Έκθεση του ΟΗΕ:Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας βλάπτει και τις δύο χώρες

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ βλάπτει και τις δύο οικονομίες, υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 35 δισεκ. δολάρια οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι τιμές που πληρώνουν οι Αμερικανοί καταναλωτές.

Σε μια νέα έκθεσή της, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) μελέτησε τις συνέπειες από τις αυξήσεις των δασμών που επέβαλαν μεταξύ τους οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά και για τις δύο.

«Ένας εμπορικός πόλεμος στον οποίο όλοι χάνουν δεν βλάπτει μόνο τους κύριους ανταγωνιστές, υπονομεύει και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας και της ανάπτυξης», σημείωσε η διευθύντρια του τμήματος διεθνούς εμπορίου και πρώτων υλών της UNCTAD, Πάμελα Κόουκ Χάμιλτον.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον έχουν εμπλακεί σε μια εμπορική διαμάχη εδώ και 16 μήνες όμως υπάρχουν ελπίδες ότι μια κατ’ αρχήν συμφωνία μπορεί να υπογραφεί αυτόν τον μήνα. Σε αντίθετη περίπτωση θα επηρεαστούν όλες οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, αξίας άνω των 500 δισεκ. δολαρίων.

Οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί δασμοί έπεσαν στα 95 δισεκ. δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου φέτος, από 130 δισεκ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2018, δείχνει η έρευνα της UNCTAD. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 25%.

Ο Αλεσάντρο Νικίτα, οικονομολόγος της UNCTAD, είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι κατά την αρχική φάση του εμπορικού πολέμου, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους από τους δασμούς το επωμίστηκαν οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι αμερικανικές εταιρείες. Οι Κινέζοι εξαγωγείς στη συνέχεια μείωσαν σημαντικά τις τιμές τους, ώστε να διατηρήσουν τη θέση τους στην αμερικανική αγορά.

Από τον πόλεμο αυτό ωστόσο δεν βγαίνουν όλοι χαμένοι. Σύμφωνα με την έκθεση, από τα 35 δισεκ. δολάρια των εξαγωγών που έχασε η Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, περίπου 21 δισεκ. δολάρια πήγαν σε άλλες χώρες, όπως στην Ταϊβάν, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα υπόλοιπα είτε χάθηκαν είτε πήγαν σε Αμερικανούς παραγωγούς.

Ο Νικίτα προειδοποίησε πάντως ότι «ακόμη και οι χώρες που κερδίζουν πρόσβαση στην αγορά μπορεί στο τέλος να μην αναδειχθούν νικήτριες». Και αυτό επειδή η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο, ιδίως αν υπάρξει μια νέα κλιμάκωση σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, εξήγησε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:35

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.