Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %07 %701 %2018 %17:%Δεκ

Ρωσία-Ελλάδα γιορτάζουν 190 χρόνια φιλίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ελλάδα και Ρωσία ενώνονται από μεγάλες προοπτικές δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά του για τη επίσκεψη της ελληνικής αποστολής και όπως είπε, οι δύο χώρες γιορτάζουν φέτος τα 190 χρόνια από την έναρξη των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, τόνισε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ανάπτυξη των σχέσεων σε αυτόν τον τομέα, υπογραμμίζοντας πως πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και πάνω από το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα, προέρχεται από τη Ρωσία.

Ανέφερε ακόμα ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα, το ενδεχόμενο συνεργασίας στη διανομή αερίου μέσω της νότιας διαδρομής κι εξέφρασε ετοιμότητα η Μόσχα να συνεργαστεί με την Αθήνα, ώστε ο αγωγός, Turkish Stream, να περάσει από την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε πως πέρσι επισκέφθηκε την Ελλάδα αριθμός ρεκόρ, Ρώσων τουριστών και πως φέτος αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει το ένα εκατομμύριο, ενώ για στο διμερές εμπόριο, πέρσι καταγράφηκε αύξηση 27% αγγγίζοντας τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κρίση μεταξύ των δύο χωρών που άρχισε το περασμένο καλοκαίρι με τη διαφωνία της Μόσχας στη συμφωνία των Πρεσπών και τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, ο κύριος Πούτιν τόνισε πως αυτή η μαύρη σελίδα έχει κλείσει, υπογραμμίζοντας πως κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι η Ρωσία έπαιζε σκοτεινό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες, είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, ωστόσο, επιθυμία της Αθήνας είναι να παραμείνουν οι σχέσεις των δύο χωρών στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδόμησαν και να επιστρέφουν στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοκατανόηση.

Σύνταξη: Ρόνα Μιχαηλίδου