Ιράκ: Επαναπατρίστηκαν παιδιά Ρώσων γυναικών

Τριάντα παιδιά με ρωσική υπηκοότητα, οι μητέρες των οποίων είναι φυλακισμένες στο Ιράκ διότι κρίθηκαν ένοχες της κατηγορίας ότι ανήκαν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αφίχθησαν χθες στη Μόσχα από τη Βαγδάτη, πριν οδηγηθούν σε μοσχοβίτικο νοσοκομείο, γνωστοποίησαν οι ρωσικές αρχές.



"Αεροσκάφος του ρωσικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων προσγειώθηκε (...). Πραγματοποίησε ειδική πτήση από τη Βαγδάτη με τριάντα παιδιά ρωσικής εθνικότητας", ανέφερε ο τσετσένος Πρόεδρος Ραμζάν Καντίροφ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Telegram, διευκρινίζοντας πως το αεροσκάφος αφίχθη στο διεθνές αεροδρόμιο Ζουκόφσκι, στην περιφέρεια της Μόσχας.

Οι πατέρες των παιδιών αυτών, μικρών αγοριών και κοριτσιών ηλικίας τριών ως δέκα ετών, σκοτώθηκαν τα τρία χρόνια της σύγκρουσης ανάμεσα στην τζιχαντιστική οργάνωση και τα ιρακινά στρατεύματα, τα οποία στα τέλη του 2017 κατάφεραν να εκδιώξουν το ΙΚ από όλα τα αστικά κέντρα της χώρας, είχε διευκρινίσει λίγο πριν από την αναχώρησή τους ρωσική διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με τον Τσετσένο Πρόεδρο, πρόκειται για την "απόδειξη της επίτευξης της αποστολής που είχε διατάξει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να σωθούν οι γυναίκες και τα παιδιά (σ.σ. ρωσικής εθνικότητας) που βρίσκονται στη Συρία και στο Ιράκ".

"Εάν δεν τα ξαναφέρναμε στην πατρίδα, θα γίνονταν στόχος ξένων ειδικών υπηρεσιών", συνέχισε ο Καντίροφ στην ανάρτησή του στο Telegram. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τα παιδιά οδηγήθηκαν μετά την άφιξή τους σε νοσοκομείο στο κέντρο της Μόσχας όπου θα υποβληθούν σε "πλήρεις εξετάσεις".

Στον ρωσικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte, ο Καντίροφ μεταφόρτωσε βίντεο που εικονίζει την αναχώρησή τους από τη Βαγδάτη, εξηγώντας πως 24 από τα παιδιά κατάγονται από το Νταγκεστάν και τρία από την Τσετσενία.

Την Κυριακή, ο Ιρακινός Πρόεδρος Αντελ Αμπντελ Μάχντι έκανε δεκτή την ειδική απεσταλμένη του ρώσου προέδρου για τα δικαιώματα των παιδιών, την Aννα Κουζνέτσοβα, τονίζοντας ότι πρέπει να "γίνεται διάκριση ανάμεσα στα ανθρωπιστικά ζητήματα και στα εγκλήματα των τρομοκρατών". "Αυτά τα παιδιά είναι επίσης θύματα", πρόσθεσε , σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, στο οποίο δεν γίνεται καμιά αναφορά στον επαναπατρισμό τους.

Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Sputnik/ΚΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:35

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.