Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν στο Μαρόκο

Περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν εκ νέου στην πρωτεύουσα του Μαρόκο, Ραμπάτ την Κυριακή διεκδικώντας μόνιμες θέσεις εργασίες, μόλις ώρες αφότου η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει κανόνια με νερό για να διαλύσει διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters οι εκπαιδευτικοί, πολλοί εκ των οποίων είχαν περάσει την νύχτα στους δρόμους του Ραμπάτ μετά την πρώτη εκδήλωση, πορεύθηκαν από το Υπουργείο Εκπαίδευσης στην πλατεία μπροστά από το Κοινοβούλιο όπου είχε παρέμβει η αστυνομία μετά τα μεσάνυχτα για να τους εμποδίσει να περάσουν την νύχτα στην κύρια λεωφόρο.

Θέλουν να τεθεί ένα τέρμα στα ανανεώσιμα συμβόλαια και να τους παραχωρηθούν μόνιμες θέσεις εργασίες που έρχονται μαζί με τα οφέλη της δημόσιας υπηρεσίας, περιλαμβανομένης μιας καλύτερης σύνταξης.

Ορισμένοι φώναξαν και συνθήματα όπως «Αυτή είναι μια διεφθαρμένη χώρα» και «Μας κυβερνάει μια Μαφία», καλώντας τον Πρωθυπουργό Σαάντ Εντίν Ελ-Οτμανί και τον Υπουργό Εκπαίδευσης Αμζαζί να παραιτηθούν.

Το Μαρόκο, το οποίο έχει αποφύγει την αναστάτωση που βίωσαν άλλες χώρες κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση της Αραβικής Άνοιξης το 2011, βιώνει συχνά διαδηλώσεις αν και σπάνια συγκεντρώνουν αρκετές χιλιάδες ανθρώπων ούτε και σημειώνοντας επεισόδια με την αστυνομία.

Η Κυβέρνηση προειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς που διαδηλώνουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους ή να απολυθούν.

Περίπου 55.000 εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο ενός συστήματος συμβολαίων από το 2016 σε σύνολο 240.000 εκπαιδευτικών.

Η Κυβέρνηση επιμένει ότι οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν τον ίδιο αρχικό μισθό περίπου 5.000 ντιράμ (γύρω στα $520) με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:43

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.