Νιγηρία: Δύο μουσουλμάνοι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία

Οι ψηφοφόροι στη Νιγηρία καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση επικρατέστεροι υποψήφιοι στην οποία θεωρείται πως δύο μουσουλμάνοι με καταγωγή από τον βορρά.

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια των αρχών φέτος να διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στο πολυπληθέστερο κράτος της Αφρικής, μετά την απροσδόκητη απόφαση της εκλογικής επιτροπής να αναβάλει τη διαδικασία για μία εβδομάδα μόλις μερικές ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, τη 16η Φεβρουαρίου.

Μολονότι οι υποψήφιοι για το αξίωμα του αρχηγού του κράτους είναι 73, μόλις δύο θεωρείται πως έχουν στην πραγματικότητα πιθανότητες να επικρατήσουν.

Αυτοί είναι ο 76χρονος Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο νυν πρόεδρος, που διεκδικεί δεύτερη θητεία ως υποψήφιος του Κογκρέσου όλων των Προοδευτικών (All Progressives Congress, APC), και ο Ατίκου Αμπουμπακάρ, ο υποψήφιος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (People`s Democratic Party, PDP).

Η τρομοκρατία, η έλλειψη ασφάλειας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία και η ενδημική διαφθορά κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία και αποτελούν τα πολιτικά ζητήματα-κλειδιά για τους περίπου 200 εκατ. κατοίκους της Νιγηρίας.

Ουδείς εκ των υποψηφίων πάντως μοιάζει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Περίπου 72,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα αρχίσουν να προσέρχονται στα 120.000 και πλέον εκλογικά κέντρα από τις 08:00 (09:00 ώρα Κύπρου) και η διαδικασία τυπικά θα ολοκληρωθεί στις 14:00 (15:00).

Οι εκλογείς καλούνται παράλληλα να αναδείξουν τα 469 μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας για την επόμενη τετραετία.

Τη διαδικασία θα επιβλέψουν ομάδες παρατηρητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν παρά δύο ημέρες μετά τις εκλογές.

Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει πάνω από 50% του συνόλου των ψήφων και τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ψήφων στα δύο τρίτα των 36 Πολιτειών της Νιγηρίας.

Ο Μπουχάρι, στρατηγός εν αποστρατεία ο οποίος είχε ήδη κυβερνήσει τη χώρα το 1983, όταν ακόμη η Νιγηρία τελούσε υπό στρατιωτικό καθεστώς, λογαριάζει στη φανατική υποστήριξη των οπαδών του στον βορρά κι ενδέχεται να επωφεληθεί από τη δημογραφική έκρηξη στην περιοχή.

Ο πρώην πρόεδρος Αμπουμπακάρ, 72 ετών, που κατάγεται μεν από τον βορρά, την Πολιτεία Ανταμάουα, αλλά έκανε την πολιτική του καριέρα στον χριστιανικό νότο, παραμένει ο υποψήφιος που προτιμούν η μεσαία και η ανώτερη εισοδηματικά τάξη και οι επιχειρηματίες. Είναι κι ο ίδιος εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, αν και υπάρχουν αρκετές σκιές και υποψίες για το πώς απέκτησε την περιουσία του.

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από πολλά βίαια επεισόδια: άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές Πέμπτη στον βορρά, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς των κομμάτων του Μπουχάρι και του Αμπουμπακάρ. Κατά εκτιμήσεις της εταιρείας SBM Intelligence, η προεκλογική βία στη Νιγηρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 233 ανθρώπους από τον Οκτώβριο.

Με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει πως ο μηχανισμός του Μπουχάρι ετοιμάζεται να διαπράξει «μαζική νοθεία», υπάρχουν ανησυχίες για προσφυγές στη δικαιοσύνη και νέα βίαια επεισόδια καθώς αναμένεται τα αποτελέσματα να αμφισβητηθούν. Οι υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος βίαιων επεισοδίων στις 12 από τις 36 Πολιτείες.

Στο μεταξύ, άγνωστοι, που πιστεύεται πως είναι ισλαμιστές εξτρεμιστές, εξαπέλυσαν επίθεση σήμερα σε πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας, τρέποντας σε φυγή πολλούς κατοίκους της, μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
"Διαφύγαμε μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά μας, εκατοντάδες άνθρωποι", δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ιμπραχίμ Γκόμπι, ο οποίος ζει στην πόλη Γκεϊντάμ, στην Πολιτεία Γιόμπε.

"Αυτή τη στιγμή τρέχουμε και κρυβόμαστε" σε περιοχές όπου υπάρχει βλάστηση, πρόσθεσε.

Περίπου την ίδια ώρα, ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της γειτονικής Πολιτείας Μπόρνο, δήλωσαν κάτοικοί της στο Ρόιτερς και στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η βορειοανατολική Νιγηρία αιμάσσεται επι σχεδόν μια δεκαετία από τον ανταρτοπόλεμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Τους τελευταίους μήνες, κλιμάκωσε τη δράση της μια φράξια που αποσχίστηκε από αυτή την οργάνωση, το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

Πηγή:ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-AFP-Reuters/ΔΝ/ΘΝΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:17

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.