Σε χαμηλά επίπεδα η προσέλευση στις κάλπες για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Παραμένει χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής, τέσσερις ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης, στο δημοψήφισμα επί της συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, τις τέσσερις πρώτες ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 8,12%. Οι κάλπες για το δημοψήφισμα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Κύπρου).

"Μια ιστορική απόφαση", όμως επίπονη: οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για να πουν αν αποδέχονται να ονομαστεί η χώρα τους "Βόρεια Μακεδονία", ένα νέο όνομα με το οποίο θα επιλυθεί μια παλιά διένεξη με την Ελλάδα και θα τους φέρει κοντύτερα στην ΕΕ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δημοψήφισμα αυτό έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ωστόσο παρακολουθείται από κοντά από τις Βρυξέλλες, από τις έδρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το δημοψήφισμα αυτό "θα αλλάξει τα πράγματα, αν μας ανοίξει την πόρτα για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ", δήλωσε στο AFP η 74χρονη Ολιβέρα Αργκίροφσκα, μια πρώην νοσηλεύτρια, η οποία πήγε νωρίς σήμερα το πρωί για να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα στο λύκειο Τίτο στο κέντρο των Σκοπίων, όπου λιγότεροι από δώδεκα πολίτες είχαν πάει να ψηφίσουν την πρώτη ώρα μετά το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων.

Σε τοίχους των Σκοπίων είχε γραφτεί με κόκκινα γράμματα το σύνθημα: "Ναι σε μια ευρωπαϊκή Μακεδονία", το οποίο καλούσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια "ιστορική απόφαση" και να αγνοήσουν τα αιτήματα για μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο πολλοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ δυσκολεύονται να αποδεχθούν το νέο όνομα, το οποίο κρίνουν ότι τους επιβλήθηκε από το εξωτερικό, προσθέτει το AFP.

Οι αντιτιθέμενοι στη συμφωνία των Πρεσπών έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά και τα καθήκοντά του είναι θεσμικά.

Οι υποστηρικτές του "ναι" ελπίζουν μια συμμετοχή στο δημοψήφισμα που θα ξεπεράσει το όριο του 50%. Ωστόσο η αποχή στο δημοψήφισμα αυτό θα τροφοδοτηθεί όχι μόνον από τους δυσαρεστημένους, αλλά και από τη διασπορά: λιγότερα από 3.000 από τα μέλη της έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ αντιπροσωπεύουν ένα τέταρτο του πληθυσμού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με την έξοδό τους να αποτελεί μια μάστιγα για την ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:27

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.