Scope: Η πτώση της λίρας δοκιμάζει τις αντοχές της Τουρκίας

Ο αδύναμος εξωτερικός τομέας της Τουρκίας, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι εγχώριες μακροοικονομικές ανισορροπίες θα δοκιμάσουν το 2020 την ανθεκτικότητα της χώρας κατά την κρίση του Covid-19, ειδικά εάν υποχωρήσει περαιτέρω η επάρκεια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, προειδοποιεί η Scope Ratings.

Ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης τονίζει ότι η Τουρκία (BB-/Negative) «αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις» υπό τις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες ύφεσης και ευμετάβλητων αγορών, σημειώνοντας ότι η Τουρκία διέρχεται τη δεύτερη οικονομική ύφεσή από το 2018, με την τρέχουσα ύφεση «να είναι πολύ πιο σοβαρή» από την τελευταία.

«Τέτοιου είδους μακροοικονομικές ανισορροπίες και μακροχρόνια ερωτήματα σε σχέση με την ποιότητα της μακροοικονομικής διαχείρισης της Τουρκίας πλήττουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δεδομένης της εύθραυστης επενδυτικής εμπιστοσύνης» αυτή την στιγμή, υπογραμμίζει ο αναλυτής της Scope Ratings Dennis Shen.

"Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να αντέξει μια εκτεταμένη κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών της με τα τρέχοντα επίπεδα αποθεματικών της, χωρίς να ζητήσει εξωτερική χρηματοδότηση", τονίζει ο κ. Shen.

Αναφέροντας ότι η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 28% έναντι του δολαρίου σε σχέση με την υψηλότερη ισοτιμία που είχε τον Αύγουστο του 2019 (τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο ιστορικό χαμηλό πλησίον των 7 λιρών έναντι του δολαρίου), ο Scope Ratings τονίζει πως περαιτέρω υποτίμηση της λίρας θα αποτελεί σημαντική ανησυχία με δεδομένο ότι το 53% του χρέους της κεντρικής Κυβέρνησης είναι σε ξένο νόμισμα.

Επιπρόσθετα, ο οίκος αναφέρει ότι υπάρχει σημαντικό ποσό καθαρού χρέους σε ξένο συνάλλαγμα του ιδιωτικού τομέα, το οποίο, ενώ περιορίστηκε από την κορύφωση του τον Φεβρουάριο του 2018, τα 223 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2020, η αδύναμη λίρα αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις που είναι φορτωμένες με χρέος σε ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με τον Scope Ratings, τα αποθεματικά της Κυβέρνησης σε ξένο νόμισμα μειώθηκαν στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια στις 10 Απριλίου σε σύγκριση με το ανώτατο όριο των 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013, ενώ – εξαιρουμένων των υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα της κεντρικής τράπεζας σε εγχώριες τράπεζες - τα επίσημα καθαρά αποθέματα σε ξένο νόμισμα βρίσκονταν στα 26,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις 10 Απριλίου, από 41,1 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2019.

Τα επίσημα αποθεματικά της Τουρκίας καλύπτουν πλέον λίγο πάνω από το 70% του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους, από 114% που κάλυπταν το 2016, υπογραμμίζει ο γερμανικός οίκος.

Τέλος, αναφέρει ότι το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος ήταν στα 122,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Φεβρουάριο και επί το πλείστο αντιπροσώπευε εξωτερικές υποχρεώσεις των τουρκικών τραπεζών και επιχειρήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:36

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.