Πάλμερ:Χωρίς την αναγνώριση του Κοσόβου η Σερβία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ επανέλαβε την θέση της χώρας του ότι απαραίτητος όρος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας αποτελεί η αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους.

Ο Μάθιου Πάλμερ μιλώντας, χθες, σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας τόνισε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο θα πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση.

Εξέφρασε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών επίλυσης του ζητήματος και ανέφερε ότι η οριστική διευθέτηση των σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας παραμένει θέμα υψίστης σημασίας για την αμερικανική διπλωματία.

"Ο Πρόεδρος Βούτσιτς και οι περισσότεροι στη Σερβία γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη με το Κόσοβο. Όσο οι ηγέτες (σ.σ. της Σερβίας) εξακολουθούν να μην αποδέχονται το Κόσοβο ως γειτονικό κράτος και το αντιμετωπίζουν ως κυριαρχία τους τότε θα υπάρξει αδιέξοδο και η Σερβία θα χάσει, πολιτικά και οικονομικά", διεμήνυσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ.

Το μήνυμα αυτό των ΗΠΑ είναι γνωστό, σχολίασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δήλωση του για τα σερβικά ΜΜΕ.

"Προσπαθώ καθημερινά να πω αυτό που είναι η αλήθεια. Για τις ΗΠΑ το Κόσοβο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος και δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο εκτός από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την πλευρά της Σερβίας. Αυτή είναι η ουσία και όλα τα άλλα αποτελούν ασήμαντες λεπτομέρειες", δήλωσε ο Βούτσιτς σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μάθιου Πάλμερ στην Πρίστινα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε παράλληλα την απορία του για την σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Αναμένω να ακούσω και την επίσημη θέση της ΕΕ διότι όταν άρχισε ο διάλογος δεν μας είπαν ότι θα πρέπει να καταλήξει στην αναγνώριση του Κοσόβου. Τότε έλεγαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαλόγου με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας η οποία θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων", επισήμανε στην δήλωση του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:37

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
17:55
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Λετυμπιώτης: Το Κυπριακό είναι ένα εξόχως ευρωπαϊκό πρόβλημα
15:58
Σαλβίνι: H Κύπρος έζησε παρόμοια δοκιμασία με τη γενοκτονία των Αρμενίων
15:53
Προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βάσα Κελλακίου
15:12
Στα επίπεδα λιμού η Γάζα τις επόμενες έξι εβδομάδες
15:08
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ΗΠΑ στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.