Πομπέο: Οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν» να επανεξετάσουν το θέμα των κυρώσεων στο Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν απέκλεισε κατηγορηματικά χθες  το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να εξετάσει την άμβλυνση των κυρώσεων που επιβάλλει στο Ιράν και άλλες χώρες για να επιτρέψει την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς ωστόσο να δώσει την παραμικρή ένδειξη πως όντως θα προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.

Η δήλωσή σηματοδοτεί απλώς μια αλλαγή του τόνου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επικρίνεται για τις κυρώσεις και τη σκληρή στάση που συνεχίζει να τηρεί, ακόμη και μετά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υπάρξει προσωρινή αναστολή τους.

Ο Πομπέο επανέλαβε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια εξαιρείται από τις συντριπτικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Ωστόσο το εύρος των αμερικανικών κυρώσεων αποθαρρύνει χώρες και εταιρείες από τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν, χώρα που συγκαταλέγεται σε αυτές που πλήττονται πιο βαριά από την πανδημία.

Ερωτηθείς εάν κάποια στιγμή η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει τη στάση της και θα χαλαρώσει τις κυρώσεις, ο αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε: «Αξιολογούμε όλες τις πολιτικές μας μόνιμα, οπότε η απάντηση στο ερώτημα εάν θα το επανεξετάζαμε ποτέ είναι ‘φυσικά’».

Όταν του είχε τεθεί ξανά η ίδια ερώτηση την 20ή Μαρτίου, ο Πομπέο είχε περιοριστεί να πει πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν αφορούν ιατρικά προϊόντα και άλλα αγαθά ανθρωπιστικής φύσης.

Η Ουάσινγκτον συνεχίζει την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης», πολιτική με στόχο το Ιράν να σταματήσει τις κατ’ αυτήν «κακόβουλες» δραστηριότητές της στα πεδία της πυρηνικής ενέργειας, της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και της αναδιαμόρφωσης των πολιτικών και των στρατιωτικών ισορροπιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ασκούν «τρομοκρατία» εμποδίζοντας την παράδοση ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού, κατηγορία στην οποία η εκπρόσωπος του Πομπέο, η Μόργκαν Ορτέιγκους, αντέτεινε μέσω Twitter: «σταματήστε να λέτε ψέματα (...). Δεν φταίνε οι κυρώσεις. Φταίει το καθεστώς».

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξήγαγαν ιατρικά αγαθά στο Ιράν, προχωρώντας στην πρώτη συναλλαγή με την αξιοποίηση του μηχανισμού που δημιούργησε η Ευρώπη για να μπορεί να κάνει εμπορικές συναλλαγές και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ισλαμική Δημοκρατία παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις, ανακοίνωσε το Βερολίνο.

Ο Τζον Όλτερμαν, αναλυτής στο ινστιτούτο μελετών CSIS της Ουάσινγκτον, εκτίμησε πως η μεταβολή του τόνου του Πομπέο ήταν μάλλον αντίδραση στην κίνηση των Ευρωπαίων.

«Το ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποτελεί μια προσπάθεια να κρατήσει την Ευρώπη στο πλευρό» των ΗΠΑ, εξήγησε ο Όλτερμαν, πρόσθεσε όμως πως θεωρεί απίθανο το να υπάρξει πράγματι αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ. «Στο σημερινό περιβάλλον, οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, αλλά το περιβάλλον μεταβάλλεται συνεχώς», ανέφερε.

Ο Πομπέο επικρίνεται ακόμα και εντός ΗΠΑ για τη στάση του όσον αφορά τις κυρώσεις στο Ιράν. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κυρώσεις έγιναν επανειλημμένα ακόμη πιο αυστηρές, με σκοπό να γίνει ακόμη πιο δύσκολο η Τεχεράνη να εξάγει πετρέλαιο.

«Ο Πομπέο μοιάζει να βλέπει την επιδημία ως ένα χρήσιμο μέσο για να επιτείνει τη ‘μέγιστη πίεση’», παρατήρησε ο Τζάκσον Ντίελ, αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post, σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, πριν διερωτηθεί: «Για ποιον λόγο;»

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:02

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.