Αποφάσεις για τη Λιβύη στη διάσκεψη του Βερολίνου

Συμφωνήθηκε η εκεχειρία στη Λιβύη έπειτα από εννέα χρόνια εχθροπραξιών.

Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι σε αυτήν κατέληξαν οι ηγέτες των 12 χωρών και οι επικεφαλής των τεσσάρων Διεθνών Οργανισμών, ο οποίοι πήραν μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, εν τη απουσία, ουσιαστικά των αντιμαχόμενων πλευρών.
Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ήταν στο Βερολίνο, αλλά δεν βρέθηκαν ποτέ στο ίδιο χώρο.
Τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ όσο και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντώνιο Γκουτέρες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της Διάσκεψης, τόνισαν ότι δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι στρατιωτική λύση και ότι το εμπάργκο όπλων πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστό από όλους.
Όπως ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος, οι συμμετέχουσες χώρες, κατέληξαν σε σχέδιο επίλυσης της διαμάχης για τη Λιβύη, το οποίο αφενός πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αφετέρου να καταστεί τμήμα της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος.

Κοινό ανακοινωθέν

Στο κοινόν ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου, αναφέρεται ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στον λιβυκό εμφύλιο, συμφώνησαν σε ένα διεθνή μηχανισμό για τη διευθέτηση της κρίσης στη χώρα, αλλά και στον σεβασμό του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη και στον τερματισμό της στρατιωτικής στήριξης των αντιμαχόμενων πλευρών.
Για το λόγο αυτό, προστίθεται, θα ενισχυθούν οι διεθνείς προσπάθειες για την επιτήρηση του εμπάργκο, στο πλαίσιο των οποίων απαιτείται η συνολική αποστράτευση και ο αφοπλισμός των ενόπλων ομάδων, ενώ η παραβίαση της εκεχειρίας θα επιφέρει κυρώσεις.
Το τελικό ανακοινωθέν, περιγράφει τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής διαδικασίας, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση των κεντρικών θεσμών και επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα, μέσω της καθοδήγησης των Ηνωμένων Εθνών.
Προβλέπεται επίσης η μεταρρύθμιση των δυνάμεων ασφαλείας, με παράλληλο σεβασμό στις αρχές του ανθρωπισμού και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Περαιτέρω, απαιτείται η διαφανής και δίκαιη κατανομή των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας.

Θα πειθαρχήσει ο Ερντογάν;

Δεν φαίνεται πως η Τουρκία είναι έτοιμη να σεβαστεί τα όσα αποφασίστηκαν στο Βερολίνο.
Περίπου δύο χιλιάδες τετρακόσιοι Σύροι μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία βρίσκονται πλέον στο έδαφος της Λιβύης ενώ εκπαιδεύονται κι άλλοι ενόψει της αποστολής τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Τουρκία, που υποστηρίζει την κυβέρνηση του Σάρατζ σκοπεύει να αναπτύξει περίπου έξι χιλιάδες Σύρους στη Λιβύη, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία επικαλείται πληροφορίες που της έδωσαν ακτιβιστές.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Σύροι οι οποίοι στρατολογήθηκαν, προέρχονται από την περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Έκκληση Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντώνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση να αρχίσει αμέσως πολιτικός διάλογος για την ειρήνευση και την κατάπαυση πυρός στην Λιβύη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι θα συσταθεί πολυμερής επιτροπή επιτήρησης της συμφωνίας και ότι η πρώτη αποτίμηση θα γίνει αρχές Φεβρουαρίου.
Ο κύριος Μάας διευκρίνισε ότι στην επιτροπή θα κληθούν να συμμετάσχουν και χώρες που δεν εκπροσωπήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς ωστόσο να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Σήμερα ο Γερμανός Υπουργούς Εξωτερικών θα ενημερώσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων,  το οποίο συνέρχεται στις Βρυξέλλες, για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Σύνταξη: Μαρία Λουκαΐδου, Αιμιλία Μιχαήλ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:19

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.