Τσαβούσογλου: Τα κεφάλαια της Τουρκίας δεν έκλεισαν λόγω Κύπρου

Τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας με ΕΕ δεν έκλεισαν λόγω Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η απόφαση ήταν πολιτική και πως τώρα είναι και πάλι η Κύπρος που μπλοκάρει το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά από τα νότια σύνορα της Τουρκίας και κατηγόρησε την Ελλάδα για απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα σκότωσε 5 πρόσφυγες.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, προσθέτοντας πως το 2005 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις τα κεφάλαια ήταν 15 αλλά αυξήθηκαν στα 35 αργότερα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι αυτά τα κεφάλαια είχαν αυξηθεί για να εμποδίσουν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία εκπλήρωσε και τα κριτήρια για το άνοιγμα των κεφαλαίων, έκανε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τα κεφάλαια άνοιξαν. Ωστόσο ανέφερε ότι τα κεφάλαια δεν έκλεισαν λόγω της Κύπρου παρόλο που η Τουρκία εκπλήρωσε τα κριτήρια κλεισίματος των κεφαλαίων. “Πρόκειται για πολιτική απόφαση”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Μπλοκάρουν τα κεφάλαια οι Ε/Κ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι έχουν ανοίξει 16 κεφάλαια μέχρι σήμερα. προσθέτοντας ωστόσο ότι για τα κεφάλαια 23 και 24 που αφορούν τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια τους επικρίνουν περισσότερο. “Εμείς έχουμε επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Γιατί εμποδίζεται το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων; Ποιος τα εμπόδισε; Τα εμπόδισε ο ε/κ τομέας. Τα μπλοκάρει ο ε/κ τομέας ο οποίος αντίθετα με τους διεθνές δίκαιο με πολιτική απόφαση έγινε μέλος της ΕΕ”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ακόμη ότι για την απελευθέρωση της βίζας η Τουρκία υλοποίησε τα 66 από τα 72 κριτήρια και απομένουν άλλα 6 για να εκπληρώσει, ωστόσο προσπαθούν να τα εμποδίσουν και αυτά για πολιτικούς λόγους. “Κολλάνε σε μια λέξη”, υποστήριξε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε μέχρι σήμερα ενΏ για τις επαφές χθες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ ανέφερε ότι “ήταν σε κλίμα εποικοδομητικό και θετικό”. Ανέφερε ωστόσο ότι πρέπει να προχωρήσουν οι σχέσεις πρέπει να γίνουν βήματα και η ΕΕ να συμπεριφερθεί ειλικρινά. “Ναι, η Τουρκία έχει ανάγκη την ΕΕ άλλα η ΕΕ έχει περισσότερο ανάγκη την Τουρκία”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι “ποτέ δεν ήμασταν μια χώρα που ικετεύαμε την ΕΕ και δεν θα γίνουμε, ούτε θέλουμε να γίνουμε”.

Τα σύνορα Ευρώπης δεν ξεκινούν από σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα για την πολιτική της στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι υποστηρίζει πως προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης. “Τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από τα σύνορα της Τουρκίας - Ελλάδας. Τα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν από τα νότια σύνορα της Τουρκίας. Τα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν από τα σύνορα του Ιράν, ούτε από τον Βόσπορο ξεκινούν. Ξεκινούν από τη Συρία, το Ιράν, την Μαύρη Θάλασσα, το Ιράκ. Τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από την Ελλάδα”, ανέφερε.

Επικρίνοντας την Ελλάδα είπε: “Πραγματικά αν κανείς δει τη συμπεριφορά που έτυχαν οι πρόσφυγες στα σύνορα της Ελλάδας ο άνθρωπος. Ντρέπεται για την ανθρωπότητα. Και τώρα ρίχνουν ζεστό νερό στους πρόσφυγες. Τί άνθρωπισμός είναι αυτός; Και μάλιστα αναφέρονται σε πολιτισμό και δημοκρατία. Και προσπαθούν να δώσουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γίνονται μπροστά από όλη την Ευρώπη. Πού είναι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Έχουν φτάσει στους πέντε αυτοί που σκότωσαν οι Έλληνες μέχρι σήμερα”, υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι σε σχέση με το μεταναστευτικό δεν επιδιώκουν χρήματα. “Επιδεικνύουμε μια στάση αρχών”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι αν μέχρι τις 26 Μαρτίου δεν διασφαλιστεί συμφωνία τότε στη Σύνοδο ηγετών της ΕΕ θα τεθούν αυτά τα θέματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:34

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.