Τουρκία: Θα αυξήσουμε δραστηριότητές μας

Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και θα τις αυξήσει, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέροντας πως οι αποφάσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν τις δραστηριότητές της. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν κατά την τρίτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. 


Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην σύνοδό του το Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο”. “Σε αυτές τις αποφάσεις στις οποίες δεν γίνεται καμιά αναφορά στους Τ/Κ οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πηγών του νησιού και κινούνται σαν να μην υπάρχουν οι Τ/Κ, δείχνουν πόσο προκατειλημμένη και μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό θέμα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι “αυτές οι αποφάσεις είναι το τελευταίο παράδειγμα του πως το δίδυμο Ε/Κ-Ελλάδα εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ προς όφελος των δικών τους μαξιμαλιστικών θέσεων και πως οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει εργαλείο τους”. 
Το τουρκικό ΥΠΕΞ  αναφέρει, “όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει και στο παρελθόν, οι δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις, την προστασία των δικαιωμάτων μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα και την προστασία των ίσων δικαιωμάτων επί των πηγών υδρογονανθράκων των Τ/Κ οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί”. “Στην πρώτη διάσταση, δεν τίθεται θέμα η Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πριν την επίλυση του Κυπριακού. Επειδή η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, από το 1963 δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ και για μας και για τους Τ/Κ δεν είναι ένα πραγματικό κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε στη βάση της ισότητας Τ/Κ και Ε/Κ καταργήθηκε το 1963. Και ο λόγος που μέχρι σήμερα το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι ότι οι Ε/Κ από το 1963 μέχρι σήμερα δεν αποδέχονται την πολιτική ισότητα των Τ/Κ. Ο συνομιλητής της “Εκ διοίκησης’ δεν είναι η Τουρκία, είναι η ‘τδβκ’. Η ΕΕ αν δεν αποδεχτεί αυτές τις πραγματικότητες, αν δεν δει τους Τ/Κ όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτες του νησιού Κύπρος, δεν είναι δυνατόν να καταλάβει το Κυπριακό πρόβλημα και να συμβάλει εποικοδομητικά”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “στη δεύτερη διάσταση, η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο με τη εγγύηση των δικαιωμάτων των Τ/Κ. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση η περιεκτική πρόταση συνεργασίας που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου οι Τ/Κ και που η χώρα μας την στήριξε πλήρως”. “Η ΕΕ αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στο νησί να συναντηθούν για το θέμα των πηγών υδρογονανθράκων, έχει μια συμπεριφορά αναποτελεσματική, αποκομμένη από την πραγματικότητα και μη εποικοδομητική λαμβάνοντας αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι “η χώρα μας θα συνεχίσει και από εδώ και πέρα όπως και πριν να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τ/Κ και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με αυτό, η ΕΕ η οποία από τις 26 Απριλίου του 2004 που δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τ/Κ, δεν μπορεί να μας πει τίποτα. Και προκαλεί ερωτηματικά που αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν μια σημαντική μέρα για τον τουρκικό λαό όπως είναι η τρίτη επέτειος του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου”.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:37

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
13:04
Μάχη με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
12:44
Τροποποίηση διατάγματος για τα μέτρα κατά του κορονοϊού αποφάσισε το Υπουργικό (Βίντεο)
12:36
Πασινιάν: Ανάγκη επιστροφής περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν ή πόλεμος
12:27
Τη συνολική βροχόπτωση για τον μήνα κάλυψε η βροχόπτωση στη Λευκωσία
12:08
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Καταδικαστέες, απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν (Βίντεο)
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.