Δεν θα υποχωρήσει η Λιβύη, τονίζει ο πρέσβης της

Η Λιβύη παρά τις πιέσεις δεν θα υποκύψει, δήλωσε ο Πρέσβης της χώρας στην Άγκυρα Αμντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμντουλκαντίρ, ενώ ο γενικός διευθυντής ναυτιλίας και αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες υποστηριξε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη μπορεί να κάνει άλλες χώρες της περιοχής να αναθεωρήσουν τη συμφωνία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ομιλία του σε πάνελ στην Άγκυρα με τίτλο “το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την θαλάσσια δικαιοδοσία”, ο Πρέσβης της Λιβύης ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζεται σε ιστορία που έχει ρίζες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα ενισχυμένες. 

Ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας συνεχίστηκαν εδώ και χρόνια και πως Τουρκία και Λιβύη ως δύο κυρίαρχες χώρες έχουν δικαίωμα να κάνουν τέτοιες συμφωνίες. “Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία θα ωφελήσει τους δύο λαούς και θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά μας. Με αυτό τον τρόπο θέσαμε υπό εγγύηση τα δικαιώματά μας για διεθνείς συμφωνίες”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Λιβύη θα αντέξει τις διεθνείς πιέσεις, ο Πρέσβης της Λιβύης ανέφερε ότι “η Λιβύη είναι ανεξάρτητη χώρα μέλος του ΟΗΕ. Η Λιβύη παρά τις πιέσεις δεν θα υποκύψει και οι πιέσεις δεν θα επηρεάσουν την πολιτική της Λιβύης. Εάν υπάρχει διαφωνία ή  διαφορά πρέπει να επιλυθεί από τα διεθνή δικαστήρια”, ανέφερε.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο  Τσαγατάι Ερτσίγες ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με όλες τις χώρες της Μεσογείου για καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, πλην της ΄νοτίου Κύπρου’, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. “Η οριοθέτηση στα δυτικά της Κύπρου μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία, μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ που είναι ισότιμοι εταίροι στο νησί θα συνεχίσουμε με αποφαστικότητα να προστατεύει τα δικαιώματά τους” και ότι “η πρόταση της ‘τδβκ’ στις 13 Ιουλίου 1919 για συνεργασία είναι μια σημαντική ευκαιρία για να τεθούν υπό εγγύση των δικαιώματα της ‘τδβκ'. 

Για την ΕΕ, ο κ. Ερτσίγες είπε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα και δεν μπορεί να κινείται σαν να είναι διεθνές δικαστήριο.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.