ΔΝΤ: Μεγαλύτερη κρίση από αυτής της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 30

Οι πληγές για την παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι μεγαλύτερες από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του '30, προειδοποιεί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναμένοντας μερική ανάκαμψη από το 2021.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το Ταμείο να προβλέπει ότι ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι προέβλεπε πριν από μερικές εβδομάδες, Η κ. Γκεοργκίεβα σημειώνει ότι είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι κυβερνήσεις, με μέτρα στήριξης 8 τρισ. δολαρίων, σε συνδυασμό με μέτρα διοχέτευσης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά πιθανώς θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα. 

Yποστήριξε επίσης δημοσιονομικά κίνητρα «μεγάλα, επίκαιρα και στοχοθετημένα», που περιλαμβάνουν πολιτικές όπως αναβολές στην καταβολή φόρων, επιδοτήσεις μισθών και μεταφορές μετρητών προς τους πιο ευάλωτους, καθώς και επεκτάσεις παροχών ανεργίας και αναπροσαρμογές δανείων. «Πρέπει να εμποδίσουμε τις πιέσεις της ρευστότητας να μετατραπούν σε προβλήματα φερεγγυότητας και να αποφευχθεί η δημιουργία πληγών στην οικονομία που θα καθιστούσαν την ανάκαμψη ακόμη πιο δύσκολη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Γκεοργκίεβα, η κρίση θα πλήξει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες θα χρειασθούν ξένη βοήθεια εκατοντάδων δισ. δολαρίων. «Μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμέναμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για περισσότερες από 160 χώρες. Σήμερα, αυτοί οι αριθμοί έχουν ανατραπεί: Και πλέον προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα εισέλθουν σε ύφεση φέτος», αναφέρει χαρακτηριστικά σε προσχέδιο της ομιλίας που θα εκφωνήσει κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την επόμενη εβδομάδα.

Εάν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο στο δεύτερο ήμισυ του έτους, τότε το ΔΝΤ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021, εκτιμά η κ. Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί. 

Για να διασφαλισθεί η ανάκαμψη στο μέλλον, η κ. Γκεοργκίεβα απηύθυνε έκκληση να συνεχισθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης του κορωνοϊού και τη στήριξη των συστημάτων υγείας, αποφεύγοντας περιορισμούς στις εξαγωγές που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις ροές ιατρικού εξοπλισμού και βασικών ειδών διατροφής. «Οι σημερινές δράσεις θα καθορίσουν την ταχύτητα και ισχύ της ανάκαμψης» τόνισε.

Η κ. Γκεοργκίεβα επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη δανειοδοτική του ικανότητα 1 τρισ. δολαρίων. Το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε το διπλασιασμό της έκτακτης χρηματοδότησης στα 100 δισ. δολάρια, ώστε να εκπληρωθούν τα αιτήματα περισσότερων από 90 χωρών.

Πηγή: Skai.gr

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:51

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.