Ο Ερντογάν θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν δεν προωθήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργεί η τουρκική κεντρική τράπεζα, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου απέπεμψε τον διοικητή της, τον Μουράτ Τσετίνκαγια, αναφέρει σήμερα ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Haberturk.

Ο Τσετίνκαγια, η τετραετής θητεία του οποίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2020, αντικαταστάθηκε από τον υποδιοικητή του Μουράτ Ουισάλ με διάταγμα του προέδρου Ερντογάν, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης το πρωί του Σαββάτου. Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε χθες, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την ανεξαρτησία του θεσμού.

Επισήμως δεν δόθηκε απολύτως καμία εξήγηση για την αποπομπή του Τσετίνκαγια· ωστόσο, τουρκικές κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως η απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο του 24% για να στηρίξει την τουρκική λίρα προκάλεσε την οργή του τούρκου προέδρου, που αντέτεινε πως έτσι συνέβαλε η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση. Κατά το δημοσίευμα, ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από την επίσκεψή του στη Βοσνία ότι ο Τσετίνκαγια πήρε λάθος αποφάσεις, για τις οποίες η χώρα του πλήρωσε βαρύ τίμημα, καθώς και ότι δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη, ούτε επικοινωνούσε καλά με τις αγορές.

«Η κεντρική τράπεζα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο του χρηματοπιστωτικού πυλώνα της οικονομίας», είπε ο τούρκος πρόεδρος. «Αν δεν αναθεωρήσουμε τελείως [τη λειτουργία της], αν δεν τη βάλουμε πάνω σε στέρεα θεμέλια, μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα», συνέχισε ο Ερντογάν. Το «πιο σημαντικό», σύμφωνα πάντα με τον ιδρυτή του ισλαμικού και συντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ήταν ότι ο Τσετίνκαγια «δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη στις αγορές». «Η επικοινωνία του με τις αγορές δεν ήταν καλή», επέμεινε.

Ο Ερντογάν, που είχε στηλιτεύσει επανειλημμένα τα υψηλά επιτόκια της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, απαιτούσε να μειωθούν ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, που συρρικνώθηκε κατά 2,6% του τουρκικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, μετά την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου κατά 30% πέρυσι κι εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

Αναλυτές αναμένουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να ασκεί πιο χαλαρή νομισματική πολιτική μετά τη συνεδρίασή της την 25η Ιουλίου.

Ο Ερντογάν δηλώνει πως θέλει σταθερότητα αλλά και αποφασιστικότητα στα οικονομικά ζητήματα και ότι κάθε φορά που συνεδρίαζε η επιτροπή νομισματικής πολιτικής (ΕΝΠ) της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αντιθέτως επικρατούσε αβεβαιότητα για το τι θα προέκυπτε. Πάντα κατά τον Ερντογάν, ο Τσετίνκαγια μείωνε τον αριθμό των συνεδριάσεων της ΕΝΠ κάθε χρόνο· φέτος προβλεπόταν να γίνουν οκτώ συνεδριάσεις. Πριν αλλάξει η πρακτική, οι συνεδριάσεις της γίνονταν κάθε μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:41

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος διασύνδεσης ευρωτουρκικών με Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Νέες κυρώσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά Ιράν
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ
05:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.