Κόσοβο:Ένταση από την επίσκεψη του Σέρβου προέδρου (εικόνες)

Έκρυθμη η κατάσταση στο Κόσοβο, όπου ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη μετά μια αποτυχία στις διμερείς διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ε.Ε. οπότε δεν συναντήθηκε τελικά με τον Κοσοβάρο ομόλογό του.

Αλβανοί Κοσοβάροι απέκλεισαν την πρόσβαση προς το Μπάνιε, που βρίσκεται στη διαδρομή του Βούτσιτς και της συνοδείας του νοτιοανατολικά της πόλης Μιτρόβιτσα κι έχει σέρβικο πληθυσμό.

«Ο Βούτσιτς δεν θα περάσει», «εκείνοι που διέπραξαν γενοκτονία σε βάρος αθώων πολιτών δεν μπορούν να περάσουν», έγραφαν μερικά από τα πανό των συγκεντρωμένων, όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Εκατοντάδες άτομα έστησαν οδοφράγματα από οχήματα και κορμούς δέντρων, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, ενώ σύμφωνα με σέρβικα μέσα, ακούστηκαν και πυρά.

Από τη δική του πλευρά ο Σέρβος πρόεδρος σε ομιλία του σε πλατεία της Μιτρόβιτσα υποστήριξε ότι η χώρα του δεν θέλει πλέον να κάνει πόλεμο κι ότι επιδιώκει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και φιλίας.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως το Βελιγράδι θα υπερασπιστεί τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο, εάν υποστούν επίθεση. Αφήνοντας έμμεσες απειλές είπε ότι δεν του «αρέσουν τα όπλα» και δεν θα επιτρέψει «σε κανέναν να παρενοχλήσει τους Σέρβους». Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι δεν θα ζητήσει τον εξοπλισμό των Σέρβων σε αντίποινα.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του ότι είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση της διαμάχης, ο ίδιος πρόσθεσε σήμερα το μεσημέρι ότι οι δύο πλευρές πρέπει να αλλάξουν τις σχέσεις τους για να προχωρήσουν με την ενταξιακή πορεία τους στην Ε.Ε. Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες, δεν περιέγραψε μια συγκεκριμένη πρόταση για μια μελλοντική λύση.

Νωρίτερα, είπε ότι «λυπάται πολύ» που οι αρχές στην Πρίστινα δεν ήθελαν την επίσκεψή του, κατηγόρησε τις αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου ότι βρίσκονται πίσω από τον αποκλεισμό και επέκρινε τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι δεν επενέβησαν για να τον αποτρέψει.

kosovo2 0

Απάντηση του ΝΑΤΟ στις κατηγορίες Βούτσιτς

Η αρμόδια δύναμη του ΝΑΤΟ «KFOR» απάντησε ότι η ασφάλεια του Βούτσιτς είναι εγγυημένη και δεν απειλείται παρά τα οδοφράγματα, που εμπόδισαν την επίσκεψή του, και πως, εάν χρειαστεί, είναι έτοιμη να παρέμβει ειρηνικά.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι υπάρχει συνεργασία με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου για την άρση του μπλοκαρίσματος γύρω από το Μπάνιε, πρώην σερβική επαρχία που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008.

Από το Βελιγράδι η υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, διαμήνυσε ότι η εξασφάλιση της πραγματοποίησης της επίσκεψης Βούτσιτς στο Μπάνιε «ήταν σημαντική για την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας».

Η ίδια επέρριψε την ευθύνη για τους οδικούς αποκλεισμούς σε πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), που πολέμησε τα σερβικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία το 1998-99.

 voutsits

«Το τραύμα του πολέμου είναι ακόμα νωπό»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, χαρακτήρισε κατανοητές τις αντιδράσεις των πολιτών, όμως συνέστησε αυτοσυγκράτηση για χάρη της ειρήνης και της συμφιλίωσης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε πως ο αποκλεισμός «δείχνει ότι ο πόνος και το τραύμα από τον πόλεμο είναι ακόμα νωπά» τονίζοντας την ανάγκη αυτά να ξεπεραστούν.

Ο Θάτσι, διοικητής ανταρτών κατά τη διάρκεια του πολέμου, πρόσθεσε ότι «οι διαμαρτυρίες δεν βοηθούν» την προσπάθεια των διμερών συνομιλιών για συμφωνία.

Η σύγκρουση ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Κοσοβάρους αυτονομιστές είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους, περίπου 10.000 από τους οποίους ήταν Αλβανοί του Κοσόβου.

Πηγή: Εfsyn.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:46

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.