Αυστηρότερα μέτρα στην Ιταλία, συρρίκνωση οικονομίας στην Ισπανία, τι συμβαίνει διεθνώς

Οι πρωτοφανείς περιορισμοί στις μετακινήσεις και την καθημερινή ζωή των Ιταλών, που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ίσως να παραταθούν, εάν δεν επιβραδυνθεί η εμφάνιση νέων κρουσμάτων, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η Κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και τα περισσότερα καταστήματα έως τις 25 Μαρτίου. Επιπλέον, κλειστά είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σπίτι τους, με εξαίρεση περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, έως τις 3 Απριλίου.

Από τις 12 Μαρτίου που επιβλήθηκαν αυστηρότεροι περιορισμοί, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί στην Ιταλία σε 31.506. Ο αριθμός των θανάτων έχει υπερτριπλασιαστεί σε 2.503.

"Δεν γνωρίζω εάν τα μέτρα θα παραταθούν πέραν της 3ης Απριλίου. Θα αποφασίσουμε βάσει των στοιχείων και των γεγονότων. Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες", δήλωσε η Υπουργός Υποδομών Πάολα Ντε Μικέλι.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πρόνοιας στην περιοχή της Λομβαρδίας, στη βόρεια Ιταλία που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, δήλωσε ότι ίσως χρειαστούν ακόμα αυστηρότεροι περιορισμοί για να ανακοπεί η τάση. "Είτε η καμπύλη θα υποχωρήσει έως την Κυριακή είτε πιθανόν θα πρέπει να εξετάσουμε την υιοθέτηση ακόμα πιο αυστηρών μέτρων", δήλωσε ο Τζούλιο Γκαλέρα στον τηλεοπτικό σταθμό 7 Gold.

Η Λομβαρδία έχει στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να κλείσει όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών παραγωγής, και να ακινητοποιήσει όλα τα μέσα συγκοινωνίας προκειμένου να προσπαθήσει να εξαλείψει την επιδημία.

Συρρίκνωση της οικονομίας στην Ισπανία

Η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ μιλώντας σήμερα σε ένα σχεδόν άδειο κοινοβούλιο και κάλεσε όλους να συστρατευθούν στον "πόλεμο", όπως τον χαρακτήρισε, εναντίον του ιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στο κοινοβούλιο, μόνο 28 βουλευτές και πέντε Υπουργοί ήταν εκεί για να ακούσουν τον Σάντσεθ, με αποτέλεσμα η αίθουσα της βουλής των 350 μελών να είναι ασυνήθιστα άδεια. "Δεν έχουμε περάσει ποτέ κάτι παρόμοιο και η κοινωνία μας, η οποία μεγάλωσε συνηθισμένη σε αλλαγές που διευρύνουν τις δυνατότητές μας για γνώση, υγεία και ζωή, βρίσκεται τώρα σε πόλεμο προκειμένου να προασπίσει όλα εκείνα που θεωρούσαμε δεδομένα", είπε ο Σάντσεθ.

Ανάμεσα στις ομιλίες, ένας καθαριστής με μάσκα και γάντια ανέβαινε τα σκαλιά που οδηγούν στο βήμα του ομιλητή για να απολυμάνει την κουπαστή, καθώς και το έδρανο και τα μικρόφωνα.

"Είναι σαφές πως το ετήσιο ΑΕΠ θα μειωθεί, όπως έχει ήδη επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2020 δεν θα έχει 12 μήνες, αλλά 10, ακόμη και εννέα", είπε ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο. "Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα της απασχόλησης και τη διάρθρωση της παραγωγής όσο διαρκεί η κρίση χωρίς μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά, στο τέλος της κρίσης θα υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη, περιλαμβανομένου και ενός πιθανού ριμπάουντ που θα επιταχύνει τη δραστηριότητα", συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας τη βαναυσότητα μιας κρίσης που οδήγησε την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κλείσουν τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα, ο Σάντσεθ σημείωσε πως εκείνοι που χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα από την ασθένεια δεν μπορούν να τους κάνουν μια κανονική κηδεία. Με τους νεκρούς να έχουν φθάσει τους 558, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων, η Ισπανία είναι η δεύτερη πληγείσα χώρα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία.

Ο Πάμπλο Κασάδο, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Σάντσεθ, παρότι είπε πως η κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει στο ξέσπασμα και θα έπρεπε να λάβει πολύ πιο δραστικά μέτρα.

Ο Κασάδο κάλεσε τους Ισπανούς να είναι ενωμένοι απέναντι σε έναν "αόρατο και ανελέητο εχθρό". "Τώρα είναι η ώρα για να τραβήξουμε όλοι κουπί προς την ίδια κατεύθυνση", είπε.

Ο βουλευτής του ακροδεξιού Vox, Ιβάν Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος, κατηγόρησε κι αυτός την κυβέρνηση ότι έδρασε πολύ αργά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των συνόρων. "Προσπαθήσατε να μας κάνετε όλους να πιστέψουμε πως η κρίση θα ήταν μικρότερη απ`ό,τι είναι", είπε ο Εσπινόσα."Η απόκρυψη της σοβαρότητας του προβλήματος εμποδίζει τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την καταπολέμηση του ιού", είπε.

