Νέα διαμάχη Τουρκίας - ΗΠΑ για γενοκτονία Αρμενίων

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, ο Λευκός Οίκος με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ιδιαίτερη ενόχληση για την φράση "Μετς Γιεγκέρν", που περιέχεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και σημαίνει μεγάλο έγκλημα, όρος ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται για την περιγραφή της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Διαμήνυσε ότι απορρίπτει την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε υποκειμενική αφήγηση η οποία για την Τουρκία είναι απαράδεκτη και άκυρη.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάμνει, επίσης, λόγο για διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υιοθέτησαν ούτε και φέτος τον όρο Γενοκτονία των Αρμενίων, ωστόσο η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου περιέχει σκληρή γλώσσα, αφού περιγράφει τα τραγικά περιστατικά που οδήγησαν στον διωγμό και την σφαγή ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται σε ημέρα μνήμης του μεγάλου εγκλήματος και τιμής της μνήμης εκείνων που υπέφεραν σε μια από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τα τραγικά αυτά περιστατικά έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 30 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι σφαγές και οι διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθούν ως γενοκτονία.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:59

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
06:56
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.