Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %01 %817 %2019 %20:%Φεβ

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να σταματήσει να παραβιάζει τη συνθήκη INF

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν σήμερα στο ΝΑΤΟ ότι αποσύρονται από τη συνθήκη INF, λόγω της παραβίασής της από τη Ρωσία, με την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος 9Μ729, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την ευρωατλαντική ασφάλεια.

Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, κατά τη συνεδρίαση σήμερα του βορειοατλαντικού συμβουλίου, υποστήριξαν σθεναρά τις διαπιστώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης INF και κάλεσαν τη Ρωσία να επιστρέψει επειγόντως σε πλήρη και επαληθεύσιμη συμμόρφωση.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση που υιοθέτησαν τα μέλη της συμμαχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπόλοιποι Σύμμαχοι εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται την παραβίαση της Συνθήκης INF, αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε αξιόπιστη απάντηση και δεν έχει προβεί σε κανένα ξεκάθαρο βήμα προς την επιστροφή στην πλήρη και επαληθεύσιμη συμμόρφωση.

Ως εκ τούτου, όπως ανακοινώθηκε, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της συνθήκης INF σε απάντηση της ουσιώδους παραβίασης της Ρωσίας και στέλνουν την απαιτούμενη εξάμηνη γραπτή προειδοποίηση προς τα συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης για την απόσυρσή της βάσει του άρθρου XV της συνθήκης INF.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν αυτή τη δράση για να αντιμετωπίσουν τους σημαντικούς κινδύνους για την ευρωατλαντική ασφάλεια που δημιουργούν οι συγκαλυμμένες δοκιμές, παραγωγή και εκτόξευση των συστημάτων πυραύλων cruise 9M729 από το έδαφος της Ρωσίας. "Οι σύμμαχοι υποστηρίζουν πλήρως αυτή τη δράση", ανακοίνωσε το βορειοατλαντικό συμβούλιο.

"Εκτός αν η Ρωσία τιμά τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης INF μέσω της επαληθεύσιμης καταστροφής όλων των συστημάτων της 9M729, επιστρέφοντας έτσι στην πλήρη και επαληθεύσιμη συμμόρφωση πριν από την απόσυρση των Η.Π.Α. εντός έξι μηνών, η Ρωσία θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το τέλος της Συνθήκης", αναφέρει η δήλωση του ΝΑΤΟ.

"Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να εξετάζει εκ του σύνεγγυς τις συνέπειες των ρωσικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας στον τομέα της ασφάλειας και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της συνολικής αποτρεπτικής στάσης και της στάσης της άμυνας της Συμμαχίας", αναφέρουν τα μέλη της συμμαχίας.

"Θα συνεχίσουμε να συμβουλεύουμε ο ένας τον άλλον τακτικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συλλογική μας ασφάλεια", τονίζουν και προειδοποιούν ότι οι σύμμαχοι "είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν αποτελεσματικό διεθνή έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση".

"Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, να στηρίζουμε και να ενισχύουμε περαιτέρω τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ως βασικό στοιχείο της ευρωατλαντικής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον περιβάλλον ασφάλειας", αναφέρουν.

"Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε μια εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία, όταν οι ενέργειες της Ρωσίας το κάνουν αυτό δυνατό", διευκρινίζουν.

"Καλούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους υπόλοιπους έξι μήνες για να επιστρέψει στην πλήρη και επαληθεύσιμη συμμόρφωση για τη διατήρηση της Συνθήκης INF", καταλήγει η δήλωση του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %01 %805 %2019 %20:%Φεβ