Αυστρία: Πρώτη γυναίκα καγκελάριος – Ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει την Αυστρία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και η οποία πρόκειται να ορκιστεί το μεσημέρι της Δευτέρας ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, είναι πλήρης, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η εντολοδόχος καγκελάριος Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, παρουσιάζοντας τα ονόματα των προσωπικοτήτων που θα συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Ήδη κατά την δική της παρουσίαση, την περασμένη Πέμπτη, από τον Αυστριακό πρόεδρο, ως η πρώτη γυναίκα στην ιστορία, που αναλαμβάνει την ηγεσία αυστριακής κυβέρνησης, η Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η οποία διατελούσε έως τώρα πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου - επίσης ως πρώτη γυναίκα στα χρονικά του -- είχε ανακοινώσει τα πρώτα δύο ονόματα που είχε προτείνει για τις θέσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.

Ως αντικαγκελάριος και υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο επί δύο δεκαετίες πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου Κλέμενς Γιαμπλόνερ, ενώ επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών θα είναι ο έως τώρα επικεφαλής της διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο και από τους πλέον έμπιστους του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Του υπουργείου Εσωτερικών θα ηγείται ο έως τώρα πρόεδρος της Διεύθυνσης Συμβούλων Δημοσιονομικών του υπουργείου Οικονομικών Βόλφγκανγκ Πέσορν, του υπουργείου Κοινωνικής Πολιτικής η έως τώρα γενική διευθύντρια του, Μπριγκίτε Τσαρφλ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο έως τώρα προϊστάμενος της Α΄ Διεύθυνσής του, ¨Εντουαρντ Μιούλερ.

Το υπουργείο Συγκοινωνιών αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα γενικός του γραμματέας Αντρέας Ράινχαρντ, το υπουργείο 'Αμυνας ο συνταγματάρχης και από τον Ιανουάριο 2017 υπασπιστής του προέδρου Βαν ντερ Μπέλεν, Τόμας Στάρλινγκερ.

Έως τώρα ανώτεροι υπάλληλοι πρόκειται να ηγηθούν και των υπόλοιπων υπουργείων της υπηρεσιακής κυβέρνησης της καγκελαρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η Μαρία Πάτεκ του υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας, η Ελίζαμπετ Ούντολφ-Στρομπλ του υπουργείου Οικονομίας, η Ίρις Ελιίζα Ραουσκάλα του υπουργείου Παιδείας, ενώ το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων αναλαμβάνει η Ίνες Στίλινγκ.

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή στη Βιέννη ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού προέδρου, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ενέκρινε όλα τα πρόσωπα που του πρότεινε για την ανάληψη υπουργείων η εντολοδόχος καγκελάριος Μπριγκίτε Μπίρλαϊν και πρόκειται να ορκίσει την αυστριακή υπηρεσιακή κυβέρνηση την Δευτέρα στις 12.00 ώρα Ελλάδας στο προεδρικό μέγαρο στα πρώην χειμερινά ανάκτορα Χόφμπουργκ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση από την συνταγματική επιτροπή της αυστριακής Βουλής, της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που φέρεται να διεξάγονται το νωρίτερο την 15η Σεπτεμβρίου, ενώ συζητούνται και η 22η όπως και η 29η Σεπτεμβρίου, με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να ζητά τη διεξαγωγή των εκλογών όσο το δυνατόν νωρίτερα και τους Σοσιαλδημοκράτες να αντιπροτείνουν την 22η Σεπτεμβρίου.

Κανονικά, οι επόμενες εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο του 2022, η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη κρίνεται ωστόσο αναγκαία ως επακόλουθο της κυβερνητικής κρίσης που συνταράσσει εδώ και δύο εβδομάδες τη χώρα, εξαιτίας της "Υπόθεσης Ίμπιζα", του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση βίντεο με πρωταγωνιστή τον παραιτηθέντα, εξαιτίας του, αντικαγκελάριο και αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος αποφάσισε τη διάλυση του -- από τον Δεκέμβριο του 2017 -- μεταξύ τους κυβερνητικού συνασπισμού και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Την περασμένη Τρίτη, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επισφράγισε την ανατροπή της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σεμπάστιαν Κουρτς, την οποία είχε προκαλέσει τη Δευτέρα η πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής.

Την Πέμπτη, έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων με τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα και προσωπικότητες,, ο Αυστριακός πρόεδρος κατέληξε στην επιλογή της Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η οποία θα ηγηθεί, ως καγκελάριος της, της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:19

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.