Απειλές Τραμπ προς Ιράν μετά την επίθεση στην Βαγδάτη

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες Τρίτη πως θα φροντίσει η Τεχεράνη να "πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα" μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη από χιλιάδες διαδηλωτές που θεωρούνται προσκείμενοι σε φιλοϊρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές και φώναζαν το σύνθημα "θάνατος στην Αμερική".

Το Ιράν "θα καταστεί απόλυτα υπεύθυνο εάν χαθούν ζωές ή προκληθούν ζημιές στις εγκαταστάσεις μας. Θα πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα! Αυτή δεν είναι προειδοποίηση, είναι απειλή", διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ανακοίνωσε ότι 750 επιπλέον Αμερικανοί στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν "αμέσως" στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, "σε αντίδραση στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ".

Ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι η "επίθεση" εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ιρακινή πρωτεύουσα ήταν έργο "τρομοκρατών". Η επίθεση αυτή "ενορχηστρώθηκε από τρομοκράτες - τον Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις και τον Κάις αλ Χαζάλι - και υποστηρίχθηκε από συμμάχους του Ιράν, τον Χάντι αλ Αμάρι και τον Φάλεχ αλ Φαγιάντ", ανέφερε μέσω Twitter ο Πομπέο.

"Όλοι τους φωτογραφήθηκαν μπροστά στην πρεσβεία μας", πρόσθεσε συνοδεύοντας την ανάρτηση με τρία φωτογραφικά στιγμιότυπα. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη κατήγγειλε το "εκπληκτικό θράσος" της Ουάσινγκτον, που την κατηγορεί για τα επεισόδια στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 παραστρατιωτικοί της Κατάεμπ Χεζμπολάχ.

Το Ιράκ - σύμμαχος τόσο του Ιράν, όσο και των ΗΠΑ - μετατρέπεται για ακόμα μια φορά σε θέατρο του μπραντεφέρ ανάμεσα στην υπερδύναμη και την Ισλαμική Δημοκρατία, που μπορεί πλέον να οδηγήσει σε κλιμάκωση και ακόμη και σε στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσά τους.

Το βράδυ της Παρασκευής, η νιοστή επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης του ιρακινού στρατού είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί Αμερικανός συμβασιούχος ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας στο Ιράκ. Το βράδυ της Κυριακής, αμερικανικά αεροσκάφη ανταπέδωσαν την επίθεση βομβαρδίζοντας βάση της Κατάεμπ Χεζμπολάχ ("Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού"), οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν που η Ουάσινγκτον θεώρησε υπεύθυνη για την επίθεση με ρουκέτες.


Οι βομβαρδισμοί είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 μαχητές και πυροδότησε κύμα αγανάκτησης ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο της ιρακινής πολιτικής ηγεσίας. Χθες Τρίτη, η πομπή της κηδείας των 25 παραστρατιωτικών μετατράπηκε σε διαδήλωση μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, με πολλούς από τους συμμετέχοντες να εκτοξεύουν διάφορα αντικείμενα εναντίον του κτιριακού συγκροτήματος, πέτρες, σίδερα, κοκτέιλ μολότοφ κ.ά., πριν απωθηθούν.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, εκατοντάδες υποστηρικτές φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων συνέχιζαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία γύρω από την πρεσβεία, χωρίς πάντως να σημειώνονται βίαια επεισόδια πλέον.

Χθες το πρωί, χιλιάδες μαχητές και υποστηρικτές των Χασντ αλ Σάαμπι ("Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης", συνασπισμός παραστρατιωτικών ομάδων στις οποίες κυριαρχούν φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες που έχει πλέον ενταχθεί στον τακτικό στρατό του Ιράκ) μπήκαν στην Πράσινη Ζώνη, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τις ιρακινές δυνάμεις στις εισόδους αυτής της περιοχής της Βαγδάτης όπου εφαρμόζονται κανονικά δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ και ιρακινοί θεσμοί, είναι ως επί το πλείστον ερμητικά κλειστή και αυστηρά φυλασσόμενη. Οι διαδηλωτές εφόρμησαν και πυρπόλησαν το φυλάκιο στην είσοδο της πρεσβείας, όμως δεν κατάφεραν να μπουν στο συγκρότημα. Πέταξαν πέτρες στην πύλη και στους πυργίσκους της φρουράς και κάλυψαν τα θωρακισμένα παράθυρα με σημαίες της Χασντ και της Κατάεμπ Χεζμπολάχ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο εσωτερικό της πρεσβείας έριξαν προειδοποιητικά στον αέρα με αληθινά πυρά κι έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Η Χασντ αλ Σαάμπι έκανε λόγο για 75 τραυματίες.

Η Ουάσινγκτον ανέβασε τους τόνους, απαιτώντας η Βαγδάτη να "προστατεύσει την πρεσβεία" και διαμηνύοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να "υπερασπιστούν τους υπηκόους τους". Αναπτύχθηκαν επιπλέον δυνάμεις - πεζοναύτες, ακόμη και επιθετικά ελικόπτερα - στην πρεσβεία, που πάντως δεν εκκενώθηκε. Το μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό είχε ήδη αποσυρθεί τον Μάιο.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη, σε ιδιωτικό ταξίδι εκτός Ιράκ, επέστρεφε στο πόστο του. Δύο ώρες αφότου άρχισε η επίθεση ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι προέτρεψε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. Η έκκλησή του εισακούστηκε από ένα μέρος τους. Ιρακινές ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από την πρεσβεία.

Χθες το απόγευμα, έπειτα από πολλά τηλεφωνήματα των Πομπέο και Τραμπ σε Ιρακινούς ηγέτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε την κυβέρνηση Βαγδάτη για την "ταχεία αντίδραση" από πλευράς της, πριν στρέψει τα βέλη του στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:33

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.