ΟΗΕ: Ένα βρέφος ή μια έγκυος πεθαίνει κάθε 11 δευτερόλεπτα

Όλο και περισσότερες μητέρες και νεογνά επιβιώνουν σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως χάρη στην βελτιωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δείχνουν σήμερα δεδομένα από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα κάθε 11 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα βρέφος ή μια έγκυος κάπου στον κόσμο.

Μια αναφορά που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ UNICEF και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζει ότι από το 2000 οι παιδικοί θάνατοι έχουν μειωθεί περίπου στο μισό και οι μητρικοί θάνατοι έχουν ελαττωθεί κατά περίπου ένα τρίτο, κυρίως λόγω της ευκολότερης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και στο ότι αυτές οι τελευταίες έχουν γίνει οικονομικά πολύ πιο προσιτές και η ποιότητά τους έχει βελτιωθεί.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία δεδομένα έδειξαν ότι το 2018 περίπου 6,2 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους πριν γίνουν 15 ετών και πάνω από 290.000 γυναίκες πέθαναν λόγω επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη το 2017.

Από το σύνολο των παιδικών θανάτων, τα 5,3 εκατομμύρια ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών με σχεδόν τα μισά από αυτά να έχουν χάσει τη ζωή τους εντός του πρώτου μήνα από τη γέννησή τους.

«Ένα έμπειρο ζευγάρι χέρια για να βοηθήσει τις μητέρες και τα νεογνά κατά τον τοκετό, μαζί με καθαρό νερό, κατάλληλη διατροφή, τα βασικά φάρμακα και εμβόλια μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», τονίζει η Ενριέτα Φορ, διευθύντρια της UNICEF στην παρούσα αναφορά.

Η Φορ συνεχίζει: «Παντού στον κόσμο μια γέννηση είναι ένα ευχάριστο γεγονός. Εντούτοις, κάθε 11 δευτερόλεπτα μια γέννηση μετατρέπεται σε οικογενειακή τραγωδία».

Η ίδια επίσης καλεί τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους για την υγεία να επενδύσουν στις υπηρεσίες υγείας και να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σώσουν τις πολύτιμες αυτές ζωές.

Τα δεδομένα φανέρωσαν τεράστιες ανισότητες ανάμεσα σε διαφορετικές περιοχές, με τις γυναίκες και τα παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οπουδήποτε αλλού. Στην περιοχή αυτή τα επίπεδα των μητρικών θανάτων είναι επίσης πολύ αυξημένα και συγκεκριμένα είναι 50 φορές υψηλότερα συγκριτικά με τις πλούσιες χώρες. Τα παιδιά τους μάλιστα βρέθηκε ότι είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους σε σχέση με τα παιδιά των ανεπτυγμένων χωρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.