Η Ισπανία πήρε αρχικά λίγα μέτρα για να καταπολεμήσει την κρίση και στη συνέχεια κινήθηκε απότομα, κλείνοντας τα καταστήματα και περιορίζοντας τη δημόσια ζωή μόλις πριν από μία εβδομάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να ανεβαίνει στα ύψη.

Η Ισπανία ανακοίνωσε χθες ένα πακέτο 200 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και να προστατεύσει τους εργαζομένους και άλλες ευάλωτες ομάδες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, περιλαμβανομένων κρατικών εγγυήσεων για δάνεια προς τις επιχειρήσεις και βοήθειας για τις ευάλωτες ομάδες. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος χαιρέτισε τα μέτρα: "Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζω πως ο καθένας θα τα υποστηρίξει", είπε στη δημόσια ραδιοφωνία RNE.

Ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε την μεταφορά ασθενών με Covid-19 που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση από την ανατολική Γαλλία σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Τουλόν για την ανακούφιση των νοσοκομείων που δέχονται μεγάλη πίεση. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έξι ασθενείς μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό Airbus που διαθέτει εξοπλισμό εντατικής θεραπείας.

Η απόφαση για την μεταφορά ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση στην Τουλόν, όπου υπάρχουν πολλά στρατιωτικά νοσοκομεία, ελήφθη όταν οι γιατροί που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας στις πόλεις Μιλούζ και Κολμάρ της ανατολικής Γαλλίας προειδοποίησαν ότι το σύστημα υγείας έφθασε στα όρια της κατάρρευσης.

"Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουμε κατακλυσθεί από επείγοντα περιστατικά και αδιάκοπη ροή ασθενών που χρήζουν νοσηλείας", αναφέρεται σε εσωτερικό σημείωμα γιατρού νοσοκομείου της περιοχής. Η ανατολική Γαλλία έχει πληγεί σκληρά από την επιδημία.

Οι γιατροί αναφέρουν 10 νέες περιπτώσεις σε κρίσιμη κατάσταση κάθε μέρα, ελλείψεις σε εξοπλισμό και μάσκες, εξάντληση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αυξανόμενο αριθμό μελών του προσωπικού που προβάλλονται από τον ιό. Οι γιατροί δηλώνουν ότι πλησιάζουν στο σημείο όπου θα πρέπει να αποφασίζουν σε ποιους ασθενείς θα δώσουν προτεραιότητα. Η Γαλλία διαθέτει 5.000 κλίνες ΜΕΘ σε ολόκληρη την χώρα. Από τα 7.500 κρούσματα σε εθνικό επίπεδο, στην Μιλούζ έχουν καταγραφεί τα 1.800 και αυξάνονται με ρυθμό 300 επιπλέον ημερησίως.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Δευτέρα ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της επιδημίας και η κυβέρνηση έδωσε εντολή στον γαλλικό στρατό να κινητοποιήσει το Systeme Morphee (Σύστημα Μορφέας. Χρησιμοποιείται από τον γαλλικό στρατό για την απομάκρυνση τραυματιών πολέμου από εμπόλεμες ζώνες με μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη εξοπλισμένα με ΜΕΘ. Μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί 5 φορές στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο).

"Είναι η πρώτη φορά που το σύστημα χρησιμοποιείται για μη στρατιωτικούς ασθενείς. Η κρίσιμη κατάσταση στην Αλσατία το δικαιολογεί", δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού. Η σημερινή μεταφορά των έξι ασθενών αναμένεται ότι θα είναι η πρώτη από πολλές τέτοιες επιχειρήσεις.

Πέντε ακόμη στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού σε άλλες περιοχές της Γαλλίας. Στην Μιλούζ, τουλάχιστον 30 άνθρωποι βρίσκονται στην Εντατική και με τον ρυθμό των 10 επιπλέον ασθενών που χρήζουν νοσηλείας κάθε μέρα, τα νοσοκομεία της ανατολικής Γαλλίας δεν έχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες. Ο γαλλικός στρατός ετοιμάζεται επίσης να οργανώσει νοσοκομείο εκστρατείας με 30 μονάδες ΜΕΘ, δίπλα στα νοσοκομεία της Μιλούζ.

Εκστρατεία συγκέντρωσης οικονομικών δωρεών που θα διατεθούν στις επίσημες Αρχές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, υλοποιούν στη Ρουμανία εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καλώντας και άλλες επιχειρήσεις και φορείς να ακολουθήσουν τα "βήματά" τους, που έχουν στόχο την στήριξη του συστήματος υγείας.

Η εταιρεία Profi θα διαθέσει 208.000 ευρώ για να εξοπλίσει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Ρουμανία με εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρή μορφή του Covid-19.

