Σαμόα: 19 παιδιά νεκρά από επιδημία ιλαράς

Υπερτριπλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα οι θάνατοι από ιλαρά, κυρίως μεταξύ των μικρών παιδιών, στο μικρό νησί Σαμόα του Ειρηνικού Ωκεανού, φτάνοντας τους 20, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση οκτώ ημέρες αφού κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας.

Το μικρό νησί των 200.000 κατοίκων βρίσκεται μεταξύ Χαβάης και Νέας Ζηλανδίας. Στα τέλη Οκτωβρίου, μετά τους πρώτους θανάτους, ανακοίνωσε ότι έχει ξεσπάσει επιδημία ιλαράς.
Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει 1.644 ύποπτα κρούσματα ιλαράς, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν από 6 σε 20. Όλοι οι θάνατοι εκτός από έναν αφορούν παιδιά μικρότερα των 5 ετών.
Οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την επέκταση της επιδημίας, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα αναγκαστικού εμβολιασμού, κλείνοντας τα σχολεία και απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις για τα παιδιά.
Μέλη της Unicef έχουν παραδώσει 110.500 δόσεις του εμβολίου κατά της ιλαράς αυτή την εβδομάδα σε όλη τη Σαμόα σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εμβολιασμό, επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή της.
Επιδημίες ιλαράς έχουν επίσης καταγραφεί στην Τόνγκα και τα νησιά Φίτζι, αν και είναι λιγότερο σοβαρές ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει θάνατοι, χάρη κυρίως στο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού.
Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έχουν στείλει ομάδες ειδικών και εξοπλισμό προκειμένου να βοηθήσουν τις αρχές της Σαμόα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της μικρής αυτής χώρας.
Η Unicef εκτιμά το ποσοστό εμβολιασμού κατά της ιλαράς στη Σαμόα στο 28% με 40%, ενώ στην Τόνγκα και τα Φίτζι φτάνει το 99% και 81% αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Σαμόα είχε ανασταλεί για μικρό χρονικό διάστημα πέρυσι μετά τον θάνατο δύο βρεφών αφού τους χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά της ιλαράς. Ωστόσο οι έρευνες που διεξήχθησαν για τα δύο αυτά περιστατικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τους θανάτους δεν ευθυνόταν το εμβόλιο, αλλά ο τρόπος που το είχαν προετοιμάσει οι νοσοκόμες προτού το χορηγήσουν.
Η επιδημία ιλαράς στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας αύξησης των κρουσμάτων της ασθένειας σε όλο τον κόσμο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καταγράφει τριπλάσια κρούσματα μέχρι στιγμής το 2019 σε σχέση με το 2018.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι αν και η παραπληροφόρηση έχει κάνει τους γονείς να διστάζουν ολοένα και περισσότερο να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, η αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες χώρες οφείλεται και στην κακή κατάσταση των υπηρεσιών υγείας, όπως και στις συγκρούσεις ή τις φυσικές καταστροφές που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.