Μαύρα σύννεφα στις σχέσεις Ουγγαρίας και ΕΛΚ

Το κυβερνών κόμμα στην Ουγγαρία, το Φίντες (Fidesz), μπορεί να εγκαταλείψει την ομάδα που αποτελείται από τα κεντροδεξιά κόμματα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού έλαβε μικτά μηνύματα για τις προθέσεις της τελευταίας μετά την αναστολή της συμμετοχής του στην ομάδα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του Φίντες τον Μάρτιο εξαιτίας ανησυχιών για τις λαϊκιστικές αντιμεταναστευτικές εκστρατείες του Ορμπάν και τη διάβρωση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του Τύπου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας του Ορμπάν.

Το Φίντες δεν προσκλήθηκε στο διήμερο συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε στην Κροατία αυτή την εβδομάδα. Το ΕΛΚ ανέφερε ότι θα στείλει μια επιτροπή «σοφών» προκειμένου να ερευνήσει την κατάσταση στην Ουγγαρία και να αποφασίσει αν θα κρατήσει το Φίντες στους κόλπους του, μια διαδικασία που ο νέος πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ αναμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Ο εθνικιστής Ορμπάν δήλωσε σήμερα στην ουγγρική δημόσια ραδιοφωνία: «Διατηρούμε την αναστολή συμμετοχής μας.

Περιμένουμε από το ΕΛΚ να μιλήσει ανοικτά για τις απόψεις και τα σχέδιά του, και τότε θα αποφασίσουμε», είπε. «Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο νέος πρόεδρος (του ΕΛΚ) μπορεί να σταματήσει αυτή τη στροφή του προς τα αριστερά. Αν μπορεί, έχουμε ένα κοινό μέλλον. Αν όχι, θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια άλλη πολιτική κοινότητα.» Σε ομιλία στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, ο Τουσκ δεν κατονόμασε τον Ορμπάν αλλά κατέστησε σαφές πως η συντηρητική ομάδα δεν πρόκειται να αλλάξει για να ικανοποιήσει τον προερχόμενο από τη δεξιά λαϊκισμό. «Πρέπει να βάλουμε μια τελεία σε αυτό», είπε ο Τουσκ, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Σε μια πολιτική μάχη, η αλήθεια και η ευπρέπεια δεν μπορούν να είναι εντελώς απροστάτευτες απέναντι στις ψεύτικες ειδήσεις, στη χειραγώγηση και στο μίσος». «Δεν θα θυσιάσουμε αξίες όπως οι πολιτικές ελευθερίες, το κράτος δικαίου και η ευπρέπεια στη δημόσια ζωή στον βωμό της ασφάλειας και της τάξης», είπε ο Τουσκ. «Όποιος δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό, θέτει de facto [εκ των πραγμάτων] τον εαυτό του εκτός της οικογένειάς μας (του ΕΛΚ)».

Ο Ορμπάν αυτοαποκαλείται θιασώτης της «ανελεύθερης» δημοκρατίας -- οι βασικές πολιτικές του περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός φράχτη με διπλό συρματόπλεγμα κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία ώστε να αποτρέπονται οι μετανάστες, διαφημιστικές εκστρατείες και διαρκή αντιμεταναστευτική ρητορική. Ο Τουσκ διετέλεσε πρωθυπουργός της Πολωνίας ως επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών. Παραιτήθηκε το 2014 προκειμένου να τεθεί επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Πλατφόρμα Πολιτών ηττήθηκε την επόμενη χρόνια από το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, που είναι σύμμαχος του Ορμπάν και παραμένει έκτοτε στην εξουσία στην Πολωνία.

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.