Ιράν: όχι διαπραγμάτευση χωρίς αλλαγή συμπεριφοράς ΗΠΑ

Η Τεχεράνη απέκλεισε το ενδεχόμενο να «διαπραγματευτεί» με την Ουάσιγκτον χωρίς να υπάρξει μια εμφανής αλλαγή «στη γενικότερη συμπεριφορά» των ΗΠΑ, αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» με την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Η αλλαγή της γενικότερης συμπεριοφοράς και των ενεργειών των ΗΠΑ απέναντι στο ιρανικό έθνος είναι το κριτήριο» που θα ληφθεί υπόψη πριν από οποιαδήποτε πιθανή διαπραγμάτευση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν λαμβάνει υπόψη της αυτά τα παιχνίδια με τις λέξεις και τη χρήση μιας νέας γλώσσας για τη διατύπωση μυστικών στόχων» υπογράμμισε ο Μουσαβί.

«Η έμφαση με την οποία μιλάει ο Πομπέο σχετικά με τη συνέχιση άσκησης της μέγιστης πίεσης στο Ιράν μαρτυρά τη διαιώνιση τη ίδιας εσφαλμένης συμπεριφοράς που πρέπει να διορθωθεί» σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου, σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο.

Όμως και ο ίδιος ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε το Σάββατο ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο με βάση το "σεβασμό" και "σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο".

"Είμαστε άνθρωποι της λογικής και των διαπραγματεύσεων, μόνο αν καθόμαστε σε τραπέζι των διαπραγματεύσεων που επικρατεί σεβασμός και συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, και οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αποτέλεσμα μιας εντολής", δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σε μια προφανή αναφορά του στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

"Έχουμε δείξει μέχρι στιγμής ότι δεν υποτασσόμαστε σε τυραννική εξουσία", πρόσθεσε. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί τόνισε πως η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ότι είναι ανοιχτός σε έναν διάλογο με το Ιράν. "Δεν επιδιώκουμε αλλαγή καθεστώτος, αυτό που θέλουμε είναι η απουσία πυρηνικών όπλων", έχει τονίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, λέγοντας πως εκτιμά ότι μπορεί "να φθάσει σε μια συμφωνία" με την Τεχεράνη.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:20

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.