Οι ΗΠΑ απειλούν με περαιτέρω αύξηση των δασμών στα κινέζικα αυτοκίνητα


Η κυβέρνηση Τραμπ κατήγγειλε χθες την παντελή κατ' αυτήν απουσία μεταρρυθμίσεων από πλευράς της Κίνας ως προς την εμπορική της πολιτική, απειλώντας ότι θα επιβάλλει πολύ πιο υψηλούς δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από τον ασιατικό γίγαντα.

«Ως αυτήν την ώρα, η Κίνα δεν έχει έλθει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) με προτάσεις για σημαντικές μεταρρυθμίσεις» στις εμπορικές πρακτικές της, ανέφερε ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα που άπτονται του εμπορίου (USTR), ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Κατήγγειλε εξάλλου τους κινεζικούς δασμούς ύψους 40% στα αμερικανικά αυτοκίνητα που εισάγει η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο συντελεστής αυτός «είναι πολύ υψηλότερος από τους δασμούς 15% που επιβάλλει η Κίνα στους άλλους εμπορικούς εταίρους της (...). Κατόπιν εντολής του προέδρου (Ντόναλντ Τραμπ), θα εξετάσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να εξισώσουμε τους τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα», διεμήνυσε ο Λάιτχαϊζερ.

Οι εισαγωγές αυτοκινήτων που παράγονται στην Κίνα αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό μέρος του συνόλου των οχημάτων που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ο Λάιτχαϊζερ υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παύει να καταγγέλλει την εμπορική πολιτική του Πεκίνου, η οποία «καταφέρνει σοβαρή ζημία στις αμερικανικές εταιρείες και στους αμερικανούς εργαζόμενους».

Οι δηλώσεις αυτές του USTR καταγράφηκαν λίγα 24ωρα πριν ο Τραμπ συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπουένος Άιρες, στο τέλος της εβδομάδας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών θα βρίσκεται το εμπόριο.

«Ο πρόεδρος εκτιμά ότι υπάρχει καλή πιθανότητα να συναφθεί συμφωνία (με την Κίνα) και είναι ανοικτός σε αυτή την πιθανότητα», είχε διαβεβαιώσει μία ημέρα πριν από την απειλή του Λάιτχαϊζερ ο Λάρι Κάντλοου, κορυφαίος σύμβουλος του Aμερικανού προέδρου για οικονομικά και εμπορικά θέματα.

Επανέλαβε ωστόσο ότι για να κλειστεί τέτοια συμφωνία, η αμερικανική πλευρά θέτει όρους: μεταξύ αυτών είναι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η άρση των δασμολογικών και άλλων φραγμών, η διακοπή της καταναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών ξένων εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Κίνα.

Οι δασμοί στα αυτοκίνητα αυξήθηκαν εκατέρωθεν στο πλαίσιο του ολοένα διευρυνόμενου εμπορικού πολέμου που μαίνεται τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι ΗΠΑ επέβαλαν επιπρόσθετους δασμούς 25% στα κινεζικά εισαγόμενα αυτοκίνητα, συντελεστή που προστέθηκε στο 2,5% που επιβάλλουν γενικά. Η Κίνα αντιδρώντας μείωσε τους δασμούς για όλες τις υπόλοιπες χώρες στο 15% και επέβαλε σε αντίποινα επιπλέον δασμό 25% στα αμερικανικά οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:11

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.