Α. Γκουτέρες: Κοινός ο εχθρός, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στον αγώνα της ζωής

Το μήνυμα πως ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό, τον κορωνοϊό και ότι "ήρθε η ώρα να θέσουμε τις ένοπλες διαμάχες στην άκρη και να επικεντρωθούμε στον αληθινό αγώνα της ζωής μας" έστειλε χθες το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Απευθυνόμενος σε διάφορα αντιμαχόμενα μέρη, τα κάλεσε να βάλουν στην άκρη τη δυσπιστία και την έχθρα και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. "Σιωπήστε τα όπλα, σταματήστε τους βομβαρδισμούς, τερματίστε τις αεροπορικές επιθέσεις. Αυτό είναι κρίσιμο. Για να συμβάλλουμε στη δημιουργία σωτήριων διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια. Για να ανοίξουμε ένα πολύτιμο παράθυρο στη διπλωματία. Για να φέρουμε ελπίδα σε περιοχές που είναι περισσότερο ευάλωτες στον COVID-19", προέταξε στο κάλεσμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

"Για να αντλήσουμε έμπνευση από τις συμμαχίες και τους διαλόγους που σιγά-σιγά διαμορφώνονται ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη για να αντιμετωπίσουν μαζί τον COVID-19" προσέθεσε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις δραματικές διαστάσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι ο ιός δεν ενδιαφέρεται για την υπηκοότητα ή την εθνικότητα, την παράταξη ή την θρησκευτική πίστη, αλλά επιτίθεται σε όλους, ανελέητα.

Παρατήρησε πως οι ένοπλες συγκρούσεις μαίνονται σε όλο τον κόσμο και καυτηριάζει ότι πιο ευάλωτοι -γυναίκες και παιδιά, άτομα με αναπηρία, οι περιθωριοποιημένοι και οι εκτοπισμένοι- πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα. Διατρέχουν επίσης τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ολέθριες απώλειες από τον COVID-19, υπογράμμισε.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες, τα συστήματα υγείας έχουν καταρρεύσει και πως οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, ήδη ελάχιστοι στον αριθμό, συχνά στοχοποιούνται. "Η μανία του ιού αποτυπώνει τον παραλογισμό του πολέμου" τόνισε ο γγ του ΟΗΕ συμπυκνώνοντας το μήνυμά του.

Καταληκτικά ο ΓΓ επανέλαβε την έκκλησή του: "Να σταματήσουμε την αρρώστια του πολέμου και να καταπολεμήσουμε την ασθένεια που καταστρέφει τον κόσμο μας. Αυτό θα το κάνουμε με την κατάπαυση των εχθροπραξιών παντού. Τώρα. Αυτό είναι που χρειάζεται η ανθρώπινη οικογένειά μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ".

Πηγή ΚΥΠΕ ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:14

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Στόχος η κάλυψη της Κύπρου σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων, μέχρι το 2026
17:05
Τμήμα Μετεωρολογία 3ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
16:24
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
16:11
Υπό κράτηση δύο άτομα για υποβοήθηση παράτυπων μεταναστών
15:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.