Καναδάς: θύελλα αντιδράσεων προκαλεί μοντέρνα φάτνη

Ω καιροί, ω ήθη! Ασυνήθιστη προσέγγιση στην απεικόνιση της γέννησης του Χριστού διάλεξαν οι δημιουργοί της φάτνης σε μια εκκλησία στο Μόντρεαλ του Καναδά. Η εκκλησία St. Joseph’s Oratory of Mount Royal φιλοξενεί μια «χίπστερ» φάντη! Και έχει σηκωθεί κουβέντα πολλή.

Όλοι οι χαρακτήρες στη φάτνη φοράνε μοντέρνα ρούχα – ειδικά η ενδυμασία της Παρθένου Μαρίας θα έλεγε κανείς ότι είναι ολίγον προκλητική – και χρησιμοποιούν μοντέρνα τεχνολογία, όπως για παράδειγμα ηλιακούς συλλέκτες στη στέγη της φάτνης.
Δεν πρόκειται για τη σιωπηλή Άγια Νύχτα. Ο Ιωσήφ μαζεύει την οικογένεια για την πρώτη χριστουγεννιάτικη σέλφι. Ένας απ’ τους βοσκούς περιγράφει στο snapchat την όλη σκηνή. Η μητέρα του Ιησού κρατά κούπα καφέ από Starbucks. Μια γελάδα μασουλάει βοσκή χωρίς γλουτένη. Οι Τρεις Μάγοι έχουν αντικαταστήσει τα δώρα – λιβάνι, χρυσός και σμύρνα – με prime boxes της Amazon. Κανείς από τους χαρακτήρες δεν έχει το βλέμμα του στραμμένο στον Χριστούλη.

fatni 750x422

Η εκκλησία του Μόντρεαλ δεν διεκδικεί πρωτιά: τη «χίπστερ» φάτνη δημιούργησαν, πριν δύο χρόνια, δυο αδέλφια απ’ την Καλιφόρνια. Παρήγαγαν 5.000 τέτοιες φάτνες και, στη συνέχεια, πολλές περισσότερες μιας και το προϊόν είχε ζήτηση. «Θέλαμε πιο πολύ να είναι κάτι που θα κάνει ν’ ανάψει κουβέντα. Θέλαμε να το κάνουμε να είναι κάτι το οποίο να το περιγελάσει ο κόσμος» δήλωσε στο CTV Montreal, ο Κόρεϊ Ράιτ, ένας απ’ τους δύο δημιουργούς.
Οι απαντήσεις των προσερχομένων ήταν διπλωματικές. Κάποιοι είπαν ότι προτιμούν μια παραδοσιακή φάτνη, αλλά δεν στάθηκαν επικριτικοί στη «χίπστερ» φάτνη. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε ο κακός χαμός, πολλοί ήσαν οι θυμωμένοι.
Πέρα από τη χιουμοριστική διάθεση των δημιουργών, πέρα από ότι στους «μοντέρνους καιρούς» μας υπάρχει περιθώριο για λεγόμενες «ανατρεπτικές» δημιουργίες, η Φάτνη, ανεξάρτητα από την ιερότητά της για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι εικόνα γλυκιά, είναι εικόνα που γαληνεύει, είναι εικόνα που εξημερώνει, μικρούς και μεγάλους. Για πολλούς από μας, ήταν το πρώτο βήμα της εκπαίδευσής μας στο να σεβόμαστε.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.