Ν. Κορέα: Προειδοποιητικά πυρά κατά ρωσικού μαχητικού

Μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας αναχαίτισαν και άνοιξαν προειδοποιητικά πυρ δύο φορές για να αναγκάσουν στρατιωτικό αεροσκάφος της Ρωσίας να αλλάξει πορεία διότι παραβίαζε τον νοτιοκορεάτικο εναέριο χώρο στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο υπήρξαν επίσης παραβιάσεις από κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη. 

Είναι η πρώτη φορά που ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε το τμήμα του εναέριου χώρου της Νότιας Κορέας που τελεί υπ’ ευθύνη των ένοπλων δυνάμεων, επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους.

Ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει ότι στα μέσα του Ιουνίου, νοτιοκορεατικά μαχητικά είχαν απογειωθεί εκτάκτως για να αναχαιτίσουν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95. Κατά τη Σεούλ, το στρατιωτικό αεροσκάφος που αναχαιτίστηκε ήταν ένα από τα τρία ρωσικά που εισήλθαν στη Ζώνη Εντοπισμού Αεροπορικής Άμυνας (Korea Air Defense Identification Zone, KADIZ), δηλαδή την περιοχή ευθύνης της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας, νωρίτερα σήμερα το πρωί. Δύο στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας εισήλθαν επίσης στην KADIZ, πάντα σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας. Το συμβάν σημειώθηκε περί τις 09:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας).

Πληροφορίες που μεταδίδουν νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αεροσκάφος παραβίασε δύο φορές την KADIZ, με διαφορά είκοσι λεπτών, και έμεινε εντός αυτής της ζώνης για περίπου τρία λεπτά κάθε φορά.

Το συμβάν σημειώθηκε κοντά στις νησίδες Βράχοι Λιανκούρ, ανατολικά του νότιου τμήματος της κορεατικής χερσονήσου. Οι νησίδες αυτές αποτελούν το αντικείμενο εδαφικής διένεξης ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Σεούλ διαμαρτυρήθηκε στη Ρωσία για την παραβίαση του εναέριου χώρου της Νότιας Κορέας από ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό προεδρικό γραφείο, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα αναλάβει ισχυρότερη δράση αν συμβεί ξανά. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας Τσουνγκ Εούι-γιονγκ εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του στον Νικολάι Πατρούσεφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, και ζήτησε από το συμβούλιο να κάνει μια αποτίμηση του περιστατικού και να αναλάβει την αρμόζουσα δράση, αναφέρει το γραφείο της νοτιοκορεατικής προεδρίας στην ανακοίνωσή του.

"Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα αυτήν την κατάσταση και αν επαναληφθεί θα αναλάβουμε ακόμη ισχυρότερη δράση", σημείωσε ο Τσουνγκ, σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει ότι όλες οι πτήσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών γίνονται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου και των κανόνων για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερες θαλάσσιες ζώνες.

Διαψεύδει η Μόσχα

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διέψευσαν σήμερα ότι στρατιωτικό αεροσκάφος τους παραβίασε τον νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο και κατηγόρησαν τη Νότια Κορέα ότι αεροσκάφη της πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς που απείλησαν το αεροσκάφος τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας της Σεούλ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι η πολεμική αεροπορία της Νότιας Κορέας έριξε εκατοντάδες προειδοποιητικές βολές σε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που εισήλθε σήμερα παράνομα στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας.

Ωστόσο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας το διέψευσε αυτό και σημείωσε ότι πιλότοι της Νότιας Κορέας δεν επικοινώνησαν με τα ρωσικά βομβαρδιστικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πιλότοι της Νότιας Κορέας παρεμβαίνουν σε ρωσική στρατιωτική πτήση πάνω από ουδέτερη θάλασσα, σημείωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν ερίφθη "καμία προειδοποιητική βολή" από την Νότια Κορέα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:28

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.