Οι βιαίως εκτοπισμένοι παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 70 εκατομμύρια

Το 2018 ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο, τις διώξεις και τις συγκρούσεις ξεπέρασε τα 70 εκατομμύρια, αναφέρει ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες προσθέτοντας ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στα 70 περίπου χρόνια λειτουργίας της.


 
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις (Global Trends), που δημοσιεύει σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία, τουλάχιστον 70.8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί δια της βίας. Σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν οι αριθμοί έχουν διπλασιαστεί, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκαν κατά 2.3 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των 70.8 εκατομμυρίων είναι μια συντηρητική εκτίμηση καθώς αντικατοπτρίζει μερικώς την κρίση στη Βενεζουέλα. Συνολικά, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι από τη Βενεζουέλα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2015, καθιστώντας την κρίση στην χώρα ως μια από τις πρόσφατα μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις παγκοσμίως. Αν και η πλειοψηφία τους χρειάζεται διεθνή προστασία, μέχρι σήμερα μόνο περίπου μισό εκατομμύριο έχουν προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος ασύλου.

"Αυτό που επιβεβαιώνουν οι αριθμοί για ακόμη μια φορά είναι μια μακροπρόθεσμη τάση αύξησης του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται ασφάλεια από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις. Παρόλο που το αφήγημα γύρω από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι συχνά διχαστικό, παρατηρούμε παράλληλα μια έκρηξη γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα από τις κοινότητες που φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες. Βλέπουμε επίσης μια πρωτόγνωρη δέσμευση από νέους φορείς, περιλαμβανομένων φορέων για την ανάπτυξη, ιδιωτικών επιχειρήσεων και των ατόμων, γεγονός που όχι μόνο αντικατοπτρίζει αλλά και προσφέρει σύμφωνα με το πνεύμα του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες," δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.
 
Τα 70.8 εκατομμύρια συνθέτουν τρεις, κυρίως, ομάδες. Η πρώτη αφορά πρόσφυγες, δηλαδή  άτομα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας συγκρούσεων, πολέμων ή διώξεων. Όπως αναφέρεται, το 2018, ο αριθμός των προσφύγων έφτασε τα 25.9 εκατομμύρια παγκοσμίως, δηλαδή 500,000 χιλιάδες περισσότεροι από το 2017. Σε αυτό το σύνολο περιλαμβάνονται και τα 5.5 εκατομμύρια Παλαιστίνιων προσφύγων οι οποίοι τελούν υπό τη φροντίδα της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή).

Η δεύτερη ομάδα είναι οι αιτητές ασύλου - άνθρωποι εκτός της χώρας καταγωγής τους οι οποίοι αιτούνται διεθνούς προστασίας και αναμένουν το αποτέλεσμα της αίτησής τους για το καθεστώς του πρόσφυγα. Στα τέλη του 2018 υπήρχαν 3.5 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο παγκοσμίως.
Η τρίτη και μεγαλύτερη ομάδα, 41.3 εκατομμύρια, είναι οι εκτοπισμένοι σε περιοχές μέσα στην χώρα τους, μια κατηγορία που συνήθως αναφέρεται ως Εσωτερικά Εκτοπισμένοι Άτομα.
Η συνολική αύξηση του εκτοπισμού συνέχισε να ξεπερνά το ρυθμό ανεύρεσης λύσεων για τους εκτοπισμένους. Η καλύτερη λύση για κάθε πρόσφυγα είναι να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του οικειοθελώς, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση στην κοινότητα υποδοχής ή την επανεγκατάσταση σε τρίτη χώρα. Ωστόσο, μόνο 92.400 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν το 2018, λιγότερο από το 7% αυτών που περιμένουν την επανεγκατάσταση. Περίπου 593.800 πρόσφυγες ήταν σε θέση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ 62.600 πολιτογραφήθηκαν σε άλλες χώρες.

« Σε κάθε περίπτωση προσφυγοποίησης, οπουδήποτε κι αν εκτυλίσσεται, όσο παρατεταμένη και αν είναι, η έμφαση θα πρέπει να εστιάζει διαρκώς στην αναζήτηση λύσεων και στην άρση αυτών των εμποδίων που καθιστούν ανέφικτη την επιστροφή των ανθρώπων στα σπίτια τους,» δήλωσε ο Γκράντι.
"Πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο στο οποίο η Ύπατη Αρμοστεία εμπλέκεται συνεχώς, ωστόσο απαιτείται από όλες τις χώρες να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Πρόκειται για μια από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας ".

Στοιχεία που παραθέτει η Ύπατη Αρμοστεία είναι ότι το 2018, κάθε δεύτερος πρόσφυγας ήταν παιδί, πολλοί (111,000) ασυνόδευτοι, δηλαδή μόνοι και χωρίς τις οικογένειές τους.

-Η Ουγκάντα ​​κατέγραψε 2.800 παιδιά πρόσφυγες ηλικίας πέντε ετών και κάτω, ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

-Οι πρόσφυγες ζουν κυρίως (61%) σε πόλεις παρά σε  αγροτικές περιοχές ή σε καταυλισμούς προσφύγων.

-Οι χώρες υψηλού εισοδήματος κατά μέσο όρο φιλοξενούν 2.7 πρόσφυγες ανά 1000 κατοίκους. Οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος κατά μέσο όρο φιλοξενούν 5.8 πρόσφυγες.
 
-Περίπου το 80% των προσφύγων ζουν σε χώρες που γειτονεύουν με τις χώρες καταγωγής τους.

-Σχεδόν 4 στους 5 πρόσφυγες είναι πρόσφυγες για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ένας στους πέντε παρέμεινε πρόσφυγας για 20 χρόνια ή περισσότερο.

-Ο μεγαλύτερος αριθμός καινούργιων αιτήσεων ασύλου το 2018 προέρχεται από τη Βενεζουέλα (341.800).

-Το ποσοστό παγκοσμίως των ανθρώπων που είναι πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή εσωτερικά εκτοπισμένοι αυξήθηκε το 2018.

-1 στους 108 είναι πρόσφυγας ή αιτητής ασύλου ή εσωτερικά εκτοπισμένος. Πριν από δέκα χρόνια ήταν 1 στους 160.
 

Πηγή: (ΚΥΠΕ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:01

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
18 Απριλίου
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.