Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %06 %310 %2019 %09:%Σεπ

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο "ιδρυτής πατέρας" και πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα.Ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως "ο σύντροφος Μουγκάμπε" υπήρξε προσωπικότητα-"εικόνισμα της απελευθέρωσης", ήταν "παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του" και ότι η "συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ".

Η οικογένεια του Μουγκάμπε επιβεβαίωσε ότι ο πρώτος ηγέτης της χώρας μετά την ανεξαρτησία, που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, απεβίωσε, μετέδωσε το BBC.

Ο Μουγκάμπε ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία. Ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς διευκρίνισε πως ο πρώην πρόεδρος -και πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από τη βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση- πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ο Μουγκάμπε εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.

Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP/ΑΓΚ/ΓΒΑ)

Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %06 %556 %2019 %15:%Σεπ