Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης πρέπει να διορθώσει το 'λάθος' του με τον Χαφτάρ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα για να προκαλέσει την Τουρκία, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώ είπε πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί του “πρέπει να διορθώσει το λάθος του”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη για την Ιταλία ότι παρά τη συμμετοχή της στο EastMed έχουν δημιουργηθεί πολύ διαφορετικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας λόγω του πρότζεκτ του αγωγού Turkish Stream. Άφησε μάλιστα να νοηθεί ότι γίνονται συζητήσεις με την Ιταλία για να συνεργαστεί με την Τουρκία στις έρευνες της συμφωνίας της με τη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να συμμετέχουν ως συνέταιροι και με άλλες χώρες και πως σε αυτό υπάρχει ομοφωνία και με τον Σαράτς. Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αν γίνει αυτό τότε θα υπάρχουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις. Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε και πάλι την Ε/κ πλευρά ότι δεν συμμορφώθηκε στον ίδιο διαμοιρασμό με την Τ/κ πλευρά των φυσικών πόρων της Κύπρου, λέγοντας πως ό,τι εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο ανήκει στις δύο πλευρές. 
 
“Στέλνουμε μόνο εκπαιδευτικό προσωπικό στη Λιβύη”
 
Σε δηλώσεις τους στους Τούρκους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του χθες βράδυ από το Βερολίνο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στη Σύνοδο του Βερολίνου αποδέχτηκαν ένα ανακοινωθέν 55 σημείων και υπάρχει ένας χάρτης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “εδώ το σημείο κλειδί είναι να τερματιστεί η επιθετική στάση Χαφτάρ”, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Ανέφερε ότι ο μηχανισμός που θα ιδρυθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα συνέρχεται μια φορά τον μήνα και σε αυτές τις συναντήσεις θα συμμετέχει και η Τουρκία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κατά την σύνοδο τον ρωτούσαν συνεχώς εάν θα στείλει στρατό από εδώ και μπρος. “Εμείς εκεί αυτή τη στιγμή δεν στέλνουμε στρατιωτική δύναμη. Εμείς μέχρι τώρα στείλαμε εκπαιδευτικό προσωπικό εκεί. Αυτοί έκαναν εκπαίδευση εκεί. Αλλά από την άλλη, οι Wagner βρίσκονται με μια δύναμη 2500 αντρών εκεί. Αυτό γιατί δεν το θέτετε στο τραπέζι; Όταν τους το είπα αυτό δεν είπαν τίποτα. Και δεν είναι μόνο οι Wagner, το Σουδάν έχει εκεί κάπου 5 χιλιάδες στρατιώτες”, ανέφερε.
 
‘Το Turkish Stream δημιούργησε διαφορετικούς δεσμούς με Ιταλία”
 
Σε ερώτηση για τη συμμετοχή της Ιταλίας στον EastMed ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “”πρώτα πρώτα για τις προσδοκίες της Ιταλίας ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου, ειδικά από άποψη προβολής μιας στρατηγικής επένδυσης στο πρότζεκτ του αγωγού Τουρκικό Ρεύμα (Turkish Stream) είναι πολύ πολύ σημαντικό”. “Αυτή η στρατηγική επένδυση ειδικά μας έχει δημιουργήσει πολύ διαφορετικούς δεσμούς. Εμείς αυτή τη στιγμή ασφαλώς θα εργαστούμε με τη Λιβύη για την συμφωνία μας αλλά εδώ μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ως συνεταίρους και τρίτες ή τέταρτες χώρες. Μπορεί να πάρουμε και πέμπτη χώρα εδώ ως συνέταιρο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει ομοφωνία με τον Σαράτς. Όταν τις πάρουμε και αυτές ασφαλώς θα υπάρχει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγουν εργασίες για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει πρόταση αυτή τη στιγμή από τη Σομαλία για έρευνα πετρελαίου στη δική της θάλασσα. “Αυτά είναι πολύ σημαντικά για μας”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι και η Ιταλία έκανε μαζί τους διαπραγματεύσεις. “Στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε εργασίες γεώτρησης. Αλλά παρόλα αυτά οι πηγές που θα εξορυχτούν γύρω από την Κύπρο ανήκουν όλες στον ‘νότο’ και τον ‘βορρά’. Έχουν δικαίωμα στον ίσο διαμοιρασμό. Ωστόσο μέχρι σήμερα η ‘νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συμμορφώθηκε σε αυτό. Δεν είπαν ποτέ να καθίσουν και να συζητήσουν γι αυτό με τον ‘βορρά’(ψευδοκράτος). 
 
“Αυτό έκανε την Ελλάδα να τρελλαθεί”
 
"Ασφαλώς τώρα επειδή η δική μας ακτή είναι "απέναντι" από την ακτή της Λιβύης, γεννάται μια τέτοια δυνατότητα για μας και αυτό άλλωστε είναι που έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί. Και ασφαλώς τη πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο την έχουμε εμείς. Και αυτό μας διασφαλίζει μια επιπλέον δυνατότητα. Αναφέρονται σε υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας των νησιών. Αυτό έχει να κάνει μόνο με τα χωρικά ύδατα”, ισχυρίστηκε.
Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ιστορικά στα σημαντικά ζητήματα της Τουρκίας ποτέ δεν εμφανίστηκε με την αντίληψη της μίας φωνής της χώρας, προσθέτοντας πως το ίδιο γίνεται τώρα και στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου στο οποίο κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν είναι παρούσα. “Τα πλοία μας είναι εκεί, τα γεωτρύπανα μας εκεί, αλλά δεν τα βλέπει. Το πρόβλημα είναι εδώ”, ανέφερε
 
“Ο Μητσοτάκης κάλεσε Χαφτάρ για να προκαλέσει Τουρκία”
 
Ο Ερντογάν διερωτήθηκε γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. “Μόνο για να μας προκαλέσει τον κάλεσε. Απόψε (χθες το βράδυ) ένας ηγέτης που δεν θα πω το όνομά του, μου είπε ‘ο Μητσοτάκης θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί σου πάλι’. ‘Πως θα γίνει αυτό; Και θέλει να διορθώσει τη σχέση του μαζί μου και κινείται ανάποδα. Καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Τέτοιες ανοησίες γίνονται;’ είπα. ‘Εσύ πες του ότι ας διορθώσει πρώτα το λάθος του και τότε θα είναι εύκολο να συναντηθούμε’, είπα. Δυστυχώς περνάμε αυτού του είδους τα προβλήματα”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Για γαλλικό αεροπλανοφόρο
 
Ερωτηθείς για την παρουσία γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “με την πάροδο του χρόνου θα έχουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε τι σημαίνει η αποστολή του εκεί”. “Απόψε (χθες το βράδυ) δεν είχαμε την ευκαιρία με τον ίδιο (τον Μακρόν) να συζητήσουμε πολύ. Και μέσα στις διαπραγματεύσεις μπορώ να πω ότι δεν είπε κάτι πολύ σοβαρό στο θέμα της Λιβύης. Επομένως το μόνο του σημαντικό πλεονέκτημα στα βήματα που θα κάνει στην διαδικασία από δω και μπρος μπορεί να είναι η συμμετοχή του στο ΣΑ του ΟΗΕ ως μέλος”, ανέφερε. Για τη συμμετοχή της ΕΕ στην διαδικασία ως συντονιστής, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “δεν είναι σωστό να μπει στη διαδικασία η ΕΕ ως συντονιστής ενώ υπάρχουν τα ΗΕ”. 
 

 

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:19

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.