ΟΗΕ: Η εθνική διάσκεψη για τη Λιβύη θα γίνει παρά την αύξηση της βίας

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να πραγματοποιήσουν την εθνική διάσκεψη της Λιβύης που έχει σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών παρά την αύξηση των μαχών στην οκταετή σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) προειδοποίησαν τον στρατιωτικό διοικητή της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ να εγκαταλείψει τα σχέδια για προώθησή του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, απειλώντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που έχει την έδρα της εκεί, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διεθνή δράση.

Ο Γασάν Σαλάμε μιλούσε σε δημοσιογράφους στην Τρίπολη μία ημέρα αφότου οι δυνάμεις του Χάφταρ είπαν πως προωθήθηκαν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας και κατέλαβαν το πρώην διεθνές αεροδρόμιό της.

Η επίθεση από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Χάφταρ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με μια παράλληλη διοίκηση που έχει την έδρα της στην πόλη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, κλιμάκωσε μια μάχη εξουσίας η οποία έχει διασπάσει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα μετά την ανατροπή, το 2011, του Μουάμαρ Καντάφι.

Τα Ηνωμένα Έθνη σκοπεύουν να διεξαγάγουν μια διάσκεψη στη νοτιοδυτική πόλη Γκανταμές στο διάστημα 14-16 Απριλίου όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών ως διεξόδου στην αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου ισλαμιστές μαχητές έχουν δημιουργήσει βάσεις στήριξης σε ορισμένες περιοχές.

Ο Σαλάμε, πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, δήλωσε πως προσπαθεί να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη νέα κρίση. «Εργαστήκαμε για ένα χρόνο γι΄αυτή την εθνική διάσκεψη, δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή την πολιτική δουλειά γρήγορα», είπε.

«Γνωρίζουμε πως η διεξαγωγή της διάσκεψης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της κλιμάκωσης και των μαχών είναι ένα δύσκολο θέμα. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την πραγματοποιήσουμε στην ώρα της εκτός αν οι περιστάσεις μας αναγκάσουν να μην το κάνουμε», πρόσθεσε.

Σε μια σύνοδο της G7 στη Γαλλία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είπε πως ο ίδιος και οι ομόλογοί του συμφώνησαν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να ασκήσουν πίεση σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την εντατικοποίηση των μαχών στη Λιβύη, ιδίως στον Χάφταρ, ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι δήλωσε, κατά το κλείσιμο των εργασιών της συνόδου, πως ο Χάφταρ πρέπει να λάβει υπόψη τις διεθνείς προειδοποιήσεις και να σταματήσει την προέλασή του προς την Τρίπολη, διαφορετικά «θα δούμε τι μπορεί να γίνει».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:25

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος διασύνδεσης ευρωτουρκικών με Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.