Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %16 %338 %2019 %10:%Οκτ

Σφοδρές μάχες στη Συρία – σθεναρή αντίσταση Κούρδων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο μέτωπο των μαχών, με αμείωτη ένταση ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την εισβολή στη Βόρεια Συρία.  

Η πόλη Ταλ Αμπιάντ τέθηκε υπό τον έλεγχο των Τούρκων, ενώ οι Κούρδοι μαχητές εξακολουθούν να διατηρούν υπό τον έλεγχό τους, τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας αλ ´Αιν. Προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και χρησιμοποιούν χαρακώματα και ένα πυκνό δίκτυο από σήραγγες για να την υπερασπιστούν.
Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί νοτίως της Ράς Αλ Άιν, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήψαν με τους Κούρδους για αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής. Παράλληλα, οι δυνάμεις του Προέδρου ´Ασσαντ ελέγχουν πλήρως την πόλη Μάνμπιτζ και τα περίχωρά της, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι ρωσική στρατιωτική αστυνομία έχει αναπτυχθεί στα Βορειοδυτικά όρια της Μάνμπιτζ, διαχωρίζοντας τις θέσεις Τούρκων και Σύρων.
Οι δυνάμεις του Άσσαντ έθεσαν επίσης υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στον Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σύμφωνα με χάρτη τον οποίο ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σε μια επίδειξη ισχύος, αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος πέταξε πάνω ομάδα μαχητών οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό των τουρκικών στρατευμάτων.  
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters, ότι η συγκεκριμένη ομάδα μαχητών βρέθηκε πολύ κοντά στις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη στη Συρία.
Αμέσως μετά την υπερπτήση του αμερικανικού μαχητικού, οι μαχητές απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διαπιστώσει στο παρόν στάδιο απόδραση μεγάλου αριθμού τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι κρατούνταν από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική επίθεση.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, πως το μόνο αξιοσημείωτο συμβάν αφορούσε περίπου εκατό γυναίκες ή παιδιά τζιχαντιστών, που τράπηκαν σε φυγή στον απόηχο της τουρκικής προέλασης.  
Περίπου δώδεκα χιλιάδες μέλη του Ισλαμικού κράτους, ανάμεσά τους και τρεις χιλιάδες ξένοι, κρατούνται σε φυλακές οι οποίες ελέγχονται από τους Κούρδους, στο συριακό έδαφος.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος