Βραζιλία: Προβληματισμός από την εκλογή Μπολσονάρο (vid)

Η επόμενη μέρα της σαρωτικής εκλογής Μπολσονάρο στη Βραζιλία προκαλεί στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς εύλογες ανησυχίες για το αν και με ποιο τρόπο θα επηρεαστούν οι σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε τι βαθμό κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το euronews ζήτησε μια πρώτη εκτίμηση από τους ειδικούς.

Η Φάνι Φράινταχ διδάσκει πολιτικές επιστήμες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών: «Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να πούμε ότι θα έχουμε μεγάλες αλλαγές στις οικονομικές σχέσεις διότι ο Μπολσονάρο έχει υποσχεθεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη το συντομότερο δυνατό. Οπότε, στο θέμα των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου δεν αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι. Απεναντίας, στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κατασταλτικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει ο Μπολσονάρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να οδηγηθεί στην απόφαση να επιβάλει κυρώσεις αν αντιληφθεί κατάχρηση κι αν η κατάσταση εκτραχυνθεί.»

Η εκλογή Μπολσονάρο συνέπεσε με την παγκόσμια σύνοδο των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Defenders World Summit που διεξάγεται στο Παρίσι. Η Βραζιλιάνα Ανιέλε Φράνκο είναι ακτιβίστρια και αδελφή της δολοφονηθείσας στις αρχές του έτους Μαριέλε Φράνκο που ήταν δημοτική σύμβουλος του Ρίο και μαχόταν για καλύτερες συνθήκες ζωής στις φαβέλες της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης των μεγάλων ανισοτήτων και για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας. Οι δύο αδελφές μεγάλωσαν στη Φαβέλα ντε Μαρέ, μια από τις πιο εξαθλιωμένες περιοχές του Ρίο.

«Ελπίζω ότι ο Μπολσονάρο δεν θα κρατήσει τις υποσχέσεις του. Όταν δηλώνει δημοσίως ότι είναι κατά των μαύρων γυναικών, των φτωχών ανθρώπων, των ομοφυλοφίλων ή πως θα στείλει το στρατό στα σχολεία, αισθάνομαι σα να γυρίζουμε πίσω στο 1964, στο ξεκίνημα της δικτατορίας,» είναι τα λόγια της Ανιέλε Φράνκο.

Η Κλαούντια Σαμαγιόα από τη Γουατεμάλα προβληματίζεται από τον εκφασισμό μιας χώρας με τόσο μεγάλη επιρροή: «Όταν έχεις τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, την μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η μικρή αντίσταση που άλλες χώρες εξακολουθούν να επιδεικνύουν στον φασισμό σύντομα θα καταρρεύσει.»

 

 

Πηγή: euronews.com

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:50

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.