Στο υψηλότερο επίπεδο η τιμή πετρελαίου

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο ανήλθαν  οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να τερματίσει από τον επόμενο μήνα, όλες τις εξαιρέσεις από κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, πιέζοντας τους εισαγωγείς να σταματήσουν να αγοράζουν από την Τεχεράνη.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ ανήλθαν μέχρι και τα 74,70 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Νοεμβρίου, προτού περιοριστεί η αύξηση τους λόγω της εκτίμησης της αγοράς ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα παραμείνει ισχυρή.

Μέχρι τις 13.55 GMT (17.00 ώρα Κύπρου), τα συμβόλαια Brent διαπραγματεύονταν στα 74,28 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 24 σεντς ή 0,32%, από την προηγούμενη τιμή του.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas ανερχόταν στα 66,19 δολάρια ανά βαρέλι, αυξημένα κατά 64 σεντς ή περίπου 1%, έχοντας προηγουμένως αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο, τα 66,31 δολάρια.

Παρά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα άλλων προμηθευτών, όπως η Σαουδική Αραβία, και οι πιθανές συνεχείς εισαγωγές από μέρους της Κίνας ιρανικού αργού θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν την αγορά.

Πριν από την απόφαση το 2018 για επιβολή κυρώσεων, το Ιράν ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός χώρα στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών με περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά οι εξαγωγές του Απριλίου μειώθηκαν σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία δεξαμενόπλοιων και πηγές της βιομηχανίας.

Υπουργός Πετρελαίου Ιράν: Οι ΗΠΑ έκαναν λάθος να πολιτικοποιήσουν το πετρέλαιο

Εξάλλου, ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Bijan Zanganeh, μιλώντας σε συνεδρία της Βουλής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA), δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει σοβαρό λάθος, πολιτικοποιώντας το πετρέλαιο και χρησιμοποιώντας το ως όπλο.

"Η Αμερική έκανε ένα σοβαρό λάθος πολιτικοποιώντας το πετρέλαιο και χρησιμοποιώντας το ως όπλο στην εύθραυστη κατάσταση της αγοράς (πετρελαίου)", δήλωσε ο κ. Zanganeh, σύμφωνα με το IRNA.

Οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη έπεσαν το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι όλες οι απαλλαγές από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου θα έληγαν την επόμενη εβδομάδα, πιέζοντας τους εισαγωγείς να σταματήσουν να αγοράζουν από την Τεχεράνη και να σφίξουν όλο και περισσότερο την παγκόσμια προσφορά.

Ο Zanganeh τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν στο μηδέν.

"Με όλη μας τη δύναμη, θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση να διασπάσουμε τις αμερικάνικες κυρώσεις", υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:00

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.