Η Banca Transilvania, ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα δωρίσει 290.000 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού στα νοσοκομεία της χώρας. Η μη κυβερνητική οργάνωση Daruieste που -όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης- κατάφερε να κάνει πραγματικότητα την κατασκευή του μεγαλύτερου παιδιατρικού ογκολογικού νοσοκομείου στη Ρουμανία από δημόσιες δωρεές, ανακοίνωσε ότι θα κατευθύνει όλα τα κεφάλαια που θα αντλήσει από τις δωρεές μέσω sms, στην απόκτηση εξοπλισμού προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ποσό 200.000 ευρώ θα δωρίσει το Ιδρυμα Globalworth στον ρουμανικό Ερυθρό Σταυρό για ιατρικό εξοπλισμό για το νοσοκομείο μολυσματικών ασθενειών "Matei Bals" στο Βουκουρέστι, μία από τις μεγαλύτερες μονάδες στη Ρουμανία όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19.

Ο όμιλος OMV Petrom ανακοίνωσε δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ στον ρουμανικό Ερυθρό Σταυρό για την απόκτηση εξοπλισμού δοκιμών για τη γρήγορη διάγνωση λοιμώξεων του Covid-19.


Κατάσταση εκτός Ευρώπης
 Η ιαπωνική κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους όσοι φτάνουν στην Ιαπωνία από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Ιαπώνων πολιτών, να θέτουν εαυτούς σε καραντίνα για δύο εβδομάδες αμέσως μετά την άφιξή τους, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TV Asahi.

Η Κυβέρνηση θα αρχίσει επίσης να αρνείται την είσοδο ξένων πολιτών που είχαν μεταβεί σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, όπως και σε όλη την Ισλανδία, σύμφωνα με το δίκτυο.

Επικαλούμενο αριθμό κυβερνητικών πηγών που δεν κατονομάζει, το δίκτυο προσθέτει ότι θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο σήμερα για την επίσημη λήψη απόφασης. Το δίκτυο δεν διευκρίνισε πότε θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα αυτά. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την πληροφορία αυτή.


Επαγγελματίες υγείας στην Ινδία αμφισβητούν τους ισχυρισμούς ενός δημοφιλούς γκουρού της γιόγκα και επιχειρηματία, του Μπάμπα Ράμντεβ, ο οποίος υποστήριξε πως ανακάλυψε ένα αγιουβερδικό φάρμακο που βοηθάει να κρατηθεί μακριά ο κορωνοϊός.

Σε ένα διαφημιστικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, ο Ράμντεβ, φορώντας τη χαρακτηριστική πορτοκαλί ενδυμασία του και κρατώντας σφιχτά στο χέρι ένα δείγμα του φαρμακευτικού φυτού που παράγει η Patanjali, η εταιρία της οποίας είναι ένας από τους ιδρυτές, λέει: "Έχουμε κάνει επιστημονική έρευνα και βρήκαμε πως η Ashwagandha... δεν επιτρέπει την ανάμιξη της πρωτεΐνης του κορωνοϊού με την ανθρώπινη πρωτεΐνη". Δεν έδωσε στοιχεία για την έρευνα, η οποία όπως είπε στάλθηκε σε ένα διεθνές περιοδικό το οποίο δεν κατονόμασε.

"Τέτοιου είδους μηνύματα δίνουν ένα εσφαλμένο αίσθημα ασφάλειας. Οι άνθρωποι που δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι, είναι εκείνοι που θα παραπλανηθούν", δήλωσε ο δρ Γκίρινταρ Μπάμπου, καθηγητής επιδημιολογίας στο Ιδρυμα Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, καλώντας την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις διαφημίσεις αυτές.

Ακόμη και δυνητικά ακίνδυνα τουίτς για ενδεχόμενη ανοσία μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους ανθρώπους, πρόσθεσε ο Μπάμπου. Πολλές κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρακτορείου Ρόιτερ για σχολιασμό από την Patanjali και τον Ράμντεβ δεν απαντήθηκαν. Σε μια σειρά τουίτς ο Ράμντεβ κάλεσε επίσης τους Ινδούς να κάνουν γιόγκα για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #YogaForCorona.

Ο ιός έχει μολύνει τουλάχιστον 140 στην Ινδία, όπου τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει.  Ινδός Υπουργός δήλωσε ότι συνολικά 276 Ινδοί βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο εξωτερικό μέχρι τώρα. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, 255, βρέθηκαν θετικοί στο Ιράν, και άλλοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ιταλία, στο Κουβέιτ, στη Σρι Λάνκα, στη Ρουάντα και στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο Β. Μουραλινταράν, υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η Μπουρκίνα Φάσο κατέγραψε σήμερα τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, τον πρώτο που αναφέρεται στην υποσαχάρια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο εθνικός συντονιστής της χώρας κατά της covid-19.

Εξάλλου στη Νότια Αφρική ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά περισσότερο από ένα τρίτο σε διάστημα 24 ωρών για να περάσει από τα 85 στα 116, με πολλά από αυτά να αφορούν τοπική μετάδοση του ιού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό, αλλά ο αριθμός όσων μολύνθηκαν στη Νότια Αφρική, η μεγαλύτερη ανησυχία των αρχών, δεν σταματά να αυξάνει.

"Ο ιός εξαπλώνεται γι` αυτό είναι απαραίτητο να συσπειρωθούμε", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα έπειτα από συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:26

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου μετα από τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ -Έπληξε ιρανική στρατιωτική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.