Αμερικανός διπλωμάτης κατηγορεί τον πρόεδρο Τραμπ ότι «ξανάδωσε ζωή» στο ΙΚ

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται τους τζιχαντιστές, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, έσπασε σήμερα τη σιωπή του και κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι δίνει "νέα πνοή" στο Ισλαμικό Κράτος.

"Η απόφαση του προέδρου να αποχωρήσουμε από τη Συρία ελήφθη χωρίς συζήτηση, χωρίς διαβούλευση με τους συμμάχους μας ή με το Κογκρέσο, χωρίς εκτίμηση των κινδύνων ή ανάλυση των γεγονότων", γράφει ο Μπρετ ΜακΓκέρκ σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post.

"Η ειρωνεία είναι ότι ο πρόεδρος έλεγε εξαρχής ότι ο στόχος του ήταν να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος" αλλά "δυστυχώς, οι πρόσφατες επιλογές του, ήδη ξαναδίνουν ζωή στο Ισλαμικό Κράτος και σε άλλους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών", πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, που δεν είχε μιλήσει δημοσίως μετά την παραίτησή του, στις 22 Δεκεμβρίου, αφηγείται κατόπιν πώς έλαβε ο Τραμπ αυτήν την απόφαση και σχολιάζει, σημείο προς σημείο, τις ενέργειες που έγιναν. Όπως λέει, στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ βρισκόταν στο Ιράκ, του τηλεφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για να του ανακοινώσει μια "αιφνιδιαστική αλλαγή" στη στρατηγική της Ουάσινγκτον: "ο πρόεδρος Τραμπ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του" Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, "σκόπευε να ανακηρύξει τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους και να διατάξει την αποχώρηση των δυνάμεων μας από τη Συρία".

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενώ εκείνος, "κατόπιν αιτήματος του Λευκού Οίκου", είχε μόλις διαβεβαιώσει τους εταίρους των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό, ότι οι Αμερικανοί "δεν είχαν την πρόθεση να αποχωρήσουν από τη Συρία" προς το παρόν.

Οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον "έμειναν κατάπληκτοι", τονίζει ο ΜακΓκέρκ, προσθέτοντας ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνος δεν μπορούσε να εφαρμόσει αυτήν την απόφαση. Αμφισβητεί επίσης τους λόγους που προέβαλε ο Τραμπ για να δικαιολογήσει την αποχώρηση, δηλαδή ότι το ΙΚ έχει νικηθεί και ότι η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει την ανοικοδόμηση της Συρίας. "Δεν είναι αλήθεια", γράφει.

Ο ΜακΓκέρκ εκτιμά επίσης ότι ο Τραμπ "έχαψε την πρόταση του Ερντογάν να παραλάβει η Τουρκία τη σκυτάλη της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους εντός της Συρίας" ενώ δεν έχει, όπως λέει, τα στρατιωτικά μέσα για να το κάνει μόνη της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:06

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.