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και ήδη έχουν αρχίσει να ρίχνουν τις τιμές σε πακέτα διακοπών για τον Ιούλιο, κυρίως προς τα τέλη του μήνα. Ελπίζουν επίσης ότι παράλληλα με την άρση της καραντίνας για συγκεκριμένους προορισμούς θα λήξει και η ταξιδιωτική σύσταση του  Foreign Office κατά όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, παρά την καραντίνα οι υπό περιορισμό επισκέπτες ή Βρετανοί που θα έχουν γυρίσει από το εξωτερικό θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς για να φτάσουν στον προορισμό τους όπου θα μένουν σε απομόνωση, καθώς και να βγαίνουν για ψώνια αν δεν έχουν κάποιον να τους εξυπηρετήσει. Επίσης, μόνο το 20% των περιπτώσεων υπολογίζεται ότι θα ελέγχεται με επισκέψεις από την αστυνομία, που θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου χιλίων λιρών.

Το μέτρο θα κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων ως νομοθετικό διάταγμα που προστίθεται σε ισχύοντα νόμο, κάτι που σημαίνει ότι δε θα υποβληθεί σε ψηφοφορία.

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι οι Βρετανοί πολίτες υποστηρίζουν το μέτρο της καραντίνας, σε ποσοστό 69% και 80% αντίστοιχα.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.