Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %23 %280 %2019 %08:%Οκτ

Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μ. Γκαντς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τέλος εποχής για τον Βενιαμίν Νετανιάχου, στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.

Ύστερα από δέκα συναπτά έτη, ο πρόεδρος του Ισραήλ θα δώσει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, σε πρόσωπο, πλην του Νετανιάχου.
Ο πρόεδρος του κόμματος "Μπλε και Λευκό", στρατηγός εν αποστρατεία, Μπένι Γκαντς θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώσει τη δύσκολη αποστολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν θα του αναθέσει τη διερευνητική εντολή, στη επτά το απόγευμα, ώρα Κύπρου, αφού καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν προέβαλε ένσταση.
Την περασμένη Δευτέρα, ο Νετανιάχου αναγκάστηκε να επιστρέψει την εντολή στον Πρόεδρο του Ισραήλ, αφού απέβησαν άκαρπες όλες οι προσπάθειές του να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική δύναμη, προκειμένου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.  
Στην περίπτωση που και ο κεντρώος Γκαντς αποτύχει στο σχηματισμό κυβέρνησης, το κοινοβούλιο των 120 μελών έχει τη δυνατότητα να προτείνει εντολοδόχο πρωθυπουργό, υπό την προϋπόθεση να εξασφαλίσει 61α έδρες.
Σε περίπτωση που και αυτός αποτύχει τότε η Βουλή θα διαλυθεί εκ νέου και θα προκηρυχθούν και πάλι εκλογές.  
Η πολιτική επιβίωσε του Βενιαμίν Νετανιάχου κινδυνεύει πλέον σοβαρά, αφού πριν από το τέλος του έτους θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, ο οποίος θα ανακοινώσει κατά πόσον θα απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του, για τρεις υποθέσεις διαφθοράς.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος