Περισσότερη εμπλοκή της Γερμανίας στα διεθνή δρώμενα ζητά ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Συνέντευξη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας, δημοσιεύει η εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, με τίτλο «Ο Υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί σε σχέση με την γερμανική εσωστρέφεια και ζητά περισσότερη εμπλοκή στα διεθνή δρώμενα».

Παρά τις αναταράξεις στη γερμανική πολιτική σκηνή, δηλώνει αναφορικά με την ανάληψη από τη Γερμανία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους πως «οι προσδοκίες από εμάς είναι υψηλές, η Λιβύη και φυσικά, η Προεδρία της ΕΕ. Τίθενται τα ζητήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ τα επόμενα χρόνια ή το Brexit. Έχουμε έναν ηγετικό ρόλο σε πολλούς τομείς. Το μήνυμα προς εμάς είναι σαφές: σας χρειαζόμαστε, ειδικά τώρα».

Θεωρεί δεδομένο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει, για να προσθέσει πως «αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος χαρακτηρίζεται από τεράστια εσωτερικά προβλήματα: την δυσκολία σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού, τις συγκρούσεις στη Μετανάστευση και την κοινωνική πολιτική, την αλλαγή ηγεσίας στο SPD και τώρα στους Χριστιανοδημοκράτες. Ταυτόχρονα, υπάρχει τεράστια πίεση από το εξωτερικό να αναληφθεί δράση (...) Δεν πρέπει να καμωνόμαστε ότι στη Γερμανία καταρρέει το σύμπαν. Σίγουρα έχουν γίνει σφάλματα σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά σημειώνεται επίσης σημαντική πρόοδος».

Αναφορικά με τον αντίκτυπο της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, απαντά πως «Πάντοτε λέγαμε: αυτή είναι μια διαδικασία που μόλις αρχίζει. Για παράδειγμα, είναι η πρώτη φορά που οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές μίλησαν άμεσα η μία στην άλλη. Προσπαθούμε να δρομολογήσουμε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την Κυριακή έχουμε την πρώτη συνάντηση με όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου. Πρόκειται για προόδους σε έναν πολύ μακρύ δρόμο. Όσοι υπονομεύουν το εμπάργκο όπλων πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες».

Για την κατάσταση στο Ιντλίμπ της Συρίας, σημειώνει πως «Πάνω απ` όλα, η κατάσταση μου προκαλεί θυμό και οργή. Οι επιθέσεις αυτές πρέπει να λάβουν τέλος. Η κατάσταση στο Ιντλίμπ κλιμακώνεται και πάλι δραματικά και λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής (...) Σε μια τουρκο-ρωσική σύγκρουση στις πλάτες του λαού της Συρίας θα υπάρξουν μόνο χαμένοι. Γι` αυτό χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση, με την οποία η τουρκική εμπλοκή στη Συρία θα ανήκει στο παρελθόν».

Αναφορικά τέλος με τα ενεργειακά, σημειώνει πως «στην περίπτωση του αγωγού Nord Stream 2, για παράδειγμα, δεν έχουμε αποθαρρυνθεί από το να κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό από οικονομικής άποψης. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική θα αποφασίζεται στην Ευρώπη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.