Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπο να βοηθήσουν την Τουρκία, στη Βορειοανατολική Συρία

Αλληλεγγύη στην σύμμαχό τους Τουρκία, μετά το θάνατο 33 στρατιωτικών από βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ της Συρίας, εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην οποία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζει ότι οι ΗΠΑ στέκουν αλληλέγγυες στη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Τουρκία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν αυτήν την επίθεση με τους πλέον ισχυρούς όρους. Το καθεστώς Άσαντ, η Ρωσία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσουν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις τους στο Ιντλιμπ. Οι ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ, της Ρωσίας, του ιρανικού καθεστώτος και της Χεζμπολάχ εμποδίζουν άμεσα την εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πομπέο.

Μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ιντλίμπ μεταξύ των Συριακών και των Τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους, η Ουάσιγκτον επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Τουρκία, προσπαθώντας μέσω αυτής να εξαλείψει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, που – σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου – προσπαθεί να πείσει τα μέλη να δείξουν κατανόηση προς την Τουρκία και αλληλεγγύη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Τζέφρι, μέλη του Κογκρέσου του επιτέθηκαν για την ανοχή που έδειξε προς τον Ερντογάν ο πρόεδρος Τραμπ κι η κυβέρνησή του, δίδοντας ουσιαστικά πράσινο φως να εισβάλλει στη Συρία και του τόνισαν ότι αν δεν εισέβαλε η Τουρκία, δεν θα αντιμετώπιζε τα σημερινά προβλήματα.

Σε ενημέρωση ανταποκριτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από ανώτερους αξιωματούχους, το απόγευμα της Παρασκευής, οι τελευταίοι κατηγόρησαν τη Ρωσία για την υποστήριξη που παρέχει στο καθεστώς Άσαντ για να ξανακερδίσει όλα τα χαμένα εδάφη.

«Εργαζόμαστε σε τρόπους για να βοηθήσουμε τους Τούρκους. Αυτό δεν θα αφορά στρατιωτικές κινήσεις αμερικανικών μονάδων…. Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να τους υποστηρίξουμε… Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και μεγάλο εταίρο στις πωλήσεις όπλων, έχουμε διάφορες σχέσεις ανταλλαγής πληροφοριών και υλικού με την Τουρκία. Μελετούμε τί μπορούμε τώρα να κάνουμε επειγόντως για να τους βοηθήσουμε», είπε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Στο ερώτημα αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραμερίσει το θέμα με τους S-400 και να υποστηρίξει την Τουρκία, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει μια βαθιά και πλατιά σχέση με την Τουρκία, που δεν ήταν πάντοτε ομαλή, όμως τώρα οι ΗΠΑ εστιάζονται στο πως θα υποστηρίξουν την Τουρκία στο θέμα με τη Συρία,

«Δεν έχουμε αλλάξει τη θέση και την αρχή μας, η οποία υποστηρίζεται από το Κογκρέσο, στο θέμα των S-400. Αλλά και πάλι, επί του παρόντος, εστιάζουμε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε τους στόχους που καθορίστηκαν στην συνομιλία του προέδρου (με τον Ερντογάν)».

Ο αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στρατιωτικά για να εκδιώξει τις Συριακές δυνάμεις, λέγοντας ότι έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει επιστροφή των γραμμών εκεχειρίας στα όρια που τέθηκε στο Σότσι. Ομολόγησε επίσης ότι η πληροφόρηση για το επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών προερχόταν αποκλειστικά από τουρκικές πηγές.

Ο ίδιος αξιωματούχος απέφυγε επίσης να απαντήσει στο ερώτημα αν η κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους που επιχειρεί στη Συρία θεωρηθεί ως ενέργεια την οποία οι ΗΠΑ θα πρέπει να απαντήσουν υπό το άρθρο 5 του καταστατικού ΝΑΤΟ, προστρέχοντας σε βοήθεια. «Δεν έχει καταρριφθεί τουρκικό αεροσκάφος», είπε, για να προσθέσει πως ούτε η Τουρκία ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 5.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:44

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.