Γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση

Νέα σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς, τους επιστημονικούς συμβούλους και κρατικούς αξιωματούχους θα έχει εντός της ημέρας ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με πολλά δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής γενικευμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας με μικρές εξαιρέσεις στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Το μέτρο φέρεται να εξετάζεται σοβαρά μετά από τις πολλαπλές αναφορές για κοσμοσυρροή μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πάρκα, θέρετρα και υπαίθριες αγορές της Βρετανίας, παρά τις ισχυρές συστάσεις για αποφυγή των μη αναγκαίων κοινωνικών επαφών.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής ο κ. Τζόνσον υπαινίχθηκε τι είναι πιθανό να ακολουθήσει λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να τηρήσει κανόνες κοινωνικής απομόνωσης. «Αν ο κόσμος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, αν δεν το κάνει, ασφαλώς θα χρειαστεί να φέρουμε αυστηρότερα μέτρα. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε παρά πολύ τη φαντασία σας για να δείτε προς τα πού μπορεί να χρειαστεί να πάμε και θα το εξετάσουμε αυτό πολύ πολύ ενεργά τις επόμενες 24 ώρες», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Μιλώντας δύο ραδιόφωνο του BBC αργά το βράδυ της Κυριακής ο Αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Άντριου Μπόουι προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται για παιχνίδι» και ότι «είναι η τελευταία ευκαιρία για τους Βρετανούς να ακολουθήσουν οικειοθελώς αυτούς τους κανόνες».

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times επικαλούνται νέα ανάλυση από ομάδα Βρετανών επιστημόνων που προειδοποιεί ότι χωρίς άμεσα αυστηρότερα μέτρα το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς έναν απολογισμό θανάτων από τον κορωνοϊό της τάξης των 35 με 75 χιλιάδων.

Οι γιατροί, στατιστικολόγοι και επιδημιολόγοι από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και UCL, καθώς και από τον Οργανισμό Έρευνας Δεδομένων Υγείας του Ην. Βασιλείου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «πρέπει να κάνει περισσότερα στην επιδίωξη της καταστολής της επιδημίας, είτε μέσω επιβαλλόμενων αποκλεισμών ή υποχρεωτικής κοινωνικής απομόνωσης αντί για εθελοντικά μέτρα».

Ήδη ενδεικτικά ο δήμος του Χάμερσμιθ και Φούλαμ στο δυτικό Λονδίνο έλαβε τη μονομερή απόφαση να κλείσει τα πάρκα και ο δήμος του Λιντς να κλείσει τις παιδικές χαρές, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής και εστίασης, όπως τα McDonald’s ανακοίνωσαν ότι κλείνουν όλα τα καταστήματά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την ταχύτητα αντίδρασης στην επιδημία του Covid-19. 

Σε ένα καυστικό κύριο άρθρο η εφημερίδα Times κατηγορεί τον Πρωθυπουργό Τζόνσον ότι ήταν «εξαφανισμένος» στην αρχή της κρίσης δημόσιας υγείας και ότι στη συνέχεια «αμφιταλαντεύτηκε» ενώ άλλες χώρες λάμβαναν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Το άρθρο προειδοποιεί στην ουσία τον πρωθυπουργό ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνος αν το εθνικό σύστημα υγείας NHS δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πανδημίας.

Το άρθρο ακολουθεί ρεπορτάζ των Sunday Times που ανέφερε πως ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, υποστήριξε αρχικά τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης» που τελικά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα στοίχιζε έως και 250.000 ζωές. Μετά από αυτή την εκτίμηση ο Κάμινγκς φέρεται να άλλαξε άποψη και να τάχθηκε υπέρ των μέτρων καταστολής. 

Η Ντάουνινγκ Στριτ διαψεύδει το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «εξαιρετικά δυσφημιστικό μύθευμα» τον ισχυρισμό ότι ο Ντόμινικ Κάμινγκς είχε πει σε μία σύσκεψη ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί τους θανάτους συνταξιούχων προκειμένου να αναπτυχθεί μία ευρύτερη κοινωνική ανοσία έναντι του κορωνοϊού.

Η διεκδικήτρια της θέσης της αναπληρώτριας ηγέτιδος του Εργατικού Κόμματος, Ροσένα Άλιν-Καν, η ίδια γιατρός επειγόντων περιστατικών, δήλωσε ότι αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η Ντάουνινγκ Στριτ είναι «ένοχη εγκληματικής αμέλειας».

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό για απάθεια και ότι περιμένει από άλλους να λάβουν τις αποφάσεις που εναπόκεινται σε εκείνον.

Εξάλλου, από σήμερα περίπου οι 1,4 εκατομμύρια πιο ευπαθείς πολίτες στη Βρετανία με σοβαρά νοσήματα θα λάβουν εντολή από τους γιατρούς τους εντολή να μείνουν αποκλεισμένοι στο σπίτι για περίοδο 12 εβδομάδων.

Οι δήμοι με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων και εθελοντών θα αναλάβουν τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων στους ανθρώπους αυτούς.

Ο στρατός θα ενεργοποιηθεί επίσης για τη διανομή εξοπλισμού προσωπικής προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Μετά από ανοιχτή επιστολή χιλιάδων γιατρών προς την κυβέρνηση ότι αυτά τα αναλώσιμα υλικά προσωπικής προστασίας δεν επαρκούν, ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει κάποιες «δυσκολίες» στην επαρκή προμήθεια νοσοκομείων, ιατρείων, φαρμακείων, γηροκομείων και ξενώνων φροντίδας.

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας θα συζητηθεί και αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο περί Κορωνοϊού, το οποίο δίνει αυξημένες εξουσίες στην αστυνομία και την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στο αίτημα της αντιπολίτευσης και ορισμένων Συντηρητικών βουλευτών για επανεξέταση των μέτρων κάθε έξι ή 12 μήνες, αντί για τη διάρκεια δύο ετών που ορίζει το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:15

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου μετα από τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ -Έπληξε ιρανική στρατιωτική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.